top of page

Alfen doet het onmogelijke maar kan beleggers niet tevreden stellen & daalt flink

In het Kort:

  • Alfen zag in H1 2023 een omzetstijging van 9% tot €223,9m, grotendeels gedreven door de energieopslagsegment die 526% groeide.

  • Hoewel de brutomarge daalde van 35,3% in H1 2022 naar 30,5% in H1 2023, blijft Alfen financieel krachtig en behoudt aanzienlijke financiële ruimte.

  • Alfen's CEO, Marco Roeleveld, benadrukt het robuuste bedrijfsmodel, de diversificatie en de sterke financiële positie van het bedrijf in deze veranderende tijden.

Alfen bevindt zich in het epicentrum van de energietransitie en heeft in 2023 een cruciale rol gespeeld. Het bedrijf is zoals elk bedrijf onderhevig aan marktuitdagingen zoals toenemende concurrentie en macro-economische schommelingen.

Diversificatie: De Sleutel tot Weerstand

Het energieopslagsysteem van Alfen liet een indrukwekkende groei zien van maar liefst 526% in de eerste helft van 2023 en doet daarmee het onmogelijke. Deze opvallende groei toont de adaptiviteit en diversificatie van het bedrijf in deze dynamische tijden. Smart Grid-oplossingen lieten ook een solide groei van 20% zien. Daarentegen kende de EV Charging-business een terugval van 36%.


Het is belangrijk om te beseffen dat de daling in de EV Charging-sector niet uniek is voor Alfen. Veel bedrijven in de EV Charging-sector worden geconfronteerd met vergelijkbare uitdagingen. Dit is een branchebrede situatie, en niet specifiek voor Alfen. Ondanks de lagere marges blijft Alfen de meest winstgevende speler in de sector.


Mocht de Energieopslag tak van Alfen een apart bedrijf zijn dan zouden beleggers vol enthousiasme aandelen inslaan van het bedrijf maar toch zijn beleggers teleurgesteld vanwege de lagere marges en toenemende concurrentie. Het is een kwestie van tijd voor de EV markt het weer goed gaat doen.


In een jaar waar de EV-laadmarkt kampt met grote uitdagingen, vertoont Alfen's veerkracht en aanpassingsvermogen. Waar andere spelers in de EV-laadmarkt failliet gaan of gedwongen worden om kapitaal op te halen, blijft Alfen's financiële positie onwrikbaar sterk, zoals de CEO treffend opmerkte.


Deze robuuste positie zorgt ervoor dat ze kunnen anticiperen op het herstel van de EV-laadmarkt, met name in de tweede helft van 2023. De indrukwekkende groei van 45% in geregistreerde batterij-EV's in Europa in de eerste helft van 2023 belooft een verhoogde vraag naar laadpunten in de komende maanden. Hoewel 2023 wordt gezien als een overgangsjaar voor EV-laden, is er een optimistische verwachting dat vanaf het vierde kwartaal de inkomsten sequentieel zullen toenemen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.


In deze context lijkt Alfen perfect gepositioneerd om te profiteren van zowel de opkomst in energieopslag als het verwachte herstel in de EV-laadmarkt.

Visie van de CEO

Marco Roeleveld, de CEO van Alfen, benadrukt het belang van diversificatie in het huidige bedrijfsklimaat. Alfen's unieke positie stelt het bedrijf in staat om zich aan te passen en te gedijen, zelfs in uitdagende tijden. Roeleveld vermeldde ook de sterke financiële positie van het bedrijf, die zich onderscheidt in een tijd waarin veel concurrenten in de EV Charging-sector te maken hebben met financiële moeilijkheden.


De Drie Businesslines Uitgelicht

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

2 opmerkingen

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!