top of page

Zijn Reddit aandelen een goede belegging?

In het kort:

  • Reddit's indrukwekkende beursdebuut, met een koersstijging van bijna 50%, brengt gemengde reacties teweeg bij beleggers en analisten.

  • Er bestaat scepsis over de mogelijkheid van Reddit om zijn aandeel in de advertentiemarkt in de toekomst te kunnen vergroten.

  • De waardering en het initiële enthousiasme voor Reddit kunnen voorbarig zijn, omdat het platform een evenwicht moet vinden tussen het behouden van zijn unieke cultuur en het realiseren van winstgevende groei.

Het social media platform Reddit beleefde een spetterend beursdebuut in New York, met een koers die op de eerste dag met bijna 50 procent omhoog schoot. Deze euforie wordt echter niet door alle beleggers en analisten gedeeld. Experts uiten namelijk hun twijfels over de toekomst van Reddit, vooral gezien de huidige uitdagingen op de online advertentiemarkt en de moeilijke concurrentie.


De initiële koersstijging is een teken dat beleggers in ieder geval wel potentieel zien in het platform dat bekend staat om zijn levendige en diverse forums. De toegang tot deze actieve en betrokken gemeenschap is potentieel lucratief voor adverteerders. Ondanks de sterke gebruikersbasis – Reddit rapporteerde meer dan 73 miljoen actieve gebruikers vorig kwartaal – is er scepsis of Reddit zijn marktaandeel op de advertentiemarkt wel kan vergroten Dit is essentieel als Reddit in de toekomst wilt blijven groeien.


De kritiek ligt vooral in het feit dat Reddit's verdienmodel voornamelijk leunt op advertentie-inkomsten, een markt waarin het momenteel ver achterblijft bij zwaargewichten als Google en Meta. Om echt succesvol te zijn, moet Reddit aanzienlijk marktaandeel van deze gevestigde spelers afsnoepen – een taak die zelfs voor de meest gevestigde platforms uitdagend blijft. Gebruikers van Reddit staan bovendien bekend om hun sceptische houding ten opzichte van gepromote content, wat betekent dat advertenties die als misleidend worden beschouwd snel aan de kaak gesteld worden. Deze community-gestuurde weerstand tegen advertenties zou het voor Reddit moeilijker kunnen maken om advertentie-inkomsten te maximaliseren.


Brad Kay, oprichter en CEO van Chief Brand Advisory, wijst op een andere uitdaging voor Reddit: het ontwikkelen van een advertentiemodel dat past bij de unieke cultuur van het platform en tegelijkertijd de contentmoderatie verbetert. Dit is een afweging (content vs advertenties) die Reddit zal moeten perfectioneren als het wil slagen in een markt die gedomineerd wordt door een paar grote spelers.


Tegen deze achtergrond is de huidige waardering van Reddit en het enthousiasme van beleggers misschien niet geheel gegrond. Het platform moet zijn gebruikersbasis niet alleen behouden, maar dit ook effectief omzetten in terugkerende omzet en winst - zonder de kern van wat Reddit maakt te verstoren. Reddit is namelijk het platform van ongefilterde en open discussie. In hoeverre passen advertenties in die visie. Het is daarom moeilijk om op dit punt erg overtuigd te raken van Reddit als belegging.



Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page