top of page

Wat je moet weten over Tesla's zonnepaneel revolutie

In het kort:

  • In 2016 beloofde Elon Musk een zonnepaneelrevolutie, maar nu lijkt Tesla's Solar Roof naar de achtergrond te verdwijnen, met minimale vermelding en een opvallende daling in implementaties.

  • De zonne-industrie staat voor uitdagingen, waarbij Tesla's zonnepaneel implementaties teleurstellend zijn en het Solar Roof-doel van 1.000 implementaties per week verre van bereikt wordt.

  • Tesla's zonnebusiness heeft te maken met negatieve bruto-marges.


In 2016 betrad Elon Musk het podium met de belofte dat Tesla's zonnepanelen de wereld zouden veranderen. Het bedrijf had SolarCity overgenomen voor $2,6 miljard, met de visie op een zonnepaneel dat niet alleen beter oogde dan een traditioneel dak, maar ook duurzamer, aanpasbaar en kosteneffectief was. Zeven jaar later is de eens zo prominente rol van zonne-energie in Tesla's strategie vervaagd.


Het Solar Roof, ooit een pijler van de Tesla-strategie, lijkt steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen. Dit valt op door minimale vermelding in de laatste kwartaalcijfers, de woorden ´solar´ en Energy Generation´ kwamen niet eens voor, en een opvallende daling in implementaties.


Uitdagingen in de zonnepaneel industrie

De gehele zonnepaneel industrie staat voor uitdagingen. Grote spelers zoals Sunrun verschuiven hun focus naar opslag, en Amerikaanse beursgenoteerde zonnepaneel aandelen hebben te lijden onder hogere rentetarieven, kosteninflatie en toeleveringsproblemen. Tesla's zonnepaneel implementatievolumes blijven teleurstellend, vooral vanuit de Buffalo Gigafactory 2. De productie van het Solar Roof blijft ver achter bij het ambitieuze doel van 1.000 implementaties per week.


De prijzen van Tesla's Solar Roof werden in 2021 verhoogd, wat leidde tot ontevredenheid, annuleringen en een schikking van $6 miljoen voor een rechtszaak vanwege collectieve schade. Ondanks beloften om de productie op te voeren en de efficiëntie te verbeteren, kreeg de zonnebusiness van Tesla te maken met negatieve bruto-marges, die daalden van 0,9% in 2020 naar -4,6% in 2021.


Elon Musk´s optimisme

Het optimisme van Elon Musk lijkt enigszins in tegenspraak te zijn met de wat vage plannen van het bedrijf met betrekking tot zonne-energie. Musk zette zelfs zonnemedewerkers in op autoproductielijnen om kwartaalcijfers te halen. De werkelijke uitdaging voor Tesla ligt echter in het omzetten van de $5,3 miljard die op de balans staat als "Zonne-energiesystemen, netto" in duurzame rendementen.


Sinds de lancering van Tesla's zonne-dak in 2016 zijn er tot midden-2023 slechts ongeveer 3.000 zonnepanelendaken met een totaal vermogen van ongeveer 30 megawatt geïnstalleerd. Dit is aanzienlijk minder dan het beoogde doel van 1.000 installaties per week. Dit blijkt uit een schatting van Wood Mackenzie.


Lees ook: Dit is waarom Aandelen Qualys blijven stijgen

Het zonne-dak van Tesla trok veel aandacht na de introductie in 2016. Het is een dakbedekkingssysteem van glazen tegels met ingebedde fotovoltaïsche cellen. Max Issokson, onderzoeksanalist en hoofdauteur van het Wood Mackenzie-rapport 'Tesla Solar Roof Deployments Miss Expectations', benadrukt dat gedetailleerde installatiegegevens altijd moeilijk te verkrijgen waren.


Uit de analyse van Wood Mackenzie blijkt dat Tesla zijn verklaarde groei-ambities niet waar heeft kunnen maken. Het bedrijf stelde zich ten doel om eind 2019 wekelijks 1.000 zonne-daken te produceren en kondigde vervolgens aan dat er wekelijks 1.000 zonne-daken zouden worden geïnstalleerd begin 2020.


De analyse toont aan dat het gemiddelde aantal installaties per week in 2022 slechts 21 bedroeg, met het hoogste kwartaal voor installaties in Q1 2022, toen er 32 systemen per week werden geïnstalleerd.


Tesla's stille revolutie in energieopwekking en opslag

Te midden van zonne-uitdagingen zet Tesla nu stappen naar Virtuele Energiecentrales (VPP's). Recent kreeg Texas goedkeuring voor twee VPP's, waardoor huiseigenaren met Powerwall energieopslag overtollige energie kunnen verkopen. Dit verhoogt energiezekerheid en voorkomt grid-uitval.


Onder een pilotproject kunnen Tesla Electric-klanten met een Powerwall bijdragen aan het voorkomen van stroomuitval. Ze kunnen overtollige energie verkopen aan klanten in Houston en Dallas. Dit initiatief, deel van Tesla's Power-business, omvatte in 2019 een project in Zuid-Australië met 50,000 zonnepanelen en Powerwall-systemen. Tesla breidde dit VPP-project in 2021 uit naar Victoria, Australië, waar de tarieven nu 23% lager zijn dan de standaardmarkt.


Lees ook: Dit is waarom Enphase Energy aandelen met bijna 20% zijn gestegen

Tesla Power, gericht op batterijtechnologie, een sterkte van Tesla Automotive, biedt betaalbare energie. Batterijen zijn cruciaal voor groene energieopslag, een focus in het Master Plan 3 van Tesla. Elon Musk benadrukte tijdens de investeerdersdag in februari dat 240TWh aan opslagcapaciteit nodig is voor duurzame energie.


De introductie van VPP's in Texas markeert Tesla's stille vooruitgang in energieopwekking en -opslag, parallel aan de start met elektrische voertuigen.


Concurrentie

Terwijl Tesla worstelt met haar zonnepaneel ambities, komt concurrent GAF Energy op. GAF Energy voltooit een 450.000 vierkante meter grote fabriek voor nagelbare zonnepannen in Texas en wil 's werelds grootste producent van zonne-daken worden. De Timberline Solar Energy Shingle, geïntroduceerd in 2022, is kosteneffectief ten opzichte van Tesla's Solar Roof en biedt een capaciteitsverhoging van 500%.


Conclusie

In conclusie staan Tesla's zonne-ambities voor uitdagingen, maar het bedrijf past zich aan door stilzwijgend de markt van energieopwekking te betreden. Concurrenten zoals GAF Energy komen op, waardoor het toekomstige landschap van zonne-energie wordt gevormd. Het is afwachten wat de rol van Tesla binnen deze markt zal zijn.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page