top of page

Uitgebreide analyse van 7 interessante AI ETF´s

Bijgewerkt op: 14 jan.

In het kort:

  • De opmars van AI-Interacties: AI is alom aanwezig tegenwoordig, het is waarschijnlijk dat je er meer mee in aanraking komt, en zal komen, dan je misschien denkt.

  • Diverse AI-ETF opties: Beleggers hebben keuzes, variërend van brede blootstelling met ETF's zoals AIQ tot meer gespecialiseerde fondsen zoals CHAT en ROBT, afhankelijk van hun risicobereidheid en voorkeuren.

  • Strategisch beleggen in de AI-sector: De opkomst van kunstmatige intelligentie biedt kansen voor investeerders. Strategisch beleggen via ETF's helpt bij risicospreiding en het benutten van groeipotentieel.


De Groeiende Rol van AI

Van het algoritme dat je Netflix-menu rangschikt, de software die je Amazon-pakket versnelt en de drijvende kracht achter veel van de smartphone-apps die je elke dag gebruikt, AI wordt al op veel plekken gebruikt. Het kan dan ook goed zijn dat je al meer in aanraking komt met AI dan je misschien zou denken.


Als je ChatGPT hebt gebruikt, de OpenAI-chatbot die gebruikers heeft verbaasd door code te schrijven en direct complexe vragen te beantwoorden, heb je een glimp opgevangen van de volgende grens in kunstmatige intelligentie. Grote techbedrijven haasten zich om de leidende AI-chatbot te ontwikkelen, hoewel dit misschien de bekendste vorm van AI is is het echter nog lang niet alles waar AI gebruikt kan worden.


Beleggen in ETF´s? Dat kan via DeGiro #AD

AI ETF's in de schijnwerpers:


Global X Artificial Intelligence & Technology ETF (AIQ)

AIQ biedt brede en uitgebreide blootstelling aan de gehele AI-waardeketen en heeft een concentratie die sterk lijkt op de Nasdaq-100-index, maar meer gefocust is op technologie en mid-cap groei. De ETF heeft een 0,68% fee en heeft iets meer dan $690 miljoen aan activa in het bezit.

Deze ETF is hard gestegen afgelopen jaar, gedreven door de grote posities van de ETF in grote Amerikaanse halfgeleiderfabrikanten zoals Nvidia Corp., evenals grote tech- en communicatiesectoraandelen zoals Microsoft Corp. en Alphabet Inc. Dit maakt het een mooie en vooral brede ETF binnen de AI sector.


Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ)

BOTZ is een meer specialistische ETF op het gebied van toegepaste automatisering. Naast het momentum van AI profiteert het thema ook van industriële investeringen die een brede her-industrialisatie van productie in de Verenigde Staten ondersteunen.


De ETF heeft een fee van 0,69% en heeft iets meer dan $2 miljard aan activa in het bezit. Door aandelen zoals Intuitive Surgical Inc., Nvidia en C3.ai Inc. vast te houden, omvat BOTZ de gehele AI-waardeketen.


De ETF heeft ook een hogere weging naar industriële en gezondheidszorgaandelen, evenals diversificatie in internationale aandelen. De top aandelen in waarde binnen deze ETF zijn de volgende:


iShares Robotics and Artificial Intelligence Multisector ETF (IRBO)

Veel van de ETF's in deze lijst zijn op marktkapitalisatie gewogen, wat kan leiden tot concentratierisico in een handvol top bezittingen. IRBO, een equal-weight ETF, biedt een meer gebalanceerd alternatief. Deze ETF volgt momenteel de NYSE FactSet Global Robotics and Artificial Intelligence Index, die 112 AI-gerelateerde bedrijven met gelijke vertegenwoordiging omvat.

Het fonds streeft ernaar beleggers blootstelling te bieden aan bedrijven die profiteren van de langetermijnkansen in de robotica- en AI-sector. Het volgt een index van ontwikkelde en opkomende marktbedrijven en heeft een fee van 0,47%.


