top of page

Waarom de Indiase beurs op dit moment een achtbaan is

In het kort:

  • De Indiase beurs zakte met 8% toen duidelijk werd dat de BJP-partij geen meerderheid zou behalen.

  • Economische onzekerheden en toenemende werkloosheid drukken op het beleggerssentiment.

  • Grote Indiase bedrijven zoals Adani Ports en State Bank of India zagen dalingen van meer dan 20%.


De Indiase beurs heeft de afgelopen dagen grote schommelingen laten zien. De Nifty 50 en BSE Sensex indexen daalden dinsdag met 8% toen bleek dat de regerende Bharatiya Janata Party (BJP) van premier Narendra Modi geen absolute meerderheid behaalde in de parlementsverkiezingen. Modi's partij lijkt slechts 239 van de benodigde 272 zetels te winnen, waardoor ze afhankelijk wordt van kleinere coalitiepartners. Deze verkiezingsuitslag heeft geleid tot een aanzienlijke nervositeit onder beleggers, die nu twijfelen aan de politieke stabiliteit en toekomstige economische hervormingen.


Een belangrijke reden voor de beursdalingen is de toenemende economische onzekerheid in India. Volgens een enquête van het Centre for the Study of Developing Societies in april is werkloosheid de grootste zorg voor 27% van de ondervraagden. In april steeg de werkloosheid in India naar 8,1%, vergeleken met 7,4% in maart, wat wijst op een verzwakkende arbeidsmarkt. Meer dan de helft van de respondenten (62%) gaf aan dat het moeilijker is geworden om een baan te vinden tijdens Modi's tweede ambtstermijn. Deze zorgen over werkgelegenheid en economische groei hebben het beleggerssentiment negatief beïnvloed.De recente verkiezingsuitslag en economische onzekerheden hebben geleid tot sterke marktreacties. Maandag bereikten de Nifty 50 en BSE Sensex nog recordhoogtes, met stijgingen van respectievelijk 3,25% en 3,39%, nadat exitpolls een grote overwinning voor de BJP voorspelden. Echter, toen de daadwerkelijke resultaten minder gunstig bleken, zakten de indices snel. Grote Indiase bedrijven zoals Adani Ports en Adani Enterprises zagen hun aandelenkoersen met meer dan 20% dalen, terwijl de State Bank of India en ICICI Bank respectievelijk 17% en bijna 9% verloren.


Adani Ports aandelen de afgelopen maand:

BRON: Screener


Onder Modi heeft India een periode van robuuste economische groei doorgemaakt. Het bruto binnenlands product (BBP) groeide met 8,2% in het fiscale jaar 2024, waarmee India de snelst groeiende grote economie ter wereld werd. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Indiase economie in 2024 met 6,8% groeien, en met 6,5% in 2025, wat aanzienlijk hoger is dan de groeiverwachtingen voor China. Modi heeft ambitieuze plannen gepresenteerd om India tot een van de drie grootste economieën ter wereld te maken, waarbij hij zich richt op armoedebestrijding, corruptiebestrijding en nieuwe groeikansen.


Ondanks deze indrukwekkende cijfers zal Modi geconfronteerd worden met aanzienlijke uitdagingen door zijn verzwakte mandaat. De noodzaak om steun te zoeken bij kleinere coalitiepartners kan de implementatie van controversiële economische hervormingen bemoeilijken. Volgens Shilan Shah, adjunct-hoofdeconoom opkomende markten bij Capital Economics, zal Modi weliswaar nog steeds als hoofd van een stabiele coalitie kunnen functioneren, maar de doorgang van ingrijpende economische hervormingen zal lastiger zijn.


Naast de binnenlandse economische uitdagingen zal Modi ook moeten omgaan met geopolitieke spanningen, met name met China. Dit vereist versterking van de binnenlandse defensie-industrie en verhoogde defensie-uitgaven. Volgens Samir Kapadia, CEO van India Index en managing principal bij Vogel Group, zal Modi moeten laten zien dat hij in staat is om tegenstanders zoals China het hoofd te bieden door steun te betuigen aan inheemse defensieproductie.De recente schommelingen op de Indiase beurs zijn een weerspiegeling van de politieke en economische onzekerheden waarmee het land te maken heeft. De verkiezingsuitslag, die de BJP dwingt tot het vormen van coalities, verhoogt de onzekerheid over toekomstige beleidsmaatregelen. Tegelijkertijd blijven werkloosheid en economische zorgen een belangrijke rol spelen in het beleggerssentiment. Hoewel India onder Modi indrukwekkende groeicijfers heeft laten zien, zullen de komende jaren cruciaal zijn om te bepalen of het land deze groei kan voortzetten te midden van binnenlandse en geopolitieke uitdagingen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commentaires


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..