top of page

Doorbraak jaar voor Alfen: monstergroei in energieopslag & vertraging in EV laders

In het kort:

  • Alfen, producent van elektrische laadpalen, ziet bedrijfsresultaat dalen met 26%, ondanks 19% omzetgroei in Q1 2023.

  • Vraag naar Alfen's oplaadsystemen voor elektrische auto's daalt met 14%, terwijl de verkoop van opslagsystemen verviervoudigt.

  • Ondanks tijdelijke afkoeling van de vraag naar laadpalen, blijft Alfen optimistisch voor de rest van het jaar.

We moeten hebben over de recente cijfers van Alfen. Het bedrijf heeft net zijn Q1 2023 resultaten gepubliceerd en er is veel om over te praten.

In de eerste drie maanden van 2023 heeft Alfen zijn omzet zien groeien tot €113,2 miljoen, een stijging van 19% vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat klinkt als goed nieuws, toch? Maar er zit een addertje onder het gras. Het aangepaste bedrijfsresultaat, ook wel bekend als EBITDA (een maatstaf voor de winstgevendheid van een bedrijf), daalde met 26% tot €12,7 miljoen.


Waarom deze daling? Het lijkt te komen door een verminderde vraag naar batterijen, ondanks de groeiende omzet. De vraag naar Alfen's oplaadsystemen voor elektrische auto's daalde met 14%. Dit is in lijn der verwachtingen gezien de algehele markt hier last van heeft. Tegelijkertijd zag Alfen de verkoop van zijn opslagsystemen verviervoudigen.

In reactie op deze cijfers, daalde de koers van Alfen met 13%. CEO Marco Roeleveld blijft echter optimistisch. Hij bevestigde de eerder in februari gegeven voorspelling voor een stijgende omzet dit jaar, met een geschatte omzet tussen €540 en €600 miljoen.


"2023 is echt het doorbraakjaar voor energieopslag voor Alfen: de markt wordt verwacht met ~60% te groeien in MWh in Europa in nuts- en commerciële opslag. We hebben onze omzet in Q1 bijna verviervoudigd en hebben een orderachterstand van meer dan €165 miljoen, waarvan een groot deel naar verwachting in 2023 zal worden uitgevoerd." - Marc Roeleveld, CEO Alfen

Er zijn nog steeds wat zorgen over overstock van laadpalen in de markt, maar Roeleveld verwacht dat de vraag na de zomer zal verbeteren. Hij gelooft dat de omzet waarschijnlijker aan de onderkant van de voorspelde bandbreedte zal eindigen dan aan de bovenkant. Om de groeiende vraag naar zijn laadsystemen bij te houden, werkt Alfen aan een grotere productiehal in Almere. Het bedrijf ziet ook een 'continue groei' in omzet voor zogenaamde smart grid-netwerken, waarbij apparatuur via software en internet met elkaar kan communiceren.


"Bij Smart grid-oplossingen zien we een voortdurende groei met de netbeheerders en particuliere netwerkbedrijven, resulterend in een omzetgroei van 22%. We zijn klaar om hen van dienst te zijn en breiden uit met een extra productiefaciliteit die operationeel zal zijn in Q1 2024." - Marc Roeleveld, CEO Alfen

Kortom, ondanks de tijdelijke dip blijft Alfen optimistisch over de toekomst. Het bedrijf blijft investeren in groei en innovatie, wat op de lange termijn zeer lonend kan zijn. Het is belangrijk te begrijpen dat Alfen een cruciale speler is in de energietransitie. We gaan van een maatschappij die draait op fossiele brandstoffen zoals steenkool, olie en gas, naar een samenleving waar elektriciteit de belangrijkste energiebron is. Die overgang zal niet in een rechte lijn zijn en voor deze overgang zijn batterijen en laadpalen essentieel, en dat is waar Alfen in uitblinkt.


Ook al is er een tijdelijke daling in de vraag naar laadpalen, de bredere trends wijzen op een groeiende markt. Elektrische auto's worden steeds populairder en de behoefte aan infrastructuur om deze auto's te ondersteunen zal alleen maar toenemen. Alfen is ook bezig met het diversifiëren van zijn productaanbod. Het bedrijf is bezig met de ontwikkeling van grote accu's voor de opslag van energie en is van plan om een opslagsysteem met superbatterijen te openen in Vlissingen.


"Aan de andere kant zagen we een tijdelijke vertraging bij onze EV-laadbedrijf. Dit werd beïnvloed door twee factoren... We verwachten echter dat de markt na de zomer zal verbeteren door de positieve signalen die we van klanten horen en de toename van geregistreerde BEV's." - Marc Roeleveld, CEO Alfen

Ondanks de koersverlies van 21% dit jaar, blijven analisten overwegend positief over het aandeel Alfen. Er staan 8 koopadviezen, 1 houden en 2 verkoopadviezen. Persoonlijk zie ik elk prijs onder de 70 als koopwaardig maar zal niet meteen bij kopen gezien deze cijfers misschien nog wat meer pessimisme kunnen veroorzaken dan nodig is en dus een nog lagere koers. Gezien ik al een aanzienlijk positie heb, mis ik niets door geduldig te zijn!

Zoals altijd is het belangrijk om je eigen onderzoek te doen en te overwegen wat de beste keuze is voor jouw specifieke situatie. Maar één ding is zeker: Alfen is een bedrijf om in de gaten te houden als je geïnteresseerd bent in de groeiende markt van elektrische voertuigen en duurzame energie.


In de woorden van Marco Roeleveld: "We verwachten dat de omzet waarschijnlijker eindigt aan de onderkant van de bandbreedte dan dan in de bovenste helft". Maar laten we niet vergeten, in een snel evoluerende markt zoals deze, kunnen de zaken snel veranderen. Dus blijf op de hoogte, blijf onderzoeken en blijf groeien als persoon en als belegger!