top of page

JPMorgan Chase aandelen stijgen flink

Cijfers:

  • Winst Per aandeel: $4,32 vs. $3,41 verwacht door analisten

  • Omzet: $39.34 Miljard, vs. $36.19 Miljard


JPMorgan Chase heeft een recordomzet behaald in het eerste kwartaal van dit jaar, die de verwachtingen van de analisten overtrof. Hoe hebben ze dat gedaan en wat betekent het voor de toekomst van de bankensector?


Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste cijfers. JPMorgan Chase rapporteerde een aangepaste winst per aandeel van $4,32, vergeleken met $3,41 die de analisten hadden geschat. De omzet steeg met 25% tot $39,34 miljard, vooral dankzij een stijging van 49% in de netto rente-inkomsten tot $20,8 miljard. Dat komt doordat de Federal Reserve de rente in het afgelopen jaar flink heeft verhoogd, waardoor de bank meer kan verdienen aan het uitlenen van geld.

De winst sprong met 52% omhoog tot $12,62 miljard, of $4,10 per aandeel. Dat cijfer bevat wel $868 miljoen aan verliezen op effecten; als we die verliezen buiten beschouwing laten, stijgt de winst per aandeel met 22 cent tot $4,32. Dat is dus een indrukwekkende prestatie van JPMorgan Chase, die laat zien dat ze goed kunnen profiteren van de gunstige economische omstandigheden in de VS.


CEO Jamie Dimon was dan ook positief over de toestand van de Amerikaanse economie. Hij zei dat de consumenten nog steeds geld uitgeven en sterke balansen hebben, en dat de bedrijven er goed voor staan. Hij waarschuwde echter ook voor de risico's die op de loer liggen. Hij zei dat de stormwolken die ze al een jaar lang in de gaten houden nog steeds aan de horizon zijn, en dat de onrust in de bankensector daar nog bij komt. Hij zei dat de banken mogelijk hun kredietverlening zullen inperken als ze voorzichtiger worden in afwachting van een mogelijke neergang.


JPMorgan Chase wordt nauwlettend gevolgd voor aanwijzingen over hoe het met de sector gaat na het instorten van twee regionale banken vorige maand. Analisten hadden verwacht dat JPMorgan Chase zou profiteren van een toestroom van deposito's nadat Silicon Valley Bank en Signature Bank fatale bankruns hadden meegemaakt.


Lees ook: Dit aandeel kan bijna 30% stijgen

Tegelijkertijd hebben klanten geld weggehaald uit het gereguleerde banksysteem omdat ze beseffen dat ze hogere rendementen kunnen behalen op andere plekken zoals geldmarktfondsen en staatsobligaties.


Dat leek ook te gebeuren bij JPMorgan Chase, dat een daling van 7% zag in het totale aantal deposito's ten opzichte van een jaar geleden tot $2,38 biljoen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page