top of page

Wat de kwartaalcijfers van big tech vertellen over de toekomst van NVIDIA

In het kort:

  • Grote tech-bedrijven zoals Meta en Amazon verhogen hun kapitaaluitgaven, wat een groterevraag naar Nvidia's AI-chips zou kunnen betekenen.

  • Nvidia's strategische lancering van de H20-chip voor de Chinese markt plaatst het bedrijf in directe concurrentie met lokale spelers zoals Huawei.

  • Meta's investering van mogelijk $10 miljard in Nvidia's H100 grafische kaarten benadrukt het belang van geavanceerde AI-hardware.


De afgelopen dagen hebben vrijwel alle big tech bedrijven hun kwartaalcijfers gepubliceerd, waarin vooral Meta en Amazon er met kop en schouders bovenuit staken. En als je NVIDIA een beetje volgt, dan zijn de kwartaalcijfers van big tech nog eens extra interessant, omdat dit de belangrijkste klanten van NVIDIA zijn. Helaas werd er weinig specifieks gemeld over bepaalde investeringen in de chips van NVIDIA, maar toch zijn er wel een aantal interessante dingen om te bespreken.


Allereerst is het erg opvallend dat big tech bedrijven hun investeringen (CapEx) de afgelopen tijd flink omhoog schroeven. Microsoft en Alphabet hebben recentelijk bijvoorbeeld ook aangekondigd dat zij hun kapitaaluitgaven dit jaar fors zullen verhogen, wat wijst op een grotere inzet op AI en cloud computing. Deze verhoogde uitgaven zijn waarschijnlijk gedeeltelijk gericht op de aanschaf van geavanceerde AI-hardware, waar Nvidia's chips een cruciale rol spelen.


En dit is niet alleen speculatie. We weten namelijk al dat dit gebeurd bij big tech. Zo liet Meta recentelijk doorschemeren dat ze voor maar liefst $10 miljard aan NVIDIA H100 grafische kaarten hebben besteld. En Meta is natuurlijk niet de enige die voor dit soort bedragen de chips van NVIDIA koopt. Het maken van AI-modellen vereist namelijk enorme hoeveelheden rekenkracht voor training en inferentie. De chips van Nvidia zijn op het moment een van de enige die geschikt zijn om deze taken met bizarre efficiëntie te voltooien. Als bedrijven mee willen doen in de strijd om innovatie zullen we ze eigenlijk wel moeten investeren.


In China neemt Nvidia daarnaast een strategische stap met zijn H20-chip, die specifiek voor de Chinese markt wordt aangeboden. De prijs van de H20-chip, tussen $12.000 en $15.000 per kaart, plaatst Nvidia in directe concurrentie met lokale spelers zoals Huawei. Distributeurs in China brengen echter een opslag in rekening die de prijs van Nvidia's H20-chip dicht bij die van Huawei’s Ascend 910B AI-chip brengt. Voor NVIDIA kan dit uiteindelijk een enorme groeimarkt zijn.


De recente ontwikkelingen rond Nvidia en de toenemende vraag naar AI-chips onderstrepen een cruciale fase voor NVIDIA, waarbij grote bedrijven zoals Meta en Amazon hun kapitaaluitgaven opvoeren om de grenzen van AI en cloud computing te verleggen. Met de introductie van de H20-chip in China neemt Nvidia bovendien belangrijke strategische stappen om de aanwezigheid op de internationale markt te vergroten, ondanks de concurrentie met lokale giganten zoals Huawei. Dit alles wijst nog steeds op een positief vooruitzicht voor Nvidia.



Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page