top of page

Groot fonds verdubbelt positie in dit Chinese aandeel

In het kort:

  • Grote investeerders zoals het Canadian Pension Plan en Soros Fund Management vergroten hun posities in Alibaba, wat nieuw vertrouwen in de Chinese markt aantoont.

  • Alibaba investeert fors in AI-startups en verwacht sterke groei in zowel e-commerce als AI-gerelateerde inkomsten.

  • In dit artikel gaan we kijken naar Alibaba en de huidige waardering van het bedrijf.


De aandelen van Alibaba (BABA) blijven in de schijnwerpers staan, ondanks de recente schommelingen in de markt. In de afgelopen weken hebben grote investeerders en grote hedgefondsen hun posities in Alibaba en andere Chinese aandelen versterkt. Met name het Canadian Pension Plan Investment Board (CPPIB) heeft 3,6 miljoen aandelen van Alibaba verworven, ter waarde van $279 miljoen, waarmee het de grootste nieuwe positie in hun portefeuille is. Soros Fund Management heeft zijn aandeel in Alibaba zelfs met 87,5% verhoogd, wat bijna een verdubbeling van de positie inhoud en hun sterke overtuiging in het bedrijf benadrukt.


De aandelenkoers van Alibaba sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


De Chinese regering is van plan om de economie en de vastgoedmarkt verder te ondersteunen, wat investeerders extra vertrouwen geeft. De People's Bank of China heeft aangekondigd $42,25 miljard beschikbaar te stellen aan lokale overheden om de vastgoedmarkt te versterken, wat naar verwachting 500 miljard yuan aan financiering voor woningkopers zal vrijmaken. Dit markeert een ongekende vorm van directe fiscale stimulans, die een aanzienlijke impact kan hebben op de bredere economie.


Alibaba's laatste kwartaalresultaten tonen een omzetgroei van 3,7% jaar-op-jaar (YoY) en een toename van de operationele marge van 9,2% naar 13,4%. Hoewel de aangepaste winst per aandeel (EPS) daalde van $1,52 naar $1,40, blijft Alibaba een financieel sterk bedrijf met een netto kaspositie van $50 miljard. Naast de terugkoop van aandelen heeft Alibaba agressief geïnvesteerd in AI-startups, zoals de overname van een belang van 36% in het AI-bedrijf Moonshot voor $800 miljoen en een leidende investering van $600 miljoen in de AI-startup MiniMax.


De kaspositie van Alibaba sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Alibaba's kernactiviteiten in e-commerce blijven indrukwekkende resultaten boeken. In het fiscale vierde kwartaal noteerde de online brutowinstwaarde (GMV) een dubbelcijferige groei, ondersteund door een toename van het aantal bestellingen en de frequentie van aankopen. De internationale handel groeide met 45% YoY, wat een andere belangrijke groeifactor is.Alibaba wordt momenteel verhandeld tegen een historisch lage P/FCFE (Price to Free Cash Flow to Equity) verhouding van 9,3, terwijl deze in 2018 nog op 22x stond en in 2020 op 30x. Een herwaardering van de P/FCFE naar het sectorgemiddelde van 15 zou een stijging van 70% betekenen vanaf de huidige niveaus. Een simpele berekening op basis van het discounted cash flow (DCF) model berekent de eerlijke waarde van Alibaba op $312 miljard, wat 65% hoger is dan de huidige marktwaarde, dit is echter puur kijkend naar de cijfers achter het bedrijf, waar we de geopolitieke risico´s die ingeprijsd zijn niet meenemen.


Beleggen in Chinese aandelen brengt namelijk inherente risico's met zich mee, zoals de geopolitieke spanningen tussen China en de Verenigde Staten. Recente escalaties, zoals 100% belastingtarieven op Chinese elektrische voertuigen door de VS, verhogen de onzekerheid. Concurrentie van bedrijven als PDD Holdings en Tencent in de e-commerce en cloudsectoren vormen ook uitdagingen voor Alibaba.


Gemakkelijk aandelen en ETF´s kopen en verkopen? Dat kan bij DeGiro #AD

Alibaba blijft echter voor velen een aantrekkelijke beleggingsoptie met een sterke focus op technologische innovatie en groei in de kernactiviteiten. Ondanks de risico's zorgt de huidige lage waardering ervoor dat grote fondsen nu investeren. De stappen van de Chinese overheid om de economie te stimuleren kunnen een positieve impact hebben op de prestaties van Alibaba en het vertrouwen in Chinese aandelen herstellen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

댓글


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..