top of page

Dit is waarom Enphase Energy aandelen met bijna 20% zijn gestegen

In het kort:

  • Aandelen van Enphase Energy stegen recent met bijna 20%, dankzij de stabiele inflatiecijfers in oktober in de Verenigde Staten.

  • Bijna alle bedrijven in de zonne-energiesector hebben grote dalingen achter de rug als gevolg van stijgende rentes.

  • Ondanks de recente stijgingen blijft de toekomst voor bedrijven in de zonne-energiesector uitdagend.


Soms kan klein nieuws een groot effect hebben op de koersen van individuele aandelen. Dit is wel duidelijk bij Enphase Energy, een van de belangrijkste bedrijven in de zonne-energiesector. De aandelen van dit bedrijf stegen de afgelopen dagen met bijna 20% en dit werd veroorzaakt door heel algemeen nieuws: de inflatiecijfers van oktober in de Verenigde Staten bleven stabiel. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien niet relevant voor Enphase lijkt, is er wel een logische verklaring voor.


Bedrijven in de zonne-energiesector, waaronder Enphase Energy en SolarEdge, hebben de afgelopen tijd flink te lijden gehad onder de impact van hoge rentes. Deze rentes zijn belangrijk voor deze sector, omdat veel bedrijven afhankelijk zijn van financiering en investeringen. Zonnepanelen en zonne-energie zijn immers vrij kapitaalintensief. Wanneer de rentes stijgen, worden de kosten voor het lenen van geld hoger, wat een directe invloed heeft op hun winstgevendheid en toekomstige groei.


De stabiliteit in de inflatiecijfers wijst erop dat er mogelijk een einde komt aan de periode van snel stijgende rentes. Dit is goed nieuws voor bedrijven zoals Enphase Energy, omdat lagere rentes de financieringskosten kunnen verlagen en daarmee de druk kan verminderen. Om deze reden hebben beleggers ineens toch weer wat hoop in de toekomst van Enphase en daarom schiet ook de koers omhoog.


Voor bedrijven als Enphase Energy en SolarEdge is de situatie nog steeds uitdagend. Deze bedrijven hebben de afgelopen tien jaar wel geprofiteerd van erg lage en soms zelfs negatieve (reële) rentes. Dit maakte investeringen in zonne-energie destijds aantrekkelijk, maar met de stijging van de rentetarieven zijn de financieringskosten toegenomen, waardoor de aantrekkelijkheid van flink afneemt.


Het aandeel van SolarEdge is bijvoorbeeld bijna 80% gedaald sinds de zorgen over stijgende rentes voor het eerst naar voren kwamen. Voor Enphase Energy kijken we naar een daling van zo'n 70%. Dit is een probleem dat de hele sector treft en écht wordt veroorzaakt door de stijgende rentetarieven.De recente stijging van Enphase Energy kan op het eerste gezicht als een positief teken worden beschouwd, maar het is belangrijk om het grote plaatje goed te begrijpen. Er is misschien wel terecht veel onzekerheid over de toekomst en de gezondheid van het bedrijf. De algemene verwachting dat we zullen terugkeren naar lage rentes zoals in 2021 lijkt niet erg waarschijnlijk.


De lagere huidige inflatie suggereert natuurlijk wel dat er mogelijke renteverlagingen in zicht komen en dat is wel goed nieuws voor Enphase. Maar de situatie voor zonne-energie bedrijven blijft enorm uitdagend. Voor nu kan het daarom misschien verstandig zijn om de komende kwartalen de kat uit de boom te kijken en goed te observeren hoe de kwartaalcijfers en rentes zich zullen ontwikkelen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl


コメント


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!