top of page

De Grootste Overname in 15 Jaar van BlackRock Signaleert Nieuwe Focus op deze sector

In het kort:

  • BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, heeft aangekondigd Global Infrastructure Partners (GIP) te kopen voor ongeveer $12,5 miljard in contanten en aandelen. Deze overname maakt BlackRock de op een na grootste infrastructuurbeheerder ter wereld, na Macquarie.

  • GIP, met ongeveer $106 miljard aan activa onder beheer, bezit en beheert bedrijven in energie, transport, en water- en afvalbeheer, waaronder een belang in Londen's Gatwick Airport. De oprichters van GIP zullen gezamenlijk een van de grootste aandeelhouders van BlackRock worden.

  • Deze strategische zet past in BlackRock's focus op infrastructuurinvesteringen en private markten. Larry Fink, CEO van BlackRock, benadrukt infrastructuur als een van de meest opwindende langetermijn investeringskansen. De deal zal naar verwachting in het tweede of derde kwartaal worden afgerond en zal de private activa van BlackRock met ongeveer 30% verhogen.

BlackRock's Strategische Expansie in Infrastructuur

BlackRock, de koning van de vermogensbeheerindustrie, heeft een gedurfde stap gezet door de overname van Global Infrastructure Partners voor een indrukwekkende $12,5 miljard. Deze overname dient als een duidelijke indicatie van BlackRock's ambitie om zijn aanwezigheid in de infrastructuur- en private marktsectoren uit te breiden. Het verhaal van deze overname is niet alleen een getuigenis van BlackRock's strategische visie, maar ook een illustratie van de dynamische aard van de hedendaagse financiële wereld.


 Deze overname, de grootste van BlackRock in 15 jaar, onderstreept de ambitie van het bedrijf om haar operaties in de private-marktsector te vergroten, een gebied dat sneller groeit en potentieel lucratiever is dan haar kernactiviteit van het verkopen van laaggeprijsde passieve investeringsproducten, zoals beursgenoteerde fondsen (ETF's).Global Infrastructure Partners

Het New York-gebaseerde GIP, bekend om het bezitten en beheren van bedrijven in sectoren zoals energie, transport, en water- en afvalbeheer, waaronder een belang in Londen's Gatwick Airport, brengt ongeveer $100 miljard aan beheerd vermogen mee. De deal zal BlackRock's privé-activa met ongeveer 30% verhogen en de basisbeheerkosten van haar private markten ruwweg verdubbelen. Bovendien rapporteerde BlackRock dat haar activa onder beheer aan het einde van het vierde kwartaal tot $10 biljoen zijn gestegen, gestimuleerd door hogere markten en $96 miljard aan instroom van beleggers naar de producten van het bedrijf.


Voor de acquisitie zal BlackRock $3 miljard in contanten en 12 miljoen van haar eigen aandelen betalen, wat ongeveer $9,5 miljard waard is, gebaseerd op de slotkoers van donderdag. De zes oprichtende partners van GIP, die de meerderheid van het bedrijf in handen hebben, zullen gezamenlijk tot de grootste aandeelhouders van BlackRock behoren door ongeveer 8% van de uitstaande aandelen te verwerven.De Invloed van de Overname

Deze overname is veel meer dan alleen een financiële transactie. Het versterkt BlackRock's positie als een vooraanstaande speler in de infrastructuurmarkt, een sector die volgens CEO Larry Fink cruciaal is voor toekomstige investeringen. Met een portfolio dat nu prominente activa zoals luchthavens, watergroepen en energiebedrijven omvat, zet BlackRock zichzelf neer als een belangrijke facilitator in de groeiende infrastructuurmarkt.


GIP, nu onderdeel van de BlackRock familie, brengt niet alleen $106 miljard aan activa onder beheer mee, maar ook een aanzienlijke expertise en invloed. De oprichters van GIP worden een van de grootste aandeelhouders van BlackRock, wat de diepte van de integratie tussen de twee entiteiten aantoont.


BlackRock's Toekomstvisie en Marktimpact

BlackRock's toekomstplannen na deze overname zijn ambitieus. De focus ligt op het combineren van hun bestaande infrastructuuractiviteiten met die van GIP, waardoor een robuuste en divers georiënteerde infrastructuurdivisie ontstaat. Deze divisie zal niet alleen een centrale rol spelen in BlackRock's groeistrategie, maar zal ook invloed hebben op de algehele dynamiek van private marktinvesteringen.


Conclusie

BlackRock's overname van GIP is een spelveranderende zet die de infrastructuurinvesteringen wereldwijd zal beïnvloeden. Het illustreert de groeiende focus van grote vermogensbeheerders op private markten en infrastructuur, een sector die steeds belangrijker wordt in het licht van wereldwijde economische en ecologische uitdagingen.


Met deze overname positioneert BlackRock zich niet alleen als een leidende partij in de infrastructuurinvesteringen, maar ook als een belangrijke speler in de toekomstige ontwikkeling van duurzame en lange-termijnprojecten. Deze beweging belooft niet alleen financiële winst, maar ook een positieve impact op de samenleving en het milieu.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!