top of page

NVIDIA is nog steeds koning in de AI-sector

In het kort:

  • Ondanks de aandacht voor andere techgiganten zoals Intel, AMD en Microsoft op CES, blijft Nvidia's invloed in AI-markt ontzettend groot.

  • Nvidia richt zich nu op de AI PC-markt, waarbij het streeft naar het standaardiseren van de GeForce GPU's in alle AI PC's.

  • Deze GPU's bieden aanzienlijke prestatievoordelen, met meer dan 800 TOPS, aanzienlijk meer dan de 10 TOPS van geïntegreerde NPU's zoals die van Intel (80x beter).


Tijdens de recente Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, een jaarlijks hoogtepunt voor technologie-innovatie, was Artificial Intelligence natuurlijk het centrale thema van de conferentie. Bedrijven zoals Intel, AMD, Qualcomm en Microsoft waren nadrukkelijk aanwezig met hun nieuwste AI PC-innovaties, terwijl Nvidia's bijdrage onderbelicht leek.


De beurswaarde van NVIDIA ligt vandaag de dag bijna op $1,5 biljoen mede dankzij zijn dominantie in de AI-markt voor datacenters, maar het bedrijf richt zich nu ook op de AI PC-markt. Nvidia's inzet op deze markt gaat niet alleen over het vergroten van de verkoop van GPU's aan consumenten maar ook over het vestigen van GeForce GPU's als een essentieel onderdeel van elke 'echte' AI PC. Dit streven omvat het benutten van Nvidia's aanzienlijke prestatievoordelen, waarbij hun high-end GeForce GPU's meer dan 800 TOPS kunnen leveren - een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 10 TOPS die door geïntegreerde NPU's bij chips van bijvoorbeeld Intel worden geboden.


De demonstraties van Nvidia op CES belichtten de mogelijkheden van hun technologie. In samenwerking met Convai onthulde Nvidia een platform waarmee gameontwikkelaars en gamers op nieuwe manieren kunnen interageren met non-playable characters (NPC's), waardoor deze karakters levensechte persoonlijkheden krijgen. Een andere indrukwekkende demo liet zien hoe een desktopsysteem met een Nvidia GPU een gepersonaliseerde ChatGPT-achtige assistent kon creëren door eenvoudigweg te wijzen naar een map vol persoonlijke documenten, waardoor het AI-model werd 'fijngestemd' voor persoonlijke gesprekken.


Hoewel Nvidia GeForce GPU's doorgaans meer energie verbruiken dan de geïntegreerde NPU's in apparaten zoals de Intel Core Ultra, rechtvaardigt de superieure rekenkracht van discrete GPU's deze trade-off voor taken waarbij snelheid en kracht vereist zijn. Dit onderstreept Nvidia's unieke positie in de AI-evolutie, niet alleen als een historische pionier maar ook als een onmisbare kracht in de huidige en toekomstige ontwikkelingen van AI op PC's.


Aandelen NVIDIA zijn verkrijgbaar via DEGIRO

De inzet van Nvidia in de AI PC-markt weerspiegelt een bredere strategie om te verzekeren dat NVIDIA GPU's altijd de basis blijven vormen voor toekomstige AI-toepassingen. Dit gaat verder dan alleen de verkoop van hardware; het gaat over het vormgeven van de toekomst van AI-ontwikkeling en ervoor zorgen dat Nvidia's technologieën synoniem blijven met AI-innovatie. Nvidia is en blijft een belangrijke speler in de AI-revolutie, van datacenters tot desktops, en nu ook in de wereld van AI PC's.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!