top of page

De beste vastgoedfondsen

Bijgewerkt op: 31 jan.

In dit artikel vergelijken we de beste vastgoedfondsen in 2023. Voor beleggers die opzoek zijn naar een rendabele en passieve belegging in vastgoed of naar passief inkomen via vastgoed, is investeren in vastgoedfondsen een aantrekkelijke optie. Met vastgoedfondsen kan je, zonder veel werk of kennis, investeren in een portfolio van goede vastgoedobjecten.


Het grote voordeel van deze fondsen is dat je geld gespreid wordt over verschillende vastgoedobjecten, wat de risico’s beperkt. Je hoeft je bovendien ook geen zorgen te maken over het beheer van de panden; dit wordt allemaal voor jou geregeld. Bovendien betalen veel van deze fondsen elke maand dividend (de ontvangen huur) uit, waardoor je als belegger een stabiele stroom van inkomsten kan opbouwen.


Maar het vinden van een betrouwbaar en kwalitatief vastgoedfonds is niet zo makkelijk. Er zijn vandaag de dag talloze fondsen om uit te kiezen. Om het je wat makkelijker te maken, delen we in dit artikel een aantal van de beste vastgoedfondsen in Nederland.


De beste vastgoedfondsen vergelijken

In dit artikel vergelijken we de top drie beste vastgoedfondsen van Nederland. De kwaliteit van deze fondsen ligt best dicht bij elkaar, maar ieder fonds heeft vanzelfsprekend wel zijn eigen voordelen en nadelen. De ideale keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren, vooral als het gaat om risico en rendement. Sommige fondsen hebben misschien hogere rendementen, maar gaan gepaard met meer risico, terwijl anderen een veiligere haven zijn met wat minder rendement.


Om deze reden is dit artikel dan ook op een willekeurige manier ingedeeld. De volgorde van de fondsen in dit artikel betekent niet dat de eerste de beste is en de laatste de minste. Al deze fondsen zijn van hoge kwaliteit en het hangt vooral af van jouw persoonlijke voorkeuren.


Bovendien is het belangrijk om je altijd goed te verdiepen in de voorwaarden van ieder fonds. Bij sommige fondsen is het niet zo makkelijk om snel in of uit te stappen, wat invloed kan hebben op je financiële flexibiliteit als je snel over je geld wilt beschikken. Het is ook goed om te onthouden dat investeren in vastgoedfondsen over het algemeen gezien wordt als een lange termijn belegging.


Elk van deze fondsen heeft kortom zijn eigen specifieke voor- en nadelen, dus neem de tijd om je goed in te lezen. Bekijk de informatie hieronder, maar bekijk ook de brochures voor meer gedetailleerde informatie over zaken zoals de actuele rendementen en eventuele kosten bij het uitstappen.


Tot slot nog een tip: het kan interessant zijn om je investeringen over verschillende fondsen te spreiden. Op deze manier hoef je niet per se een keuze te maken en spreid je je risico. Laten we nu eens gaan kijken naar de meest interessante vastgoedfondsen in Nederland.


Vastgoedfonds 1: Synvest

Synvest is een van de meest bekende en populaire vastgoedfondsen in Nederland en België. Het fonds is al opgericht in 2005 en belegt voornamelijk in woningen en vastgoedpanden in Nederland en Duitsland. Met meer dan €900 miljoen onder beheer en ruim 14.000 beleggers als klant, biedt het fonds een transparante en rendabele manier om te beleggen in vastgoed.


Via Synvest is het mogelijk om met een laag bedrag te starten met investeren. Je kunt al beginnen met een maandelijks bedrag van €100 of een eenmalige inleg van €2.500. Dit geld wordt vanzelfsprekend meteen gebruikt om te investeren in vastgoed, waarover jij uiteindelijk een mooi rendement ontvangt.


Bij Synvest kun je investeren in twee vastgoedfondsen: één in de Nederlandse markt en één in de Duitse markt. SynVest Dutch RealEstate Fund richt zich op diverse soorten vastgoed in Nederland, zoals winkelcentra, supermarkten en kantoorpanden. SynVest German RealEstate Fund houdt zich bezig met de Duitse vastgoedmarkt. In 2022 behaalde het Nederlandse fonds een rendement van 6,8%. Interessant om te weten is dat de S&P 500 in dat jaar met bijna 20% onderuit ging.


