top of page

Deze fondsmanager blijft Tesla aandelen bijkopen na forse daling

In het kort:

  • Tesla zag een aanzienlijke daling van bijna 15% op de beurs na de bekendmaking van de kwartaal 4 en 2023 resultaten.

  • Deze fondsmanager toonde vertrouwen in Tesla door voor maar liefst $70 miljoen aan aandelen te kopen na een daling van 12%.

  • Ondanks een trage omzetgroei van 3% in Q4 2023 en mogelijke uitdagingen in de productie, heeft Tesla over het hele jaar toch een omzetgroei van 15% gerealiseerd.


De afgelopen week zag Tesla een forse daling van bijna 15% op de beurs na het bekend maken van de resultaten over het vierde kwartaal en het volledige jaar 2023. Voor sommige beleggers was deze harde daling van de aandelen een punt van zorg en verwarring over de toekomst van Tesla. Maar aan de andere kant waren er natuurlijk ook beleggers die gretig gebruik maakten van deze daling en juist aandelen kochten.


Een van die beleggers is de bekende, en ook wel een beetje beruchte, Cathie Wood van Ark Invest. Ark Invest kocht flink wat aandelen van Tesla op zowel donderdag als vrijdag, na de 12% daling door de kwartaalcijfers. Dit wijst op het vertrouwen dat Cathie Wood en Ark Invest hebben in de toekomst van Tesla. In totaal kocht Ark Invest voor maar liefst $70 miljoen aan aandelen Tesla.


Tesla wist in 2021 nog een all-time high neer te zetten van meer dan $400 per aandeel en een totale beurswaarde van boven de $1 biljoen, maar het aandeel is sindsdien al met meer dan 50% gedaald. De totale omzet van Tesla steeg in het vierde kwartaal van 2023 met slechts 3% naar $25 miljard, een aanzienlijke vertraging ten opzichte van het voorgaande jaar. Tesla waarschuwt bovendien voor een mogelijk lagere groei in voertuig delivery's en ziet uitdagingen met de productie van de Cybertruck.


Ondanks de tegenvallende kwartaalresultaten, heeft Tesla in 2023 toch een prima groei doorgemaakt, ondanks de uitdagende economische omstandigheden. De totale omzet nam op jaarbasis toe met 15%, mede dankzij een sterke vraag naar hun elektrische voertuigen. Dit wordt verder onderstreept door de aanzienlijke toename in zowel productie als leveringen van hun voertuigen. Met een productiegroei van 35% en een stijging van 38% in leveringen, heeft Tesla zijn positie als marktleider verder verstevigd.


In oktober sprak Tasha Keeney, directeur bij ARK Invest, haar geloof uit dat Tesla nog steeds jaren voorloopt op de concurrentie in het produceren van kwalitatieve en relatief goedkoper auto's. ARK Invest’s Ark Innovation ETF en Ark Next Generation Internet ETF voegden gezamenlijk 177,870 Tesla-aandelen toe, ter waarde van $32,48 miljoen. Op vrijdag kocht Ark Invest nog eens 182,541 Tesla-aandelen ($35 miljoen), waarmee de totale aankoop in twee dagen op maar liefst 360,411 aandelen kwam. Ark Invest heeft gedurende de maand januari continu aandelen van Tesla gekocht en heeft nu minimaal 6% van de totale portfolio in Tesla zitten. We zullen de komende jaren gaan zien hoe dit uit zal pakken.Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl