top of page

Bitcoin ETF´s zien vier dagen van netto-uitstroom: dit zijn de cijfers

In het kort:

  • Spot Bitcoin ETF's zagen voor de vierde opeenvolgende dag een netto uitstroom van $94 miljoen, met Grayscale's GBTC als grootste bijdrager door $358 miljoen uit te stromen.

  • De totale uitstroom uit spot Bitcoin ETF's bedroeg deze week $836 miljoen.

  • Bitcoin's waarde daalde vandaag met meer dan 5%, te midden van een bredere daling van de cryptomarkt.


De financiële markten zijn altijd in beweging, en deze week waren alle ogen gericht op de tumultueuze wereld van Bitcoin ETF's. In een reeks van dalingen zagen deze fondsen voor de vierde dag op rij een netto uitstroom, met een opmerkelijke $94 miljoen die de ETF´s verliet op donderdag alleen al. De situatie werd verder gecompliceerd door de betrokkenheid van Grayscale's Bitcoin Trust (GBTC), dat een verbijsterende $358 miljoen zag verdwijnen op diezelfde dag. Ook al lijkt de uitstroom wat af te nemen na de piek eerder deze week, is het belangrijk de data achter deze nieuwe ETF´s in de gaten te houden.


Grayscale en de aanhoudende uitstroom

We kunnen wel stellen dat Grayscale´s Bitcoin ETF het bijzonder moeilijk heeft. De conversie van hun Bitcoin Trust naar een ETF leek in eerste instantie een slimme zet, maar heeft sindsdien tot enorme verliezen geleid. Met 42,3% van zijn aandelen die verdwenen sinds de conversie, roept dit vragen op over de houdbaarheid van deze ETF, gezien de hoge kosten in vergelijking tot andere Bitcoin ETFś. De totale uitstroom van Grayscale deze week beloopt een verbluffende $1,83 miljard.


De totale in- en uitstroom van Bitcoin ETF´s de afgelopen 2 weken, met in het rood de uitstroom en in het zwart de instroom, per dag:

BRON: Farside Investors


Tegen de stroom in zag BlackRock's nieuw gelanceerde tokenized Real World Asset (RWA) fonds een aanzienlijke instroom. Met $233,4 miljoen aan instroom op de laatste dag en een totale weekinstroom van $809 miljoen, biedt BlackRock een glimp van hoop in een anders sombere week voor crypto-investeringen in het algemeen.



Terwijl de uitstroom uit Bitcoin ETF's en de dalende prijzen van Bitcoin zorgen baren, biedt de instroom in BlackRock's nieuwe fonds een zilveren randje. Het illustreert de complexiteit en dynamiek van de crypto-investeringsruimte op dit moment. Als we vooruitkijken, blijven de vragen over de langetermijn-viabiliteit van crypto-ETF's en de algemene gezondheid van de cryptomarkt. Het zal interessant blijven om te zien hoe deze Bitcoin ETF´s zich verder ontwikkelen, en of deze recente record-instromen slechts een begin waren, of dat we nu al een consolidatie in zullen gaan waarbij investeerders aan de zijlijn blijven staan.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page