Enkele aandelen die in de iShares Robotics and Artificial Intelligence Multisector ETF (IRBO) zijn opgenomen zijn onder andere:


WisdomTree Artificial Intelligence and Innovation Fund (WTAI)

De WisdomTree Artificial Intelligence and Innovation Fund (WTAI) is een Exchange Traded Fund (ETF) dat gericht is op bedrijven die actief zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie en innovatie. Het fonds streeft ernaar beleggers blootstelling te bieden aan bedrijven die AI-technologieën ontwikkelen en bijdragen aan de vooruitgang van AI-innovaties.


Investeren in deze ETF? Dat kan via DeGiro #AD

Het volgt de WisdomTree Artificial Intelligence & Innovation Index en heeft een fee van 0,45%. Dit fonds biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de groeiende sector rond kunstmatige intelligentie en de innovatie hierbinnen. Enkele grote aandelen die in de WisdomTree Artificial Intelligence and Innovation Fund (WTAI) zijn opgenomen, zijn onder andere:


Roundhill Generative AI & Technology ETF (CHAT)

Voor gerichte blootstelling aan het type AI dat wordt gebruikt door bijvoorbeeld Grok en ChatGPT, kunnen beleggers kiezen voor CHAT, dat zich specifiek richt op bedrijven die betrokken zijn bij generatieve AI.

"Generatieve AI is net zo transformerend als het internet was in de jaren 1990, en CHAT biedt toegewijde blootstelling aan bedrijven die voorop lopen in het verbeteren van hoe we werken en leven," zegt Dave Mazza, Chief Strategy Officer bij Roundhill Investments.


Hieronder zijn de grootste posities binnen deze ETF te zien:


ROBO Global Artificial Intelligence ETF (THNQ)

De ROBO Global Artificial Intelligence ETF (THNQ) is een ETF dat gericht is op bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie.


Het fonds volgt de ROBO Global Artificial Intelligence Index, dat niet alleen bedrijven omvat die AI ontwikkelen, maar ook bedrijven die de infrastructuur leveren om AI mogelijk te maken, zoals cloud computing, data processing en halfgeleiders.


Het ETF biedt blootstelling aan bedrijven die AI toepassen om efficiëntie te verbeteren, zoals in de gezondheidszorg en e-commerce. Het fonds heeft een fee van 0,68% en is sinds de lancering met meer dan 35% gestegen.

De grootste aandelen in marktwaarde die in de ROBO Global Artificial Intelligence ETF (THNQ) zijn opgenomen zijn:


First Trust Nasdaq Artificial Intelligence and Robotics ETF (ROBT)

Dit ETF streeft ernaar de Nasdaq CTA Artificial and Robotics Index te volgen, die bestaat uit bedrijven die actief zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica in de technologie-, industriële en andere sectoren.


Het ETF, gestart in 2018, is de laatste periode sterk gestegen, mede doordat tech-aandelen meer dan 60% van de portefeuille uitmaken. Het ETF bezit momenteel 108 aandelen, waarvan onder andere de aandelen C3.ai, Atos, Pegasystems, ANSYS en Luminar Technologies.


Het fonds heeft een fee van 1,01% en een dividendrendement van 0,86%. Dit ETF biedt beleggers blootstelling aan bedrijven die actief zijn in de opkomende gebieden van kunstmatige intelligentie en robotica, en heeft een relatief korte handelsgeschiedenis.

De grootste posities binnen deze ETF zijn:


Conclusie

De gouden eeuw van kunstmatige intelligentie is onmiskenbaar, investeerders hebben verschillende mogelijkheden om van deze groeiende sector te profiteren. In deze nieuwe sector waar veel bedrijven zich nog moeten bewijzen kan het verstandig zijn een breder scala aan aandelen mee te nemen in de beleggingen, om zo het risico te spreiden.


Door strategisch te beleggen via ETF's kun je als belegger niet alleen blootstelling krijgen aan de dynamiek van de AI-markt, maar ook profiteren van de opkomst van toonaangevende bedrijven zoals Nvidia.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..