top of page

Dit is waarom chipbedrijven nog kunnen stijgen

In het kort:

  • De regering van de VS onder leiding van president Biden plant het toekennen van miljarden dollars aan subsidies aan chipbedrijven, waaronder Intel en TSMC, voor de bouw van nieuwe fabrieken in de VS.

  • Belangrijke projecten die in aanmerking komen voor subsidies zijn Intel's projecten in Arizona, Ohio, New Mexico en Oregon, met een kostprijs van meer dan $43,5 miljard.

  • Naast Intel en TSMC zijn ook andere grote spelers zoals Micron Technology, Texas Instruments en GlobalFoundries waarschijnlijke ontvangers van de subsidies.


De Verenigde Staten, onder het bestuur van president Joe Biden, staan op het punt een belangrijke investering te maken in de chipsector. Met miljarden dollars aan subsidies is het doel om de productie van geavanceerde halfgeleiders, oftewel chips, te stimuleren. Deze ambitieuze stap vormt niet alleen een economische impuls, maar is eigenlijk ook een strategische zet om de afhankelijkheid van de Aziatische productie te verminderen.

Intel en TSMC Voorop in de Subsidierace

Centraal in deze ontwikkeling staan giganten zoals Intel en Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). Intel's geplande projecten, gesitueerd in staten als Arizona, Ohio, New Mexico en Oregon, vertegenwoordigen een investering van meer dan $43,5 miljard. TSMC heeft daarnaast twee grote fabrieken in aanbouw nabij Phoenix, met een totale investering van ongeveer $40 miljard. Deze projecten beloven niet alleen een boost te zijn voor de economie, maar bouwt ook aan een stevige positie van de VS in de wereldwijde chipmarkt.

Andere Belangrijke Spelers en Toekomstige Plannen

Maar de ontwikkeling strekt zich ook nog uit tot andere belangrijke bedrijven in de sector, zoals Micron, Texas Instruments en GlobalFoundries. De toekenningen van subsidies zijn cruciaal voor het vormgeven van de toekomst van de Amerikaanse chipproductie en deze bedrijven kunnen daar een belangrijke rol in gaan spelen.


Al in december 2023 werd de eerste subsidietoekenning aangekondigd, met meer dan $35 miljoen bestemd voor een BAE Systems-faciliteit in Hampshire. Het doel van deze investering was de productie te stimuleren van chips voor gevechtsvliegtuigen.


Het is duidelijk dat Amerika zich inzet voor een sterke en onafhankelijke halfgeleiderindustrie, een sector die vandaag de dag fundamenteel is voor zowel de economische groei als de nationale veiligheid. Met deze subsidies zet het land een grote stap naar technologische zelfvoorziening en versterking van zijn positie op het wereldtoneel. Het is daarom interessant om te zien hoe de desbetreffende bedrijven op deze ontwikkelingen zullen inspelen. Dit zullen we bij DeBelegger nauwlettend in de gaten houden.


Aandelen Intel en TSMC zijn verkrijgbaar via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!