top of page

Het belangrijkste wat Warren Buffett zei afgelopen zaterdag & het is slecht nieuws

Bijgewerkt op: 9 mei 2023

Kort gezegd:

  • Warren Buffett ziet einde van "buitengewone periode" van buitensporige uitgaven na pandemie

  • Veel van zijn bedrijven hebben te maken met een toenemende voorraad en zullen mogelijk kortingen moeten aanbieden (Net als De Belegger - Claim hier je korting <3)

  • Buffett verwacht dat de meerderheid van zijn bedrijven dit jaar lagere winsten zullen rapporteren


Warren Buffett, wiens bedrijf Berkshire Hathaway als graadmeter wordt gezien voor de Amerikaanse economie, heeft een zorgwekkende boodschap voor mensen die denken dat we een recessie kunnen ontwijken. Hij gelooft dat de periode van buitensporige uitgaven na de pandemie voorbij is, en veel van zijn bedrijven zullen nu te maken krijgen met een ophoping van voorraden die ze kwijt moeten zien te raken door middel van kortingen.


"Het was slechts een kwestie van goederen leveren. Mensen kochten, en ze wachtten niet op kortingen. Als je ze het ene product niet kon verkopen, plaatsten ze een ander product in hun karretje," zei Buffett.

Buffett merkte op dat het economische klimaat zes maanden geleden nog anders was en dat sommige managers verrast waren door de plotselinge verandering. Veel van zijn bedrijven hebben de vraag naar bepaalde producten overschat, en nu is het tijd om de voorraden te verminderen.


"In de algemene economie is de feedback die we krijgen dat, ik zou zeggen, misschien de meerderheid van onze bedrijven dit jaar daadwerkelijk lagere inkomsten zullen rapporteren dan vorig jaar," zei hij.

De 92-jarige super-belegger verwacht een daling van de winsten voor veel van zijn bedrijven als gevolg van de economische vertraging. Desondanks denkt hij dat Berkshire Hathaway goed gepositioneerd is wat betreft de inkomsten uit investeringen, omdat hogere rentetarieven het conglomeraat een aanzienlijk rendement opleveren.


"Niets is zeker morgen, niets is zeker volgend jaar, en niets is ooit zeker, noch in markten, noch in het bedrijfsleven, of in wat dan ook," zei Buffett.

Hoewel niets zeker is in de economie of op de markten, heeft Berkshire Hathaway tot nu toe goed gepresteerd ondanks een uitdagende macro-economische omgeving. De operationele winst steeg in het eerste kwartaal met 12,6%, voornamelijk dankzij een herstel in de verzekeringsactiviteiten van het bedrijf en winst in de aandelenportefeuille, aangevoerd door Apple.


Warren Buffetts voorkeur gaat uit naar bedrijven die hij goed kent en zijn specialisme zit bij consumenten gedrag. Hij heeft al vaak gezegd dat hij de iPhone niet begrijpt maar hij begrijpt wel waarom mensen het willen hebben. Dat trekt hem vaak ook naar producten waarvan de consumenten, de gewone man zijn. Die hebben het zwaar vanwege de hoge inflatie, hogere rente en algehele macro-economische omstandigheden.


We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden!