top of page

Warren Buffett blijft aandelen van dit bedrijf kopen

In het kort:

  • Warren Buffett heeft via Berkshire Hathaway zijn positie in dit bedrijf aanzienlijk vergroot de afgelopen kwartalen.

  • Zijn totale investering komt uit op ongeveer $10 miljard. Dit is een bewijs van zijn vertrouwen in dit Amerikaans bedrijf.

  • Het bedrijf heeft recent een belangrijke overname gedaan ter waarde van maar liefst $12 miljard.


Warren Buffett koopt al langere tijd aandelen van dit bedrijf en afgelopen kwartaal was het weer raak. Warren Buffett breidde zijn positie via Berkshire Hathaway met maar liefst 16% uit en kocht voor meerdere miljoenen aan nieuwe aandelen van dit bedrijf. Hierdoor komt de totale positie uit op een bizar bedrag van zo'n $10 miljard. Maar over welk bedrijf gaat het nu? In dit artikel gaan we het hebben over Occidental Petroleum.


Occidental Petroleum is een Amerikaans energiebedrijf dat zich vooral richt op de productie van olie en aardgas. Dit klinkt misschien als een saaie business, maar Warren Buffett is er helemaal van weg. Occidental Petroleum is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste olie- en aardgasproducenten in de Verenigde Staten, maar produceert bijvoorbeeld ook chemicaliën en andere industriële producten. Een van de redenen waarom dit bedrijf zo geliefd is bij Buffett is het feit dat Occidental Petroleum zich vooral beperkt tot Amerika.


Het is algemeen bekend dat Warren Buffett Amerika als de beste economie ter wereld beschouwd. Occidental Petroleum is ontzettend geconcentreerd op Amerika - minder dan 20% van hun totale productie is afkomstig uit internationale bronnen. Door zich te concentreren op de Amerikaanse markt, vermijdt Occidental Petroleum de complexiteit en onzekerheid die vaak gepaard gaan met internationale politieke situaties. De olie- en gasindustrie kan namelijk bijzonder gevoelig zijn voor geopolitieke onrust. Dit is een groot strategisch voordeel voor het bedrijf.


Wat betreft de financiële positie is Occidental Petroleum ook een van de betere bedrijven in de industrie. Het bedrijf heeft haar schulden goed onder controle en heeft zelfs een plan aangekondigd om meer dan $4,5 miljard aan schuld af te lossen binnen 12 maanden. Dit plan benadrukt de focus op het verbeteren van de balans. Ook heeft het bedrijf aangekondigd om het dividend te verhogen met $0,04, wat resulteert in een nieuw dividend van $0,22 per aandeel (een stijging van maar liefst 22%).Maar voor Buffett is er misschien nog wel een belangrijke reden om nu flink aandelen Occidental Petroleum bij te kopen. Op 11 december kwam er namelijk belangrijk nieuws naar buiten met de aankondiging van de overname van CrownRock. Deze deal, ter waarde van ruim $12 miljard, zal zorgen voor een significante versterking van Occidental's positie in de energiemarkt. Het is waarschijnlijk dat Warren Buffett ook een vinger in de pap van deze financiering heeft gehad. Laten we eens gaan kijken naar de details.


Deze enorme overname door Occidental Petroleum omvat een extra 1.700 locaties* die nog ontwikkeld moeten worden, en directe toegang tot 1.250 locaties die nu al klaar zijn om te boren. Met deze nieuwe assets wordt de dagelijkse productie verhoogd met ongeveer 170.000 vaten olie, een bizarre toename in het aanbod dat ze nu kunnen gaan leveren. Bovendien krijgt het bedrijf er nog een slordige 94.000 hectare aan grond bij.


* Locaties verwijzen naar specifieke gebieden waar Occidental Petroleum toegang heeft tot ondergrondse reservoirs van koolwaterstoffen die kunnen worden geëxploiteerd voor de winning van olie en aardgas.


De toevoeging van CrownRock aan Occidental Petroleum is een strategische zet die de free cash flow van Occidental in het eerste jaar al naar verwachting met ongeveer $1 miljard zal verhogen. Dit is een stijging van maar liefst 10% en wie weet hoe hard dit kan groeien in de toekomst. Maar er is nog meer goed nieuws. Door de overname wordt ook het break-evenpunt voor de olieproductie aanzienlijk verlaagd. Hierdoor wordt het risico van olieproductie een stuk lager voor Occidental Petroleum. Deze ontwikkelingen versterken de marktpositie van het bedrijf enorm.Er zijn dus genoeg redenen aan te wijzen waarom Warren Buffett een ogenschijnlijk saai bedrijf toch wel erg interessant vind. Warren Buffett's recente investeringen bevestigen zijn geloof in Occidental's strategie en potentieel. Met de overname van CrownRock heeft Occidental Petroleum niet alleen zijn productie aanzienlijk uitgebreid, maar ook zijn potentie voor toekomstige groei en winstgevendheid enorm versterkt. Wat ons betreft is dit dus zeker een aandeel om in de gaten te houden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!