top of page

Hoe leer je je kinderen de basis over de beurs en beleggen?

In het kort:

  • Vroeg beginnen met investeren en regelmatig bijstorten levert significant hogere opbrengsten op dankzij het rente-op-rente effect.

  • Investeren biedt de mogelijkheid om lange termijn financiële doelen te bereiken, zoals het kopen van een huis of het financieren van reizen.

  • Het openen van een beleggingsrekening en het ontwikkelen van een diversificatiestrategie kan jongeren helpen om financiële onafhankelijkheid te leren en te bereiken.


Financiële onafhankelijkheid is een essentieel doel voor velen, en dit begint vaak al op jonge leeftijd. Door jongeren op een speelse en educatieve manier te leren over beleggen, kunnen ze belangrijke financiële vaardigheden opdoen die hen hun hele leven van pas zullen komen. In dit artikel bespreken ik hoe je als ouder je kinderen kan introduceren in de wereld van beleggen, met nadruk op praktische stappen en de kracht van vroeg beginnen.

Of je kinderen nu nog rondkruipen op de vloer of zich voorbereiden op hun eindexamens, er zijn tal van manieren waarop je hen een voorsprong kunt geven op hun financiële toekomst. Tijd en samengestelde groei zijn in hun voordeel, wat perfect is om het pensioen van je kinderen vroegtijdig te starten. Of misschien wil je gewoon helpen om je kinderen een schuldenvrij diploma te laten behalen.


Een van de belangrijkste concepten die kinderen zouden moeten begrijpen naar mijn mening, is het principe van samengestelde rente. Dit principe houdt in dat je niet alleen rente ontvangt op je oorspronkelijke inleg, maar ook op de rente die je al hebt verdiend. Hoe langer het geld geïnvesteerd blijft, hoe groter het vermogen groeit. Dit principe ligt aan de basis van een lange termijn visie op beleggen, gefocust op stabiele rendementen over langere tijd.


Een leuk voorbeeld om dit uit te leggen aan kinderen is door hen te vragen of ze liever nu 100 euro willen, of een cent die elke dag verdubbelt voor 30 dagen. De meeste kinderen zullen verrast zijn te horen dat die ene cent na 30 dagen ongeveer 5,4 miljoen euro waard zou zijn. Hoewel dit een theoretisch voorbeeld is, illustreert het wel de kracht van samengestelde rente.


Het is niet alleen belangrijk om vroeg te beginnen met beleggen, maar ook om regelmatig extra geld toe te voegen. Stel, je investeert eenmalig 15.000 euro tegen een samengestelde jaarlijkse opbrengst van 7%. Na 40 jaar zou dit ongeveer 200.000 euro waard zijn. Echter, als diezelfde persoon jaarlijks 6.000 euro extra investeert, zou het vermogen na 40 jaar meer dan 1,5 miljoen euro bedragen. Hieronder zie je in het blauw de start inleg, en in het groen je eigen tussentijdse inleg over deze periode, met daarboven in het rood het totaalrendement (zonder inleg tussentijds uit de investering, in dit verschil waarschijnlijk een ETF, te halen).


$15.000 geïnvesteerd met 7% jaarlijks rendement en maandelijkse inleg van $500:


Dit laat zien dat consistentie en geduld cruciaal zijn bij beleggen. Door regelmatig bij te storten, kunnen kinderen hun vermogen aanzienlijk laten groeien.


Investeren is niet bedoeld voor korte termijn doelen, zoals het kopen van een nieuwe videogame. In plaats daarvan helpt beleggen bij het bereiken van lange termijn financiële doelen, zoals het kopen van een huis, reizen, of zelfs het starten van een eigen onderneming. Het is belangrijk om beginnende beleggers te leren dat geduld en een lange termijn visie essentieel zijn bij beleggen.


Bovendien moeten vooral kinderen begrijpen dat beleggen risico's met zich meebrengt. Hoewel sparen bij een bank vrijwel risicoloos is, biedt het ook lage rendementen. Investeren in risicovollere activa kan hogere opbrengsten opleveren, maar brengt ook meer onzekerheid met zich mee. Het balanceren van risico en beloning is een belangrijke les voor elke beginnende belegger.


Kinderen kunnen betrokken worden bij het kiezen van investeringen. Een aanpak is om hen aandelen te laten kopen van bedrijven die ze kennen en waarderen, zoals technologiebedrijven of merken die ze dagelijks gebruiken. Dit maakt het proces tastbaarder en interessanter voor hen.


