top of page

Druk op productiekosten en nieuwe Tesla gigafabriek?

in het kort:

  • De Turkse president Erdogan dringt er bij Tesla CEO Elon Musk op aan om tijdens een ontmoeting in New York te overwegen een nieuwe fabriek in Turkije te bouwen.

  • Tesla bespreekt meer dan alleen een eventuele gigafabriek in Turkije.

  • Er zijn zorgen gerezen over het vermogen van Tesla om de eenheid productiekosten te verlagen, wat cruciaal is voor het behouden van winstgevendheid en het realiseren van toekomstige groei.


Turkse president Erdogan heeft onlangs Tesla CEO Elon Musk aangesproken over mogelijke investeringen in Turkije, wat aanzienlijke aandacht heeft getrokken in de autowereld. Tijdens hun ontmoeting in New York moedigde Erdogan Musk aan om de mogelijkheid te onderzoeken om een nieuwe Tesla-fabriek in Turkije te vestigen. Deze stap sluit aan bij de inspanningen van Turkije om buitenlandse investeringen aan te trekken en de groeiende auto-industrie te bevorderen.Interesse van Musk in Turkse Samenwerking

Musk toonde interesse in het voorstel en merkte op dat al verschillende Turkse leveranciers samenwerken met Tesla. De Turkse minister van Industrie en Technologie, Mehmet Fatih Kacir, die bij de vergadering aanwezig was, bevestigde de positieve reactie van Musk. Hij verklaarde dat Turkije een van de belangrijkste kandidaten zou zijn voor toekomstige investeringen van Tesla.


Focus op kunstmatige intelligentie en ruimtevaart

Bovendien gingen de gesprekken tussen Erdogan en Musk in op de strategie van Turkije op het gebied van kunstmatige intelligentie, waarbij de nadruk werd gelegd op het streven van het land naar technologische vooruitgang en innovatie. Turkije heeft actief gewerkt aan zijn AI-initiatieven met als doel zichzelf te positioneren als een wereldwijde speler op dit gebied.


Een ander belangrijk aspect van het gesprek betrof mogelijke samenwerking tussen Musk's ruimtevaartbedrijf, SpaceX, en het opkomende ruimtevaartprogramma van Turkije. Musk gaf aan dat SpaceX van plan is een licentie aan te vragen om Starlink-diensten in Turkije aan te bieden. Starlink is het ambitieuze satellietinternetproject van SpaceX dat tot doel heeft hoogwaardige internettoegang te bieden aan onderbediende en afgelegen gebieden over de hele wereld.Turkije als internationale investeringsbestemming

Erdogan's aanwezigheid in New York maakte deel uit van zijn schema voor de jaarlijkse vergadering van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die begin september van start ging. Deze ontmoeting tussen de Turkse president en de CEO van Tesla onderstreept de bereidheid van Turkije om grote wereldwijde investeringen aan te trekken en te profiteren van zijn strategische ligging als een brug tussen Europa en Azië.


Momenteel wordt er nogsteeds gebouwd aan de nieuwe Gigafabriek in Nuevo Leon, Mexico. Deze aanzienlijke investering van $15 miljard overtrof eerdere schattingen en benadrukt de toewijding van Tesla om zijn productiecapaciteit uit te breiden.


Tesla's Omvangrijke Investering in Mexico

De gigafabriek in Mexico maakt deel uit van het wereldwijde productienetwerk van Tesla en speelt een cruciale rol in de groeistrategie van het bedrijf. Hoewel Tesla geen specifieke tijdslijn heeft gegeven voor het begin van de productie in de Mexicaanse faciliteit, suggereren bronnen dat dit tegen 2025 operationeel zou kunnen zijn.


Deze investering van Tesla en zijn leveranciers weerspiegelt de bredere trend van toenemende productie van elektrische voertuigen (EV's) in Latijns-Amerika.

Te midden van deze ontwikkelingen zijn er zorgen gerezen over het vermogen van Tesla om zijn eenheid productiekosten te verlagen, een cruciale factor voor het langetermijnsucces van het bedrijf.


Hoewel Tesla indrukwekkende brutowinstmarges heeft behaald, lag de focus voornamelijk op prijsstelling in plaats van significante verlagingen van de eenheid productiekosten.Uitdagingen voor Tesla's Productiekosten

Het vermogen om prijzen te verlagen en toch winstgevend te blijven, is cruciaal geweest voor de groei van Tesla. Maar het speelveld verandert nu andere Chinese fabrikanten van elektrische voertuigen ook hun prijzen verlagen om marktaandeel te veroveren. Dit zet Tesla onder druk om de eenheid productiekosten aanzienlijk te verlagen om concurrerend te blijven.


Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Commentaires

Les commentaires n'ont pas pu être chargés.
Il semble qu'un problème technique est survenu. Veuillez essayer de vous reconnecter ou d'actualiser la page.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!