top of page

Investeringen in deze ETF-markt bereiken recordhoogtes

In het kort:

  • De wereldwijde militaire uitgaven bereikten een recordhoogte van $2,44 biljoen in 2023, gedreven door geopolitieke spanningen en investeringen in defensie.

  • ETFs gericht op defensie en technologie, zoals de VanEck Defense ETF, zijn significant gestegen, na al meer dan $750 miljoen aan activa te hebben aangetrokken.

  • Europa heeft zijn defensie-uitgaven verhoogd tot $295 miljard in 2023, met nieuwe samenwerkingen zoals die tussen Frankrijk en Duitsland voor de ontwikkeling van militaire technologieën.


In de huidige macro-economische omgeving worden beleggers geconfronteerd met een aanhoudende periode van hogere rentevoeten te midden van aanhoudende inflatie en een veerkrachtige Amerikaanse economie. Deze trend, aangeduid als "higher-for-longer," heeft verstrekkende gevolgen voor de mondiale markten en de beleggingsstrategieën. Het is essentieel om de onderliggende drijfveren van deze nieuwe economische orde te begrijpen:


  • Einde van hyper globalisatie: De overgang van een multilateraal vrij handel systeem naar handelsblokken en een agressiever industrieel beleid in veel landen.

  • Geopolitieke spanningen: Toenemende rivaliteit tussen het Westen en autoritaire assen, wat leidt tot hogere defensie-uitgaven en gefragmenteerde handelsbetrekkingen.

De aandelenkoers van de Global X Defense Tech ETF sinds de beursgang:

BRON: Londen Stock Exchange


De mondiale militaire uitgaven bereikten in 2023 een recordhoogte van $2,44 biljoen, een stijging van 6,8% ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Dit is de grootste jaarlijkse stijging sinds 2009 en markeert het negende opeenvolgende jaar van toenemende uitgaven.


De conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten, samen met jaren van onder-investering in defensie, hebben geleid tot een hernieuwde focus op nationale veiligheid. Zelf investeer ik niet in defensie aandelen, echter zijn de recente koersbewegingen niet te ontgaan, vandaar dit artikel om ook deze sector te belichten.


ETF´s gericht op defensie en technologie hebben namelijk aanzienlijk geprofiteerd van deze trends. De Global X Defense Tech ETF (SHLD) steeg met 22,2% sinds het begin van het jaar, terwijl de VanEck Defense ETF (DFNS) meer dan $750 miljoen aan activa heeft aangetrokken sinds de lancering in maart 2023. Deze ETFs bieden beleggers blootstelling aan bedrijven die profiteren van verhoogde defensie-uitgaven en technologische innovaties zoals AI en cyberbeveiliging.


De top 10 posities van de VanEck Defense ETF:

BRON: Londen stock exchange


In Europa zijn de defensie-uitgaven gestegen tot een nieuw hoogtepunt van $295 miljard in 2023. De EU heeft zijn eerste industriële defensiestrategieplan naar buiten gebracht, dat landen aanmoedigt om gezamenlijk en efficiënter te investeren. Een opmerkelijk voorbeeld is de samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland voor de ontwikkeling van een nieuw gevechtstank, wat een historische prestatie is in het combineren van militaire industriële complexen binnen Europa.


De verhoogde uitgaven voor defensie en nationale veiligheid zullen onvermijdelijk leiden tot hogere overheidsuitgaven en mogelijk hogere belastingen. Bovendien zullen de langetermijneffecten van eerdere renteverhogingen de druk op overheidsfinanciën blijven verhogen, aangezien goedkoop uitgegeven overheidsschuld moet worden geherfinancierd tegen hogere rentes. Dit kan op zijn beurt leiden tot grotere fiscale tekorten tenzij bezuinigingen serieus worden overwogen.


Naast traditionele defensiebedrijven richten beleggers zich ook op opkomende technologieën zoals AI, robotica, onbemande voertuigen (UAV) en cyberbeveiliging specifiek. ETFs die populair zijn in deze markten zijn de Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ) met ISIN code US37954Y7159 en de ARK Autonomous Technology and Robotics ETF (ARKQ) met ISIN code US00214Q1040 bieden toegang tot bedrijven die vooroplopen in deze innovatieve sectoren.De nieuwe economische orde en geopolitieke spanningen zullen de komende jaren waarschijnlijk blijven bijdragen aan verhoogde defensie-uitgaven en technologische investeringen. Dit biedt beleggers kansen, maar vereist ook een zorgvuldige afweging van de risico's en de dynamische marktomstandigheden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..