top of page

5 Waardevolle lessen van superbelegger Warren BuffettWarren Buffett, ook wel ‘The Oracle of Omaha genoemd’, wordt door velen gezien als ’s wereld allerbeste belegger. Buffett wist vanuit vrijwel niets zichzelf op te werken tot een van de rijkste mensen op aarde en dit allemaal door verantwoord te beleggen in aandelen. Al op elf-jarige leeftijd begon de jonge Buffett te beleggen en sindsdien heeft hij een immens imperium gebouwd van bedrijven. Zijn unieke investeringsfilosofie heeft hem en zijn bedrijf, Berkshire Hathaway, enorme rijkdom opgeleverd en hij wordt beschouwd als een van de meest gerespecteerde beleggers van onze tijd. Hieronder staan enkele van de belangrijkste lessen die we kunnen leren van Warren Buffett. Gelukkig voor ons is Warren Buffett niet zuinig met het delen van zijn kennis, waardoor ook wij optimaal kunnen profiteren van zijn, kennis, ervaringen en genialiteit.


De beste belegging die je kunt maken, is een belegging in jezelf


“The best investment you can make is an investment in yourself. The more you will learn, the more you will earn." – Warren Buffett

Warren Buffett staat bekend om zijn fantastische beleggingen in bedrijven, maar volgens hem heeft een investering in jezelf vaak het hoogste rendement. Het gaat hierbij om investeringen waarmee je je eigen talenten en vaardigheden ontwikkelt. Buffett voegt hier wel aan toe dat het belangrijk is om geen vaardigheden of talenten na te jagen in gebieden die je niet goed van pas zullen komen. Volgens hem heb je geen extreme inspanningen nodig om bovengemiddelde resultaten te behalen. De sleutel tot het succes is om de gewone, alledaagse dingen uitzonderlijk goed doen. Verbeter je daarom in de vaardigheden die je dagelijks gebruikt.


Bovendien maakt Warren Buffett een belangrijk onderscheid in de dingen die je moet doen en de dingen die je leuk vind om te doen. Het belangrijkste is om je te focussen op de vaardigheden en gebieden waar je een intrinsieke interesse voor hebt. Buffett stelt dat focussen op de dingen die je leuk vind, vrijwel direct tot een leuker leven zal lijken. Op deze manier zal je ook vrij snel gaan merken dat de leercurve veel sneller zal verlopen.


Blijf voortdurend leren van je fouten

Buffett heeft door de jaren heen ook enkele mislukkingen gekend en heeft daarvan geleerd. Hij is altijd open geweest over zijn fouten en heeft toegegeven dat hij soms verkeerde beslissingen heeft genomen. Buffett gelooft dat het belangrijk is om te leren van je fouten en deze te gebruiken om betere beslissingen te nemen in de toekomst.


Het leren van gemaakte fouten is cruciaal om op persoonlijk en professioneel niveau te groeien. Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van het leerproces en kan vaak de meest effectieve manier zijn om waardevolle lessen te leren. Volgens Buffett verbeteren je prestaties, relaties, zelfvertrouwen en veerkracht door het leren van je fouten. Het is daarom belangrijk om open te staan voor feedback en te leren van de fouten die je maakt, zodat je jezelf altijd kunt blijven ontwikkelen en je je beleggingsresultaten (maar ook je persoonlijke leven) een boost kan geven.


Blijf altijd kalm tijdens onzekere tijden


“A genius is the man who can do the average thing when everyone else around him is losing his mind.” – Napoleon Bonaparte.

Een andere belangrijke les van Buffett is om kalm te blijven tijdens turbulente tijden op de markt. Hij gelooft dat beleggers zich niet moeten laten meeslepen door emoties en in paniek moeten raken tijdens een neergang op de markt. In plaats daarvan moeten ze kalm blijven en vasthouden aan hun langetermijn-visie. Wanneer beleggers met emoties gaan handelen (op de beurs) dan zal dat altijd tot negatieve of suboptimale uitkomsten leiden.


Door kalm te blijven gedurende stressvolle situaties kun je helder blijven nadenken en dus nuchtere keuzes maken. Dit is een van de grootste persoonlijke competitieve voordelen die je kunt hebben ten opzichte van andere beleggers. Net als vrijwel alle uitspraken van Warren Buffett is deze les niet alleen beleggingsgerelateerd, maar ook erg goed toepasbaar op bijna alle gebieden in het leven. Kalm blijven verbetert onder andere je mentale gezondheid, veerkracht en vermindert stress voor een groot deel. Blijf de volgende keer dus lekker rustig.


Investeer alleen in wat je begrijpt en houd het simpel

Warren Buffett is een groot voorstander van het investeren in bedrijven en industrieën die je begrijpt. Hij gelooft dat als je niet begrijpt wat een bedrijf doet, je er ook geen aandelen van zou moeten kopen. Door te investeren in wat je begrijpt, kun je betere beslissingen nemen en ben je daardoor minder geneigd om grote fouten te maken. Warren Buffett stelt dat het belangrijk is om het bedrijf te begrijpen, om te weten wat hun product of dienst is, hoe het bedrijf zijn geld verdient en wie hun concurrenten zijn. Door deze informatie te hebben, kan je beter inschatten of het bedrijf zal blijven groeien en waarde zal blijven creëren.


Buffett houdt zijn investeringsstrategieën simpel en vermijdt structureel complexe beleggingen. Hij kiest in plaats daarvan voor bedrijven die eenvoudig en begrijpelijk zijn. Door dicht bij zijn basisprincipes te blijven, kan hij zijn investeringen beter beoordelen en minder fouten maken. Buffett stelt dat investeren niet ingewikkeld hoeft te zijn, je hoeft niet de nieuwste technologie te begrijpen of de meest complexe wiskundige formules te beheersen. Het gaat om het hebben van een duidelijk begrip van het bedrijfsmodel en de industrie waarin het opereert.


Geduld is een deugd, maak er gebruik van

Warren Buffett is een voorstander van een geduldig beleggen en leven. Hij is bereid om langere tijd in een bepaalde belegging te blijven en te wachten tot de waarde toeneemt. Dit heeft hem geholpen om enorme rendementen te behalen op zijn investeringen en zijn vermogen te vergroten. Buffett begrijpt dat het bouwen van rijkdom een langdurig proces is en dat het belangrijk is om de discipline te hebben om te blijven bij je investeringsplan. Hij waarschuwt beleggers om niet in paniek te raken als de markten dalen of als er onzekerheid heerst. Hij benadrukt dat het belangrijk is om je op de lange termijn te richten en geduldig te blijven.Lees ook:

Overweeg je het om lid te worden? Er is nu een mooie korting die je hier kunt claimen!

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..