Een andere benadering is het aanleren van diversificatie. In plaats van te veel te investeren in één of twee aandelen, kunnen kinderen leren om hun investeringen te spreiden over verschillende sectoren en activaklassen. ETF's (Exchange Traded Funds) zijn een geweldige manier om dit te doen, omdat ze exposure bieden aan meerdere aandelen met één enkele transactie, met daardoor een verlaagd risico.



5 directe tips om te beginnen met het leren over de beurs:


1. Leer jongeren de basisprincipes van beleggen

Help je kinderen om beleggingsjargon en -concepten te begrijpen door ingewikkelde termen in eenvoudige bewoordingen uit te leggen. Bijvoorbeeld, een obligatie is een lening die je (de belegger) verstrekt aan een bedrijf of overheid, waarbij je rente ontvangt totdat de obligatie afloopt. Aandelen zijn delen van een bedrijf die je kunt kopen om mede-eigenaar te worden. Daarnaast zijn er verschillende fondsen, zoals mutual funds en ETF's, die een verzameling van verschillende investeringen vertegenwoordigen. Het is belangrijk om niet alleen de definities te leren, maar ook over asset allocatie, risicotolerantie en diversificatie.


2. Begin met bedrijven die je jongeren kennen

Daag je kinderen uit om een portefeuille samen te stellen van bedrijven die ze kennen en waarderen. Vraag ze welke kleding of schoenen ze dragen, welke tech-apparaten ze gebruiken en welke streaming-diensten ze verkiezen. Laat ze ook nadenken over consumententrends en hoe deze invloed kunnen hebben op investeringsmogelijkheden. Dit helpt hen om een verbinding te maken tussen de echte wereld en de wereld van beleggen. Zelf denk ik dat dit heel erg belangrijk is, juist doordat deze link vaak mist, waardoor het beleggen vaak nog vaag blijft en jongeren er niet een duidelijk beeld bij hebben.


3. Benadruk het belang van diversificatie

Leg je kinderen uit dat het belangrijk is om hun investeringen te diversifiëren, oftewel hun beleggingen te spreiden over verschillende soorten activa en bedrijven. Het gezegde "Leg niet al je eieren in één mand" illustreert maar weer dat spreiding helpt om risico's te verminderen. Door te investeren in verschillende sectoren en bedrijven kunnen ze hun risico's beter beheersen en mogelijk stabielere rendementen behalen.


4. Leer jongeren de voordelen van een "buy and hold" strategie

Leg uit dat beleggen geen spel is en dat het echte risico's met zich meebrengt. In de korte termijn kunnen markten onvoorspelbaar stijgen en dalen, maar op de lange termijn heeft de aandelenmarkt historisch gezien een opwaartse trend vertoond. Het regelmatig investeren in kwaliteitsvolle aandelen en ETF´s en deze voor lange tijd vasthouden kan een succesvolle strategie zijn. Wees eerlijk en benadruk dat er geen garanties zijn in het leven, ook niet in de wereld van beleggen.


5. Toon jongeren hoe samengestelde rente werkt over tijd

Albert Einstein noemde samengestelde rente "de krachtigste kracht in het universum". Laat je kinderen zien hoe tijd en regelmatige investeringen hun vermogen kunnen laten groeien, zoals ik eerder ook al noemde. Gebruik bijvoorbeeld een rentecalculator online om te laten zien hoe regelmatig investeren met redelijke rendementen in de loop der tijd kan toenemen, zoals ik eerder in dit artikel ook al deed.


Leg de Regel van 72 uit: deel 72 door het jaarlijkse rendement om te berekenen hoe lang het duurt om je geld te verdubbelen. Bijvoorbeeld, bij een jaarlijks rendement van 7%, duurt het ongeveer 10,28 jaar om je investering te verdubbelen.



Door kinderen op jonge leeftijd te leren over beleggen, geef je ze de tools om gemakkelijker financiële onafhankelijkheid of in ieder geval meer zekerheid te bereiken. Door gebruik te maken van het rente-op-rente effect en een lange termijn visie aan te houden, kunnen juist jongeren hun vermogen aanzienlijk laten groeien. Het openen van een beleggingsrekening en het ontwikkelen van een gediversifieerde investeringsstrategie zijn praktische stappen die je als ouder kan nemen om hun kinderen voor te bereiden op een financieel zekere toekomst.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..