top of page

Dit moet je weten over de bizarre cijfers van SoFi

In het kort:

  • SoFi Technologies overtreft de verwachtingen van analist en stijgt enorm na het publiceren van de kwartaalcijfers.

  • De groei van SoFi blijft aanhouden met een omzetstijging van 35% en een EBITDA-stijging van meer dan 30%.

  • De verwachtingen vanuit het management voor het volgende kwartaal en 2024 beloven veel goeds voor beleggers.


Vandaag rapporteert SoFi haar kwartaalcijfers en veel beleggers kijken al lange tijd uit naar deze cijfers. Dit komt vooral omdat er veel speculatie was dat dit het eerste kwartaal voor SoFi zou worden waarin het een nettowinst zou kunnen boeken. Maar de daadwerkelijke cijfers waren verre van wat analisten hadden verwacht. In de voorbeurs steeg het aandeel dan ook met maar liefst 17%. Laten we eens gaan kijken naar de bizarre kwartaalcijfers van SoFi.


Sommige beleggers in onze Discord hadden het al zien aankomen, maar vrijwel alle analisten zaten er flink langs. Het bedrijf rapporteerde een omzet van ruim $594 miljoen, dat fors meer is dan de $572 miljoen die analisten hadden voorspeld. Ook wat betreft de winst deed SoFi het beter dan de verwachting. Analisten waren sceptisch over het feit dat dit kwartaal mogelijk winstgevend zou worden en hadden gerekend op een winst per aandeel van $0,0. Break-even dus. SoFi is wel degelijk winstgevend en rapporteerde een winst per aandeel van $0,02.


Interessant om op te merken is dat de groei van SoFi blijft accelereren. De omzet steeg dit kwartaal met maar liefst 35% (YoY) en de EBITDA steeg met ruim 30%. Overigens groeit het bedrijf ook op andere belangrijke gebieden, zoals het aantal klanten en producten. In het vierde kwartaal van 2023 voegde SoFi maar liefst 585.000 nieuwe leden toe, waardoor het totale aantal op meer dan 7,5 miljoen kwam, een stijging van maar liefst 44% ten opzichte van het voorgaande jaar.


Dan hebben we nog de potentiële parel van SoFi: Galileo. Dit is een innovatief betaalplatform dat de backend technologie levert voor andere fintechs, banken en financiële instellingen. Met Galileo kunnen bedrijven snel en efficiënt betaalproducten en financiële toepassingen ontwikkelen en op de markt brengen. Galileo dient als een ruggengraat voor veel van de fintech innovaties die we vandaag zien.

De groei van Galileo tot maar liefst 145 miljoen accounts is een duidelijk teken van het vertrouwen dat de industrie stelt in de technologie van het SoFi. Een stijging van 11% jaar is overigens niet alleen een toename van het aantal gebruikers, maar ook van de hoeveelheid transacties die verwerkt worden en de uitbreiding van de diensten die worden aangeboden. De omzet uit tech steeg tot slot met zo'n 14% vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.


Laten we dan eens gaan kijken naar de verwachtingen van het management voor komend kwartaal. Voor het eerste kwartaal in 2024 verwacht SoFi een (aangepaste) omzet van tussen de $550 en $560 miljoen te presteren, met een EBITDA tussen $110 en $120 miljoen, en een GAAP winst van $10 tot $20 miljoen. Ook deze cijfers laten weer een indrukwekkende groei zien, wat ook zeker een reden is voor de harde stijging van de koers vandaag. Goed om te weten is dat SoFi overigens een handje heeft om altijd voorzichtig te zijn in hun guidance. Grote kans dat dit dus wederom overtroffen wordt. Toch zijn er ook redenen om niet positief te zijn over SoFi's cijfers. Als je even met een krtitische blik kijkt naar het tech platform, zie je maar een magere groei van 12% en als je nog verder kijkt zie je dat ze hun tech platform vaak samenvoegen met Financial services om zo de groei groter te laten lijken dan het is. Dit is jammer om te zien, omdat SoFi zich pas echt kan onderscheiden en een hogere waardering kan rechtvaardigen als het tech platform net ze hard groeit als de traditionele omzet stromen zoals rente en financial services.


Voor het volledige jaar 2024 blijft SoFi de lat hoog leggen met een prognose van keiharde groei in de Tech Platform en Financiële Diensten segmenten. Het leensegment blijft stabiel met verwachte opbrengsten die 92-95% van 2023 zullen bedragen. SoFi streeft naar een GAAP winst tussen de $95 en $105 miljoen, een EBITDA van $580 tot $590 miljoen, en een winst per aandeel van $0.07 tot $0.08. Dit is een bizarre stijging ten opzichte van 2023 in vrijwel alle cijfers. Als je bedenkt dat dit misschien nog conservatief is vanuit het management, dan ligt er nog een gouden tijd in de toekomst voor SoFi. Meer zekerheid over 2024 zullen we waarschijnlijk in de eerste kwartaalcijfers krijgen. Vanzelfsprekend houden we dit nauwlettend in de gaten op DeBelegger.




Aandelen SoFi Technologies zijn verkrijgbaar via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page