top of page

Dit moet je weten over de hypotheekrentes

In het kort:

  • Hypotheekrente november 2023: Na een opmerkelijke daling in oktober lijken de hypotheekrentes verder te dalen.

  • Staatsrente invloed: De 10-jaars staatsrente, een sterke leenkostenindicator, daalde afgelopen periode 3%. Dit heeft historisch gezien, op termijn, vaak invloed op de gemiddelde hypotheekrentes.

  • Type aanvragers: Starters betalen momenteel de hoogste hypotheekrente (gemiddeld 4,5%), terwijl doorstromers met een oude hypotheek de laagste rente hebben (gemiddeld 3,1%).

Vanaf de maand oktober werden we geconfronteerd met een golf van hypotheekrentedalingen, een trend die wellicht verder door zal zetten komende periode. Vooral de langlopende rentes op kapitaalmarkten vertoonden een onverwachte terugval. Echter zien we dat nog maar licht terug in het gemiddelde van de hypotheekrentes, de verwachting is echter dat deze snel mee zullen bewegen als deze beweging doorzet.


Hieronder is het verloop van de rentestanden op hypotheken in de afgelopen 10 jaar te zien:Invloed van staatsrente op hypotheekmarkt

De 10-jaars staatsrente fungeert als een cruciale leidraad voor geldverstrekkers. Een opvallende daling zoals recentelijk gezien, kan een aanzienlijke impact hebben op hypotheekrentes. Zoals hier onder te zien is gaat het echter slechts om een lichte daling, van een lange termijn trend kunnen we dan ook zeker nog niet spreken:

Geldverstrekkers letten aanvankelijk vooral op de langlopende rentes, er wordt dan ook verwacht dat we verdere v