top of page

Bizar: Man loopt bijna $350 miljoen mis door een fout op de website

In de Verenigde Staten is recentelijk een rechtszaak aangespannen die de gemoederen nogal bezighouden. John Cheeks, een Amerikaanse loterijdeelnemer, heeft de Powerball-loterij voor de rechter gesleept nadat hij te horen kreeg dat hij de enorme jackpot van 340 miljoen dollar niet zou ontvangen door een fout op de website van de loterij.


De zaak begon op 6 januari 2023 toen Cheeks een lot kocht voor de Powerball-loterij. Naar aanleiding van het zien van zijn lotnummer als winnende reeks op de loterijwebsite, dacht hij dat zijn droom om miljonair te worden eindelijk was uitgekomen. De nummers waren bovendien persoonlijk betekenisvol voor hem, samengesteld uit familieverjaardagen en andere belangrijke levensgebeurtenissen.


Zijn initiële blijdschap veranderde snel in frustratie toen hij naar het kantoor van de loterij ging om zijn prijs te claimen. Daar werd hem verteld dat er een fout was gemaakt en dat de winnende cijfers onjuist waren. Een medewerker adviseerde hem zelfs om zijn ticket gewoon weg te gooien. Cheeks, die het advies van zijn vriend had gevolgd en een foto van het winnende bericht had gemaakt, weigerde dit te doen en besloot juridische stappen te ondernemen.


De spelaannemer heeft daarna in een verklaring aangegeven dat de winnende nummers ten onrechte op de website waren verschenen als gevolg van een test. Cheeks en zijn advocaat stellen echter dat in vergelijkbare situaties waarbij de loterij fouten maakte, de prijs wel altijd is uitgekeerd. Zij vinden daarom dat de weigering om uit te betalen niet gerechtvaardigd is.


De rechtszaak moet nog beginnen, en het belooft een spannende juridische strijd te worden over de verantwoordelijkheden van loterijorganisaties en de rechten van deelnemers. Terwijl de kans om de Powerball-jackpot te winnen extreem klein is (ongeveer 1 op 300 miljoen), hoopt Cheeks dat de rechtbank zal vinden dat de loterij zijn verwachtingen op een fortuin niet zomaar aan de kant mag schuiven.Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl