top of page

Bitcoin schiet door de $61.000: dit moet je weten over de reden

In het kort:

  • Bitcoin maakt in februari de grootste maandwinst sinds oktober 2021, met een stijging van bijna 50%.

  • De koers van Bitcoin bereikt een hoogtepunt sinds eind 2021, gestimuleerd door toegenomen interesse in Bitcoin-ETF's en de aankomende 'halvering'.

  • De afgelopen maand was de grootste dagelijkse Bitcoin koersdaling slechts -1,1%.


Terwijl Bitcoin de $61.000-grens overschrijdt, wordt een belangrijk financieel fenomeen zichtbaar. De cryptomunt noteert de grootste maandwinst sinds oktober 2021, met ruim 40% toename in waarde. Deze indrukwekkende groei brengt de Bitcoin naar het hoogste niveau sinds het einde van 2021, een periode waarin de cryptomarkt bloeide dankzij toegenomen interesse tijdens de coronapandemie.


De Bitcoin, die al meer dan een decennium meedraait, bereikte in november 2021 een recordhoogte van ongeveer $69.000. Echter, na de ineenstorting van de cryptobeurs FTX en andere cryptoplatforms in 2022, kelderde de waarde naar slechts $16.600 begin 2023. Nu lijkt de koers Bitcoin echter weer goed op het pad naar herstel te zijn.


De opleving wordt deels gedreven door de sterke vraag naar op de beurs verhandelde bitcoin-fondsen, die sinds 11 januari in de Verenigde Staten beschikbaar zijn. Deze fondsen maken de cryptomunt toegankelijker voor een breder publiek van beleggers.


Het Aanhoudende Succes van Bitcoin ETF's

Naast de indrukwekkende stijging van Bitcoin zelf, is de reden erachter nog het interessantst, namelijk het volume in recent gelanceerde de spot-backed Bitcoin ETF's, zoals hierboven genoemd. Deze fondsen hebben op maandag 26 februari een record dag beleefd, met een handelsvolume dat de $2,4 miljard aantikte binnen slechts 24 uur.


Deze stijging zet een nieuwe norm voor de cryptomarkt. Hoewel het lastig is om de exacte aanjager van deze trend vast te stellen, suggereren sommigen dat de recente opleving van Bitcoin een rol zou kunnen spelen. Beleggers zouden door de rally van de munt naar ETF's kunnen grijpen als een toegankelijke investeringsmogelijkheid, een zichzelf versterkend effect.


Onder deze ETF's valt vooral BlackRock's iShares Bitcoin ETF op, die maar liefst $1,3 miljard, oftewel 55% van het totale handelsvolume, voor zijn rekening neemt. De overige 45% wordt verdeeld over acht andere Spot Bitcoin ETF's, waaronder die van Fidelity, Franklin Templeton, Invesco, VanEck, WisdomTree, Hashdex, Bitwise en Valkyrie, die samen het aanzienlijke handelsvolume van $2,4 miljard vertegenwoordigen.


Deze aanzienlijke toename in handelsvolumes van Bitcoin ETF's is een duidelijk teken van de groeiende interesse van beleggers in crypto-gerelateerde investeringen. ETF's bieden immers een gereguleerde en vereenvoudigde toegang tot dit type investeringen. Het lijkt erop dat de cryptomarkt niet alleen meer het domein is van de 'early adopters', maar steeds meer de mainstream financiële wereld betreedt.


Nog meer Bitcoin-hype aanstaande?

Helaas zien we vaak dat de mensen zonder kennis over Bitcoin en crypto de neiging hebben in te stappen op de top, aangezien Bitcoin in deze periode veel in het nieuws is. Neem dan nog de nieuwe Bitcoin ETF reclames mee en het plaatje is compleet, de lagere Bitcoin zoekvolumes op google in vergelijking tot de grote Bitcoin stijging in 2021 onderbouwen dit beeld, waarbij de kleinere investeerders nu langzaam lucht krijgen van al dit koers geweld rond Bitcoin en crypto.


Wereldwijd zoekvolume op ´Bitcoin´:


Als we echter kijken naar de huidige vraag/aanbod verhouding waarbij de inflow van de ETF´s vele malen de instroom van nieuw gecreëerde Bitcoins vertegenwoordigd, is het zeker niet gezegd dat de huidige stijging nu al zijn einde nadert. Voor nu is het een kwestie van de volumes in de gaten houden en vooral voorzichtig zijn rond deze hoogtes, aangezien we uit historie weten dat er altijd weer een dump zal komen, of dat nou nu, of na een koers van $100.000 of meer is.


Halvering en Optimisme

Een ander belangrijk aspect in de Bitcoin-saga is de aankomende 'halvering' in april 2024, waarbij de beloning voor miners gehalveerd wordt. Dit is een gebeurtenis die in het verleden heeft geleid tot aanzienlijke koersstijgingen. Beleggers kijken reikhalzend uit naar deze gebeurtenis, in de hoop op een soortgelijke opmars als in 2020.


Ook opmerkelijk is de recente actie van MicroStrategy, een grote speler op de cryptomarkt, die meer dan 3000 bitcoins heeft aangekocht voor ongeveer $150 miljoen. Dit benadrukt het vertrouwen van Michael Saylor in de toekomst van Bitcoin. Hij heeft zo´n beetje de hele toekomst van het bedrijf Microstrategy aan de koers van Bitcoin gehangen zo lijkt het.


De huidige status van Bitcoin, met de sterke opmars boven de $61.000, doet beleggers dromen van het bereiken van nieuwe recordhoogten. Na de diepe val na de problemen in de crypto wereld rond midden 2022 en 2023, lijken de cryptomunten nu weer op volle kracht vooruit te gaan, aangedreven door zowel institutioneel als steeds meer particulier vertrouwen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page