top of page

Dit moet je weten over de hypotheekrentes

In het kort:

  • Hypotheekrente november 2023: Na een opmerkelijke daling in oktober lijken de hypotheekrentes verder te dalen.

  • Staatsrente invloed: De 10-jaars staatsrente, een sterke leenkostenindicator, daalde afgelopen periode 3%. Dit heeft historisch gezien, op termijn, vaak invloed op de gemiddelde hypotheekrentes.

  • Type aanvragers: Starters betalen momenteel de hoogste hypotheekrente (gemiddeld 4,5%), terwijl doorstromers met een oude hypotheek de laagste rente hebben (gemiddeld 3,1%).

Vanaf de maand oktober werden we geconfronteerd met een golf van hypotheekrentedalingen, een trend die wellicht verder door zal zetten komende periode. Vooral de langlopende rentes op kapitaalmarkten vertoonden een onverwachte terugval. Echter zien we dat nog maar licht terug in het gemiddelde van de hypotheekrentes, de verwachting is echter dat deze snel mee zullen bewegen als deze beweging doorzet.


Hieronder is het verloop van de rentestanden op hypotheken in de afgelopen 10 jaar te zien:


Je eigen hyptoheekrentes vergelijken? Dat kan via: Hypotheek-Rentetarieven.nl #AD

Invloed van staatsrente op hypotheekmarkt

De 10-jaars staatsrente fungeert als een cruciale leidraad voor geldverstrekkers. Een opvallende daling zoals recentelijk gezien, kan een aanzienlijke impact hebben op hypotheekrentes. Zoals hier onder te zien is gaat het echter slechts om een lichte daling, van een lange termijn trend kunnen we dan ook zeker nog niet spreken:

Geldverstrekkers letten aanvankelijk vooral op de langlopende rentes, er wordt dan ook verwacht dat we verdere verlagingen van de hypotheekrente kunnen gaan zien deze maand.


Een basis overzicht van de gemiddelde hypotheekrentes per november 2023:


- Met NHG-verzekering:

- 5 jaar vast: 4,40%

- 10 jaar vast: 4,51%

- 20 jaar vast: 4,76%


- Zonder NHG-verzekering (vanaf €405.000):

- 5 jaar vast: 4,82%

- 10 jaar vast: 4,89%

- 20 jaar vast: 5,22%


Verschillen tussen soorten aanvragers

De gemiddelde hypotheekrente varieert tussen starters, doorstromers, oversluiters en zij die hun oude hypotheek meenemen bij een verhuizing. Starters betalen momenteel de hoogste rente (gemiddeld 4,5%), terwijl doorstromers met hun oude hypotheek genieten van de laagste rente (gemiddeld 3,1%).


Lees ook: Dit is waarom sommige beleggers denken dat SoFi gaat stijgen

Verwachtingen richting 2024

Binnen de recente voorspellingen van financiële experts tekent ABN AMRO een gunstig scenario af voor het jaar 2024. De verwachting is een stijging van 2,5% in de gemiddelde woningprijs, terwijl de hypotheekrente naar verluidt geleidelijk zal dalen. Opvallend is de stabiliteit in prijzen voor energiezuinige woningen, waarbij het energieverbruik vanaf volgend jaar een impact zal hebben op de berekening van de maximale hypotheek.


Desalniettemin blijft de betaalbaarheid van woningen een zorgwekkend vraagstuk, waarbij huidige kopers gemiddeld bijna twee keer zoveel van hun netto inkomen aan woonlasten besteden in vergelijking met enkele jaren terug.


De krapte op de huizenmarkt heeft geleid tot een toename in over-biedingen, met een huidig percentage van 42% ten opzichte van 10% in december 2022.

Kortom, de vooruitzichten voor 2024 schilderen een nieuw panorama met stijgende huizenprijzen, dalende hypotheekrentes en een groeiende rol voor energielabels, waarmee het jaar een dynamische fase in lijkt te gaan voor huizenkopers en de vastgoedmarkt.


Lees ook: Beleggen in vastgoed: Corum Investments

Conclusie

De recente bewegingen in de hypotheekrente voegen een extra dimensie toe aan de voorspellingen voor de huizenprijzen in 2024. De mogelijke dalingen van langlopende rentes kunnen een verdere impuls geven aan de betaalbaarheid van koopwoningen.


Met de voorspelde verlagingen van de hypotheekrente in november, kunnen potentiële kopers profiteren van gunstigere financieringsvoorwaarden. Deze ontwikkeling kan een extra stimulans zijn voor de eerder voorspelde stijgingen van huizenprijzen in 2024.


Het blijft essentieel in deze tijden, voor zowel aspirant-kopers als investeerders, om de marktontwikkelingen goed te volgen en deskundig advies te vragen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page