Dit is natuurlijk al een mooi rendement, maar hier komt nog een bonus bij. Synvest keert namelijk ook nog een maandelijks voorschotdividend van 4 - 6% uit. Als passieve belegging voor meer cashflow is dit natuurlijk heel interessant voor degene die financiële onafhankelijkheid willen bereiken.


Wil je meer informatie over Synvest met alle in’s en out’s? Klik dan op deze link om de gratis brochure downloaden. Vergeet niet om in de brochure te kijken naar welk rendement het management verwacht voor dit jaar en let ook op de kosten als je vroegtijdig wilt uitstappen.


Download hier gratis de brochure van Synvest

Vastgoedfonds 2: Corum Investments

Corum Investments is het tweede fonds dat we bespreken in dit artikel. Hier hebben we recentelijk ook nog een uitgebreide analyse over geschreven. Deze kun je hier lezen. Mensen die de review hebben gelezen, weten dat ik erg positief ben over dit fonds. Ze zijn een van de grootste vastgoedfondsen van Europa en presteren erg goed. Net als Synvest keert ook Corum maandelijks dividend uit, waardoor je als belegger kan rekenen op een passieve stroom van (huur)inkomsten.


Corum werd opgericht in 2011 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest populaire vastgoedfondsen. Dit is ook goed terug te zien in de cijfers. Het aantal beleggers groeit fors en vandaag de dag beheert het fonds meer dan €6 miljard. Dat zijn enorme bedragen.


Het gemiddelde rendement van Corum ligt tussen de 6 en 8%, wat vrij hoog is voor een vastgoedfonds. Dit is een mooie opbrengst, vooral gezien hoe uitgebreid Corum's portfolio is. Ze investeren in maar liefst 13 verschillende landen en 6 verschillende sectoren. Op dit gebied doen ze het dus wel wat beter dan Synvest, die slechts investeren in twee landen. Maar dit heeft natuurlijk ook weer te maken met je persoonlijke voorkeuren.


Spreiding is over het algemeen wel belangrijk om het risico van je beleggingen te verminderen. Momenteel vertrouwen meer dan 45.000 particuliere beleggers hun vermogen toe aan dit fonds. Al met al verdient Corum Investments daarom zeker een plek in deze top 3 van vastgoedfondsen, hoewel dit natuurlijk mijn persoonlijke mening is.


Wil je meer te weten komen over Corum Investments? Ga dan naar deze link om de gratis brochure te downloaden. Het is altijd verstandig (misschien wel noodzakelijk) om de brochure te bekijken en te letten op het actuele rendement en de kosten.


Download hier gratis de brochure van Corum Investments

Vastgoedfonds 3: Vondellaan Vastgoed

Het derde en laatste vastgoedfonds in dit artikel is Vondellaan Vastgoed. Dit vastgoedfonds bestaat al sinds 2004 en is gespecialiseerd in het beheren van vastgoed. Ze richten zich op het selecteren van vastgoed dat langdurig verhuurd is met het doel de waarde van de woning te optimaliseren tot het moment dat het wordt doorverkocht.


Dit wordt mogelijk gemaakt door het aanschaffen van obligaties die gekoppeld zijn aan specifieke vastgoedobjecten. Hiermee kun je deelnemen in projecten vanaf een minimale inleg van €100.000,-. Opvallend is hun belofte van maximale zekerheid, waarbij je tot 140% van je inleg kunt terugkrijgen inclusief rendement. Voor diegenen die minder willen inleggen, zijn er in sommige gevallen ook mogelijkheden vanaf €1.000,-.


Wat Vondellaan Vastgoed extra interessant maakt, is hun belofte van een 9% vast rendement voor investeerders die voor de lange termijn willen investeren. Als deze 9% daadwerkelijk een netto rendement is, dan behoort Vondellaan Vastgoed absoluut tot de top vastgoedfondsen in Nederland. Let echter wel goed op, er kunnen in sommige gevallen hoge kosten aanwezig zijn die het totaalrendement over de gehele investeringsperiode kunnen drukken. De exacte kosten vind je in de brochure van Vondellaan Vastgoed. De brochure kun je via deze link gratis downloaden.


Download hier gratis de brochure van Vondellaan Vastgoed

Buiten deze top 3 fondsen in Nederland zijn er uiteraard ook andere aanbieders die het benoemen waard zijn. Dit zijn ReinvestNL, Cortese, Briqwise en Thuisborg, elk met hun eigen kwaliteiten en aanbod. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet. Meer informatie over kostenstructuren en aanbod van elk fonds is terug te vinden in de vrijblijvende brochures.


