top of page

BTC ETF´s groeien, nu ook BTC reclames

In het kort:

  • De Amerikaanse SEC heeft in 2024 goedkeuring verleend voor de eerste spot Bitcoin exchange-traded funds (ETFs), een mijlpaal voor de cryptocurrency markt.

  • Deze spot Bitcoin ETFs bieden directe blootstelling aan Bitcoin in een gereguleerd product, waardoor risico's van aankopen via ongereguleerde beurzen worden geminimaliseerd.

  • Naast de grote spelers zoals Fidelity en Invesco zijn ook digitale nieuwkomers zoals Grayscale en Ark Invest betrokken, waarbij nu ook BTC ETF reclames aan de orde van de dag zijn.

Aan het begin van 2024 heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een historische stap gezet door de goedkeuring van de eerste spot Bitcoin exchange-traded funds (ETFs). Deze beslissing, die lang op zich liet wachten, markeert een fundamentele verschuiving in de cryptocurrency markt en opent de deuren voor een nieuwe golf van investeerders. Deze nieuwe investeerders worden nu massaal de markt in getrokken, door bijvoorbeeld Bitcoin ETF ads van de grote aanbieder zoals Blackrock. De strijd voor de grootste Bitcoin ETF lijtk hiermee officieel gestart.


De goedkeuring van spot Bitcoin ETFs door de SEC is een langverwachte verandering die de weg vrijmaakt voor zowel institutionele als retailbeleggers om directe blootstelling aan Bitcoin te krijgen via een gereguleerd financieel product.


BTC ETF reclames

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, overweegt nu ook zich aan te sluiten bij Google in het toestaan van advertenties voor Bitcoin exchange-traded funds (ETFs) op hun platforms. Deze ontwikkeling, aangekondigd door Nate Geraci, President van ETF Store, wijst op een significante verschuiving in de advertentiebeleidslijnen van deze invloedrijke socialemediaplatforms. Met Google die reeds Bitcoin ETF-advertenties heeft gelanceerd op zijn zoekmachine en YouTube, lijkt Meta klaar om deze trend te volgen, wat een aanzienlijke impact zou kunnen hebben op deze ETF´s.


Geraci benadrukt het potentieel van Facebook als een "boomer honeypot", waarbij de aanzienlijke oudere demografie van het platform een cruciale rol kan spelen in het verbreden van het bereik van Bitcoin ETF-advertenties. Dit is bijzonder relevant gezien de groeiende kruising tussen cryptocurrency en ETF-landschappen. De mogelijkheid voor grote sociale media platforms om Bitcoin ETF-advertenties te omarmen, markeert een belangrijke ontwikkeling voor de cryptosector, aangezien deze ETF aanbieders hiermee een bredere en meer diverse groep investeerders aan kan gaan trekken. Hiermee wordt het prijsspel rond Bitcoin nog vele malen groter, met meer investeerders die door deze reclames aangespoord zullen woorden te investeren in Bitcoin.


Daarnaast kan het lanceren van Bitcoin ETF-advertenties op Facebook en Instagram bijzonder interessant zijn, omdat deze platforms een grote gebruikersbasis hebben van millennials en GenZ, die meer afgestemd zijn op de cryptowereld.



Nieuwe Golf van Investeringen in Bitcoin Spot ETF's

De cryptomarkt heeft een opmerkelijke groei ervaren met de recente stijging van Bitcoin spot ETF's. Afgelopen 1 februari registreerden deze ETF's een totale netto instroom van $38,45 miljoen, wat de vijfde opeenvolgende dag van netto winst markeert. Deze trend toont een groeiende interesse in Bitcoin als investeringsvehikel binnen de traditionele financiële sector.


Ondanks een aanzienlijke netto uitstroom van $182 miljoen uit Grayscale's Bitcoin Trust ETF (GBTC), werd dit meer dan gecompenseerd door de instroom van fondsen in andere Bitcoin spot ETF's. In totaal werd er voor $220 miljoen geïnvesteerd in de overige negen ETF's. BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) en Fidelity's Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) sprongen eruit als leiders in dagelijkse netto instroom, met respectievelijk $163,86 miljoen en $35,77 miljoen. Het totale volume lag echter voor het eerst onder de $1 miljard, wat aageeft dat het volume langzaam aan lijkt te stabiliseren.


Hieronder is het volume per ETF aanbieder te zien afgelopen 1 februari:


Concurrentie tussen BlackRock en Grayscale

Een interessante ontwikkeling is de concurrentiestrijd tussen BlackRock's IBIT en Grayscale's GBTC. Hoewel GBTC aanvankelijk de leiding had in handelsvolumes, heeft IBIT van BlackRock deze recentelijk overtroffen. Deze verschuiving komt te midden van uitdagingen voor Grayscale met netto uitstroom, wat leidde tot een vermindering van hun Bitcoin holdings met 5,086 BTC, gelijk aan ongeveer $218 miljoen.


Kosten en Concurrentievoordeel

Een interessant aspect van de nieuwe Amerikaanse Bitcoin ETFs is hun concurrerende kostenstructuur. Met een gemiddelde Total Expense Ratio (TER) van slechts 0,29%, in tegenstelling tot de 1% TER voor de grootste ETNs in Europa, bieden deze ETFs een significant kostenvoordeel in dat opzicht. Dit is vooral aantrekkelijk voor kostenbewuste beleggers en kan leiden tot een verschuiving van kapitaal van Europese producten naar deze nieuwe Amerikaanse ETFs.


Risico's en Veiligheid

De fysieke backing van deze ETFs betekent ook dat ze minder kredietrisico dragen dan de Europese ETNs. Dit is een belangrijk overwegingspunt voor beleggers die bezorgd zijn over de solvabiliteit van de uitgevende instellingen. De Amerikaanse spot Bitcoin ETFs bieden daarom een veiliger en transparanter alternatief voor beleggers die geïnteresseerd zijn in blootstelling aan Bitcoin.



Conclusie

De recente toename in de netto instroom van Bitcoin spot ETF's duidt op een groeiende interesse van investeerders in Bitcoin. Deze instroom is des te opmerkelijker gezien de aanzienlijke netto uitstroom die Grayscale's GBTC heeft ervaren, welke nu meer dan gecompenseerd wordt door de andere negen ETF's in de markt.


De concurrentiestrijd tussen BlackRock's IBIT en Grayscale's GBTC is een opvallend aspect in deze ontwikkeling. BlackRock heeft Grayscale overtroffen in handelsvolume, ondanks de uitdagingen die Grayscale ondervindt met netto uitstroom. Dit onderstreept de dynamiek en het concurrentiepotentieel binnen de Bitcoin ETF-markt.


Daarnaast is de concurrerende kostenstructuur van de nieuwe Amerikaanse Bitcoin ETFs een belangrijk voordeel voor investeerders geïnteresseerd in deze investering. Met gemiddelde kosten die aanzienlijk lager zijn dan die van hun Europese tegenhangers, bieden deze ETFs aantrekkelijke opties voor kostenbewuste beleggers. Dit kan leiden tot een verschuiving van kapitaal van Europese producten naar deze nieuwe Amerikaanse ETFs.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page