top of page

Heineken verkoopt deel van het bedrijf voor €1

In het kort:

  • Heineken verkoopt zijn Russische bedrijfsactiviteiten voor slechts 1 euro na de invasie van Oekraïne door Rusland in 2022.

  • Ondanks de snelle aankondigingen van vertrek hebben veel westerse bedrijven moeite gehad om daadwerkelijk uit Rusland te vertrekken.

  • Heineken heeft bevestigd dat het merk Heineken vorig jaar uit Rusland is verwijderd en dat de productie van Amstel binnen zes maanden zal worden stopgezet.

De spanningen tussen Rusland en het Westen na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 hebben geleid tot een ongekend bedrijfsdilemma voor vele westerse multinationals. Midden in deze geopolitieke onrust heeft de Nederlandse biergigant Heineken aangekondigd zijn activiteiten in Rusland te verkopen aan Arnest Group voor slechts 1 euro.


Dit besluit, hoe symbolisch ook, is niet zonder financiële pijn. De deal resulteert in een verlies van €300 miljoen voor Heineken. Arnest Group, een verpakkings- en goederenbedrijf gevestigd in Stavropol, Rusland, neemt de verantwoordelijkheid over voor de 1.800 werknemers van Heineken in Rusland, waarbij hun banen voor drie jaar worden gegarandeerd.Dolf van den Brink, CEO van Heineken, lichtte de beslissing toe: “Het heeft veel langer geduurd dan we hadden gehoopt. Maar deze transactie verzekert de levensonderhoud van onze werknemers en stelt ons in staat op een verantwoorde manier het land te verlaten."


Het verkopen en terugtrekken uit Rusland is echter geen eenvoudige taak gebleken. Zoals Yale University's School of Management heeft opgemerkt, ondervonden bedrijven zoals McDonald's en Coca-Cola wel degelijk veel druk om Rusland te verlaten, terwijl anderen bedrijven, zoals UK telecoms bedrijf BT Group en het Franse sportmerk Lacoste, ervoor kozen te blijven. Ook Heineken is relatief lang in Rusland actief gebleven.


De recente sancties en de daaruit voortvloeiende regelgeving van het Kremlin hebben het verkoopproces bemoeilijkt. Zoals beleggersexpert Howell opmerkt: "Het Kremlin heeft het bedrijfsleven echt in een wurggreep. Ze hebben het proces zo gereguleerd dat het bijna onmogelijk is voor buitenlandse bedrijven om hun activa te liquideren of verkopen zonder aanzienlijke verliezen."Bovendien zijn sommige sectoren, zoals olie en bankieren, ook afhankelijk van goedkeuring door president Vladimir V. Poetin zelf. En in sommige gevallen hebben bedrijven hun vertrek uitgesteld totdat een geschikte werkgever voor hun werknemers is gevonden, wat de situatie verder compliceert.

In het geval van Heineken hielden critici het bedrijf scherp in de gaten nadat media berichtten dat zijn Russische dochteronderneming Amstel bier bleef verkopen, ook na de invasie. Het bedrijf bevestigde dat het merk Heineken vorig jaar uit Rusland is verwijderd en de productie van Amstel binnen zes maanden zal worden stopgezet.


Het besluit van Heineken werpt licht op de uitdagingen waarmee multinationals worden geconfronteerd in een tijd van toenemende geopolitieke spanningen. Terwijl bedrijven zich inzetten voor ethische praktijken en maatschappelijke verantwoordelijkheid, blijven de financiële en operationele realiteiten een kracht waarmee rekening moet worden gehouden.


Zoals econoom Fields vaak heeft gezegd: "In het bedrijfsleven, net als in de politiek, zijn er geen gemakkelijke beslissingen, alleen keuzes die op dat moment het juiste lijken." Als afsluiting, de stap van Heineken is een sterk statement in deze tijden van geopolitieke onrust. Het is nu afwachten hoe andere bedrijven in vergelijkbare situaties zullen reageren en wat de impact voor Heineken uiteindelijk zal zijn.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!