top of page

Zoveel miljonairs zijn er in Nederland

In het kort:

  • Volgens het Global Wealth Report 2023 zijn er 1,2 miljoen miljonairs in Nederland, wat betekent dat ongeveer 1 op de 18 Nederlanders miljonair is.

  • Een groep van miljardairs en miljonairs hebben opgeroepen tot hogere vermogensbelastingen om ongelijkheid te verminderen.

  • In Nederland bedraagt het gecombineerde vermogen van de vijf rijkste Nederlanders volgens de laatste Quote 500 34,4 miljard euro.


Opvallend nieuws: Volgens nieuwe data zijn er in Nederland maar liefst 1,2 miljoen mensen miljonair. Dit is echt enorm veel als je bedenkt dat er 'slechts' 18 miljoen mensen in ons land wonen. Volgens het Global Wealth Report 2023 staat Nederland op de 11e plaats van rijkste landen ter wereld. Volgens Deze cijfers hebben ongeveer 1 op de 18 Nederlanders toch wel een aanzienlijk vermogen. Maar wat betekent dit voor de Nederlandse economie en samenleving?


Een Oproep tot Gelijkheid van de Superrijken

Om te beginnen zien we één opvallende ontwikkeling. Een groep van 250 miljardairs en miljonairs, waaronder enkele Nederlanders, hebben namelijk een open brief gepubliceerd waarin zij oproepen tot hogere vermogensbelastingen.


Deze groep, actief vanuit het World Economic Forum, wil de groeiende ongelijkheid in de wereld aanpakken en betere openbare diensten kunnen financieren. Onder de ondertekenaars bevinden zich bekende namen zoals Abigail Disney, Brian Cox en Valerie Rockefeller.


Rijkdom in Perspectief: Wereldwijd en Lokaal

De ongelijkheid in rijkdom is een wereldwijd probleem vinden deze personen. De rijkste 1% van de wereldbevolking heeft in de afgelopen twee jaar bijna twee derde van alle nieuwe mondiale rijkdom vergaard.


Dit staat in contrast met de financiële uitdagingen waar veel huishoudens wereldwijd mee te maken hebben. In Nederland alleen al bedraagt het gecombineerde vermogen van de vijf rijkste Nederlanders volgens de laatste Quote 500 maar liefst 34,4 miljard euro, met een aanzienlijke stijging voor bijna 70% van de rijksten in het land.



Explosieve Groei van Miljardairsvermogen: Een Onhoudbaar Verschil

Sinds 2020 is de wereld getuige geweest van een ongekende stijging in het vermogen van de rijkste individuen. Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison en Warren Buffett, de vijf rijkste mannen ter wereld, hebben hun gezamenlijke vermogen meer dan verdubbeld. In maart 2020 bedroeg hun totale welvaart nog $405 miljard, maar tegen november 2023 was dit gestegen naar maar liefst $869 miljard. Deze cijfers komen uit recente rapporten van Oxfam.


Oxfam benadrukt de invloed van bedrijfsbelangen en monopoliekracht in de huidige economische situatie. Het rapport wijst op de enorme winsten die worden behaald door bedrijven in verschillende sectoren, zoals de olie- en gasindustrie, farmaceutische bedrijven en de financiële sector.


Deze winsten dragen bij aan de toenemende rijkdom van de rijkste individuen en vergroten de economische ongelijkheid. De organisatie roept op tot een herziening van deze machtsstructuren en stelt voor om via overheidsingrijpen de markt eerlijker en vrij van miljardairscontrole te maken.


De Andere Kant van de Medaille

Terwijl de rijksten der aarde hun vermogen zien groeien, worstelt bijna de helft van de wereldbevolking met de gevolgen van inflatie, oorlog en de klimaatcrisis. Bijna 5 miljard mensen hebben te maken met een afnemende koopkracht en toenemende armoede. Oxfam waarschuwt dat als deze trend zich doorzet, het nog bijna 230 jaar zal duren voordat armoede volledig is uitgeroeid.



Conclusie: Een Wereld van Contrasten en Oproep tot Actie

De recente gegevens leggen een wereld bloot vol contrasten: aan de ene kant een ongekend aantal miljonairs in Nederland, en aan de andere kant een wereldwijde toename van armoede en ongelijkheid. De constatering dat ongeveer 1 op de 18 Nederlanders miljonair is, plaatst Nederland prominent op de wereldkaart van welvaart. Tegelijkertijd roept het wel vragen op over de verdeling van deze rijkdom binnen onze samenleving en daarbuiten.


Het contrast tussen de buitensporige rijkdom van de top 1% van de wereld, die bijna twee derde van alle nieuwe mondiale rijkdom heeft vergaard, en de toenemende armoede van bijna 5 miljard mensen, is een punt waar misschien wel meer aandacht voor nodig is. Het rapport van Oxfam wijst op de kritieke rol van bedrijfsbelangen en monopolies in het verergeren van deze ongelijkheden en roept op tot overheidsingrijpen. Wat denk jij dat de beste oplossing is? Laat het even in de reacties weten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!