Reinvest24 is een Ests crowdfunding platform voor vastgoed, dat toegankelijk is voor een breed scala aan beleggers. Het platform maakt het mogelijk om te investeren in zowel commerciële als residentiële projecten, met een focus op het creëren van waarde door huurinkomsten, verkoop en waardestijging. Het vastgoedfonds heeft een lage instapdrempel met een minimuminleg van slechts €100, wat beleggen in vastgoed toegankelijk maakt voor een breder publiek.


Specificaties:


 • Type Beleggingen: Commerciële en residentiële projecten in diverse Europese landen.


 • Verdienmodel: Combinatie van huurinkomsten en kapitaalgroei door waardestijging van vastgoed.


 • Hoog Verwacht Rendement: Het platform biedt een gemiddeld jaarlijks rendement van bijna 15%.


 • Keuzevrijheid: Beleggers hebben de mogelijkheid om zelf vastgoedobjecten te kiezen voor hun investeringen.Zwakke Punten:


 • Taalbarrière: Het platform is momenteel vooral Engelstalig, wat een belemmering kan zijn voor niet-Engelssprekende beleggers.


 • Groeiende Onderneming: Het bedrijf bevindt zich in een groeifase, wat risico's met zich mee kan brengen.


Cortese is gespecialiseerd in de niche van zorgvastgoed, een sector die bekend staat om zijn stabiele en langdurige inkomstenstromen. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor beleggers die op zoek zijn naar zekerheid en consistentie in dit specifieke segment.


Specificaties:


 • Dividend: Biedt een solide dividend van 6%, met een totaalrendement dat naar verwachting oploopt tot 9,3%.


 • Minimale Inleg: Met een minimale inleg van €100.000 richt Cortese zich op de meer serieuze investeerder.


 • Kenmerken: Focus op investeringen in zorggerelateerde panden zoals zorgwoningen en medische centra, wat een gespecialiseerde en veilige beleggingsoptie biedt.Briqwise staat bekend om het samenbrengen van investeerders en MKB-ondernemers, voornamelijk voor vastgoedfinancieringen. Het platform biedt een unieke benadering van vastgoedbeleggingen met een focus op directe impact en ondersteuning van het MKB.


Specificaties:


 • Dividend: Een gegarandeerd dividend van 6%, wat een veilige en voorspelbare inkomstenbron voor investeerders betekent.


 • Minimale Inleg: De minimale inleg van €100.000 maakt het een optie voor meer kapitaalkrachtige beleggers.


 • Kenmerken: Investeerders hebben de mogelijkheid om direct te investeren in specifieke vastgoedprojecten, met het eerste recht op hypotheek als extra zekerheid.


Meer informatie over Briqwise? Dat vind je hier

Thuisborg onderscheidt zich in de vastgoedmarkt met een innovatieve benadering, gericht op langetermijnverhuurde woningen. Dit past binnen een groeiende trend van sociale en duurzame beleggingen.


Specificaties:


 • Dividend: Biedt een aantrekkelijk dividend van 4,5% tot 8%, wat het interessant maakt voor een breed scala aan beleggers.


 • Minimale Inleg: De toegankelijke minimale inleg vanaf €1.000 maakt het mogelijk voor kleinere investeerders om deel te nemen.


 • Kenmerken: Een diversiteit aan beleggingsopties, met een nadruk op investeringen in sociale woningbouw, wat bijdraagt aan maatschappelijk verantwoord investeren.


Meer informatie over Thuiszorg? Vraag dan hier een vrijblijvende brochure aan

Conclusie: Beste vastgoedfondsen 2023

Na het vergelijken van de beste vastgoedfondsen heb je nu misschien een favoriet. Vastgoedfondsen zijn heel handig, omdat je zo makkelijk in vastgoed kunt investeren zonder dat je zelf panden hoeft te kopen. Bij het kiezen van de top drie vastgoedfondsen hebben we niet alleen gekeken naar het rendement, maar ook naar hoe betrouwbaar deze fondsen zijn.


Wat is dan het beste vastgoedfonds van 2023? Dat hangt echt af van wat jij wilt en waar je voorkeuren liggen. Heb je veel of weinig geld om te investeren? Wil je veel of weinig risico nemen? Jij bent de enige die echt kan beslissen welk vastgoedfonds het beste bij jou past, afhankelijk van je eigen wensen en situatie. In dit artikel hebben we je de eerste opzet gegeven door de populairste fondsen in Nederland te weergeven.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!