top of page

Dit bedrijf kan groots profiteren van kunstmatige intelligentie

In het kort:

  • De AI-chipmarkt staat op het punt een enorme groei door te maken, van $29 miljard in 2022 naar een voorspelde $304 miljard in 2030.

  • Een bedrijf, dat zich richt op het leveren van chips voor computers, verwacht een aanzienlijke omzetstijging van hun AI-chip divisie.

  • Voor volgend jaar wordt er hierdoor al maar liefst $2 miljard aan extra omzet verwacht. Voor dit kwartaal is er al $400 miljoen extra gerealiseerd.


In 2023 heeft Artificial Intelligence een grote invloed gehad op veel chipbedrijven. AI heeft namelijk de basis gelegd voor nieuwe innovatie (nieuwe en betere chips) en daarmee ook hogere inkomsten. Volgens een rapport van Next Move Strategy Consulting wordt verwacht dat deze markt een bizarre groei zal doormaken van $29 miljard in 2022 tot een geschatte waarde van maar liefst $304 miljard in 2030.


Hoe kunnen we hier als belegger dan van profiteren? In dit artikel gaan we kijken naar een chipbedrijf dat volgens analisten flink kan gaan groeien door deze trend. Dit bedrijf is Advanced Micro Devices (AMD), dat oorspronkelijk bekend stond als leverancier van chips voor computers. AMD is een van de bedrijven die enorm kan profiteren van de opkomst van Artificial Intelligence in het produceren van chips.


AMD heeft al aangekondigd dat ze een aanzienlijke extra omzet verwachten te genereren uit hun AI-chip divisie. In hun recentste kwartaalcijfers vertelde AMD dat ze hierdoor voor het huidige kwartaal een stijging van ongeveer $400 miljoen verwachten. En dit is nog maar het begin volgens het management, want AMD heeft voor 2024 een doel gesteld van maar liefst $2 miljard aan extra omzet uit deze AI-divisie.


Daarnaast worden veel AI-applicaties nu via de cloud gemaakt en ondersteund, maar veel experts verwachten dat dit in de toekomst ook via lokale computers zal gebeuren. Op deze manier kunnen gebruikers sneller werken via AI en wordt de privacy beter gewaarborgd. Maar dit brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee: Voor de optimale werking van AI-toepassingen is bijvoorbeeld minimaal 6,9 GB RAM nodig, wat relatief veel is. Maar het hele systeem, inclusief de grafische kaart en de centrale verwerkingseenheid (CPU), moeten ook krachtig genoeg zijn om alles soepel te laten draaien.


Dit biedt een kans voor AMD. Met een toenemende vraag naar betere verwerking en AI-applicaties, is het waarschijnlijk dat consumenten bereid zullen zijn te investeren in betere en krachtigere chips. Dit betekent dat gebruikers niet alleen zoeken naar meer geheugen, maar ook naar snellere en meer efficiënte CPUs en grafische kaarten. Deze zijn, zoals we hierboven hebben besproken, immers onmisbaar wanneer je te maken krijgt met AI-applicaties. Alles moet krachtig genoeg zijn.


Met de expertise die AMD heeft in het maken van zowel CPU's als grafische kaarten, zijn ze misschien wel erg goed gepositioneerd om in te spelen op deze groeiende vraag. Naarmate meer consumenten hun computers willen verbeteren om de nieuwste AI-toepassingen aan te kunnen, zou AMD een aanzienlijke boost in hun cijfers kunnen zien. Zoals gezegd rekent het management al op $2 miljard extra voor 2024 alleen hierdoor (10% YoY growth), maar dit kan tot 2030 enorm hard oplopen.


Bovendien heeft AMD ook nog te maken gehad met een PC-markt die niet meer groeide, maar ook dit zal waarschijnlijk veranderen. Onderzoeksbureau IDC verwacht namelijk dat de PC-markt vanaf 2024 weer zal groeien, met een geschatte stijging van 3,7% tot 261,4 miljoen verkochte computers in 2024. Volgens het onderzoek zal deze stijging ongeveer aanhouden tot 2027. Dit lijkt misschien een kleine groei, maar dit is al een stuk beter dan de daling van de afgelopen jaren.