top of page

Dit is waarom Beyond Meat aandelen met meer dan 100% stijgen

In het kort:

  • Beyond Meat's aandelen stegen met 103% na de bekendmaking van het vierde kwartaalresultaat, ondanks een jaar-op-jaar omzetdaling van 7,8% tot $73,7 miljoen.

  • Het bedrijf rapporteerde een nettoverlies van $155,1 miljoen in Q4, maar verwacht een verbetering van de bruto winstmarges in 2024.

  • Beyond Meat's strategische focus ligt op het uitbreiden van haar productaanbod en distributiekanalen.


Welkom in de wondere wereld van Beyond Meat, waar plantaardige biefstukjes niet alleen de smaakpapillen, maar ook de aandelenmarkt op hol brengen. Direct na de kwartaalcijfers van Beyond Meat zag de koers een enorme stijging in de nabeurshandel, in dit artikel ga ik verder in op de reden achter deze enorme stijging.


De aandelenkoers van Beyond Meat sinds de beursgang:



Een Enorme Stijging, Ondanks Dalende Omzet

Hoewel de omzet met 7,8% daalde tot $73,7 miljoen, sprongen de aandelen van Beyond Meat met maar liefst 103% omhoog in de nabeurshandel, om daarna te stabiliseren. Een nettoverlies van $155,1 miljoen klinkt misschien niet smakelijk, maar de voorspellingen voor 2024 zijn ogenschijnlijk om van te watertanden. Met bruto winstmarges die naar verwachting zullen verbeteren, lijkt het erop dat Beyond Meat zich klaarmaakt voor een mooi financieel jaar, na de vele eerdere tegenslagen.



In het vierde kwartaal dat eindigde op 31 december, onthulde Beyond Meat een bittere realiteit: een verlies van $2,40 per aandeel bij een eerder genoemde omzet van $73,7 miljoen. Dit contrasteert scherp met de verwachtingen van analisten, die uitgingen van een verlies van slechts $0,89 per aandeel bij een omzet van $66,7 miljoen. Het toegenomen verlies werd verder verergerd door een forse daling van de brutowinstmarge naar -113,8%, voornamelijk als gevolg van een klap van $78,0 miljoen door kosten verbonden aan een ´strategische herziening´ van de bedrijfsvoering.


Voor het eerste kwartaal van 2024 zijn de inkomstenverwachtingen gesteld op een bedrag tussen de $70 miljoen en $7 miljoen, een cijfer dat aanzienlijk lager ligt dan de geschatte $89,0 miljoen.


Kijkend naar het volledige jaar 2024, geeft Beyond Meat een richtlijn voor de omzet tussen de ongeveer $315 miljoen en $345 miljoen. Het bedrijf verwacht dat de brutowinstmarge zal liggen in het midden tot hoge tienerpercentages, met een verbetering in de tweede helft van het jaar ten opzichte van de eerste helft. Dit geeft een sprankje hoop in wat anders een tamelijk sombere financiële vooruitzicht lijkt te zijn, waarbij het bedrijf zich richt op herstel en verbetering in de loop van het jaar. Maar is dit sprankje hoop genoeg reden voor deze enorme nabeursstijging?


Beleggers happen toe

De reactie van de markt op Beyond Meat's Q4-prestaties was even snel als positief. De aandelen verdubbelden bijna in waarde, wat duidelijk het positieve sentiment onder investeerders aangeeft. Hun enthousiasme wordt gevoed door de prognose voor fiscaal 2024, die wijst op hogere bruto winstmarges en operationele winsten dan eerder verwacht.


Terwijl Beyond Meat waarschijnlijk nog wel een tijdje na geniet van haar Q4-triomf, of in ieder geval de koersreactie erop, kijkt het bedrijf vooruit met strategische plannen. Ze zetten in op innovatie en een groeiende vraag naar plantaardige producten, waardoor ze goed gepositioneerd zijn voor aanhoudend succes. Hoewel uitdagingen zoals marktverzadiging en concurrentie op de loer liggen, is Beyond Meat naar eigen zeggen goed uitgerust om deze te overwinnen.



Conclusie

Beyond Meat's onverwachte ommekeer belicht de dynamiek van de voedingsindustrie en het groeiende belang van duurzame, alternatieve eiwitbronnen. Met veranderende consumentenvoorkeuren en een uitbreidende markt voor plantaardige producten, zet Beyond Meat's strategische initiatieven en marktaanpassingsvermogen de standaard voor succes.


Zelf vind ik de stijging erg opmerkelijk gezien de kwartaalcijfers het alles behalve ondersteunen, een zogenaamde shorts-queeze, waarbij een kleine stijging een koersexplosie kan triggeren lijkt hier eerder aannemelijk.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page