top of page

Accu's 2x effectiever door vinding TU Delft

Rabi Safi

In recent onderzoek hebben wetenschappers van de Technische Universiteit (TU) Delft een methode ontdekt om de levensduur van lithium-ion accu's te verlengen, waardoor de batterijduur van bijvoorbeeld smartphones en laptops mogelijk verdubbeld kan worden. Daarnaast zou deze ontdekking kunnen leiden tot de ontwikkeling van accu's die meer energie kunnen opslaan.


Het onderzoek naar de vinding van de TU Delft is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. De onderzoekers ontdekten dat het toevoegen van vijf zouten aan lithium-ion accu's de vorming van het beschermlaagje tussen het elektrolyt en de negatieve en positieve polen gecontroleerder laat verlopen. Dit beschermlaagje houdt elektronen tegen, maar laat lithium-ionen door, wat ervoor zorgt dat de energie in de batterij wordt getransporteerd.

Het probleem is dat het beschermlaagje beschadigd raakt door het voortdurend laden en ontladen van de batterij, waardoor het opnieuw gevormd moet worden. Tijdens dit proces worden lithium-ionen opgebruikt, waardoor de batterijcapaciteit afneemt en de levensduur van de batterij wordt verkort.

Door de nieuwe cocktail van zouten die aan de accu's worden toegevoegd, gaan er minder lithium-ionen verloren en gaat de accu langer mee. Hoogleraar Wagemaker noemt de uitkomst "verrassend" en "misschien zelfs een beetje toevallig", maar benadrukt dat er "doelgerichte keuzes" achter zitten in de Volkskrant.

Bovendien kan nu een bepaald type zout dat een gunstig effect heeft op het beschermlaagje worden ingezet, wat voorheen niet mogelijk was omdat het niet goed oploste in het elektrolyt. Door de toevoeging van de andere zouten, die voor "chaos" zorgen, lost dit type zout nu wel goed op, wat volgens Wagemaker "een mooie bijvangst" is. Deze vinding kan een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van accu's in diverse toepassingen, zoals smartphones, laptops en elektrische auto's. Door de levensduur van de accu's te verlengen, wordt er minder afval geproduceerd en kunnen de kosten voor het vervangen van de accu's worden verminderd.

Het Nederlandse bedrijf LeydenJar gaat de vinding testen, wat aangeeft dat de resultaten veelbelovend zijn. Het is echter nog niet duidelijk wanneer deze nieuwe technologie beschikbaar zal zijn voor het grote publiek en tegen welke prijs. Maar dit onderzoek laat zien dat er nog steeds ruimte is voor verbetering en innovatie op het gebied van energieopslag en dat de wetenschap een belangrijke rol kan spelen bij het vinden van oplossingen voor de uitdagingen waar we als samenleving voor staan.


Mochten deze test succesvol blijken dan kan dit zowel de auto industrie als de smartphone industrie op zijn kop zetten.


Vragen? Laat ze in de comments weten!


 

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page