top of page

Hierdoor kunnen Microsoft aandelen omhoog schieten

In het kort:

  • Microsoft zet grote stappen met de introductie van een krachtige nieuwe chip ontworpen voor betere AI-berekeningen en processen.

  • Met de Maia chip, die geavanceerder is dan Nvidia's H100 GPU, streeft Microsoft naar een onafhankelijke positie.

  • Ondanks de ambitieuze stappen van Microsoft in AI, blijft Nvidia een sterke en moeilijke concurrent.


We hebben op De Belegger al vaker geschreven over Microsoft en we hebben ook een aantal keer benoemd dat Microsoft bezig is met Artificial Intelligence. Zo investeert het bedrijf natuurlijk in OpenAI (ChatGPT), maar ze hebben zelf ook een aantal producten en features gemaakt op basis van AI. Onlangs heeft Microsoft weer een belangrijke stap gezet wat wij zien als een positieve ontwikkeling voor het bedrijf.


Dit heeft alles te maken met de 'Azure Maia AI Accelerator', een nieuwe chip die is gemaakt door Microsoft. Dit zou volgens velen een echte technologische doorbraak te zijn. Vervaardigd met een geavanceerd 5-nanometer proces, is deze chip uitgerust met maar liefst 105 miljard transistors, wat het aanzienlijk krachtiger maakt dan Nvidia's H100 GPU, die 'slechts' 80 miljard transistors heeft. Deze indrukwekkende hoeveelheid transistors betekent dat Microsoft's chip in staat zou moeten zijn om complexe AI-berekeningen en -processen veel efficiënter af te handelen.


De uitrol van deze chip staat gepland voor begin volgend jaar in Microsoft's datacenters. In eerste instantie zal de Maia uitsluitend worden ingezet voor Microsoft's eigen diensten zoals Bing, Microsoft 365, en Azure OpenAI. Dit geeft aan dat Microsoft streeft naar een meer zelfvoorzienende aanpak, waarbij ze minder afhankelijk worden van externe leveranciers zoals Nvidia. Hierdoor kunnen ze in de toekomst waarschijnlijk gemakkelijker meer marktaandeel winnen als het gaat om de markt voor AI-driven producten.


Scott Guthrie, de vicepresident van Microsoft's Cloud, benadrukt het belang van het ontwikkelen van een goede infrastructuur voor AI-innovatie. Volgens hem is het cruciaal voor Microsoft om elke laag van hun infrastructuurstack te optimaliseren, vooral gezien de enorme schaal waarop het bedrijf opereert. Dit sluit goed aan bij de wens voor Microsoft om uiteindelijk de AI-markt te gaan domineren. Hoewel Microsoft nog geen planning van de Maia chip heeft laten zien, liggen de verwachtingen alvast hoog. De introductie van Maia is een belangrijke stap voor Microsoft om meer onafhankelijk te worden op het gebied van AI-technologie.Toch is Nvidia's H100 GPU, ondanks de hoge prijs van ongeveer $25.000 per stuk, nog steeds de favoriete processor voor AI-toepassingen. Dit komt mede door de prestaties en het wijdverspreide gebruik van Nvidia's software-ecosysteem CUDA. Ontwikkelaars hebben al meer dan een decennium lang AI-gerelateerde tools en softwarebibliotheken gebouwd op Nvidia's platform, wat de snelle ontwikkeling van AI-applicaties vergemakkelijkt. Ondertussen blijft Nvidia ook gewoon innoveren. Het bedrijf kondigde onlangs de nieuwe H200 Tensor Core GPU aan, die belooft tot 90% beter te presteren dan de H100. Systemen met H200 zullen naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 beschikbaar zijn.


Conclusie..

Microsoft zet met de aankondiging van de Azure Maia AI Accelerator een veelbelovende stap in de AI-sector. Deze nieuwe chip laat zien dat Microsoft serieus is over het investeren in en ontwikkelen van geavanceerde AI-technologieën. De geplande inzet van Maia in Microsoft's eigen diensten zoals Bing, Microsoft 365, en Azure OpenAI wijst op een strategie van minder afhankelijkheid van externe leveranciers. Dit kan het bedrijf een sterke positie geven in de strijd om marktaandeel in AI-gedreven producten.


De plannen van Microsoft om hun infrastructuur te optimaliseren voor AI-innovatie, zoals benadrukt door vicepresident Scott Guthrie, laten daarnaast hun ambitie zien om een dominante speler te worden op de AI-markt. Hoewel Nvidia nog steeds leidend is met hun H100 GPU en het robuuste CUDA-ecosysteem, toont Microsoft's Maia chip aan dat ze een serieuze concurrent kunnen worden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl