top of page

Beleggen in waterstof: Hoe realistisch zijn de hoge verwachtingen?

Waterstof wordt vaak beschouwd als de toekomst wat betreft energievoorziening. Waterstof zou immers de potentie hebben om fossiele brandstoffen volledig te vervangen en op deze manier een schone en duurzame toekomst te creëren. Het is dan ook geen verrassing dat beleggers wereldwijd bijzonder veel interesse hebben in waterstof als een veelbelovende belegging. Deze interesse slaat regelmatig over in een irrationele manie, waarbij er op te merken valt dat te weinig beleggers zich bewust zijn in hoeverre waterstof de toekomst kan vormen. Want hoe realistisch zijn al deze hoge verwachtingen nou eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op de feiten omtrent een belegging in waterstof en de risico's die gepaard gaan met deze alternatieve vorm van energie. We nemen een kritische kijk op de verschillende aspecten van waterstof en laten zien waarom het belangrijk is om realistisch te blijven over de kansen en uitdagingen die het met zich meebrengt.


Wat is waterstof?

Voordat we dieper ingaan op de voor- en nadelen van waterstof, is het eerst belangrijk om te begrijpen wat waterstof is en hoe het proces in zijn werking treed. We hoeven hiervoor niet alle details te behandelen – dan ben je volgende week nog aan het lezen – maar het is wel goed om te beseffen waarom waterstof zo wordt aangeprezen. Dit helpt je om uiteindelijk het grotere plaatje te kunnen zien.


Waterstof is een gas dat opgewekt kan worden uit water met behulp van een chemische reactie genaamd elektrolyse. Dit proces splitst watermoleculen in zuurstof en waterstof, waarbij de waterstof als energiedrager kan worden gebruikt. Hier ontstaat doorgaans al een misvatting, omdat veel mensen denken dat waterstof een energiebron is. Dit klopt feitelijk gezien helemaal niet. Waterstof is een energiedrager, zoals bijvoorbeeld een elektrische batterij. Waterstof moet immers eerst - doorgaans met behulp van elektrische energie - gemaakt worden via elektrolyse.


Het proces met betrekking tot de productie van waterstof is soms helemaal niet duurzaam of groen. Af en toe wordt er namelijk aardgas gebruikt als energiebron om waterstof te produceren, wat resulteert in de uitstoot van CO2. Waterstof die op deze manier is geproduceerd, word 'grijze' waterstof genoemd, omdat het op een niet-duurzame manier is geproduceerd.


Om waterstof duurzaam te produceren, moet het geproduceerd worden met behulp van duurzaam opgewekte elektriciteit, zoals wind- of zonne-energie. Dit wordt groene waterstof genoemd. In het toekomst narratief dat waterstof schetst als de grootste energievoorziening gaat het voornamelijk om groene waterstof. Daarom zullen we in dit artikel dan ook voornamelijk op groene waterstof ingaan.


Waarom verwachten beleggers dat waterstof ‘The Next Big Thing’ zal worden?

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

5 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page