top of page

TSMC zet geweldige cijfers neer

In het kort:

  • TSMC heeft een omzetstijging van 34.3% jaar-op-jaar in maart gemeld, wat neerkomt op 195.2 miljard nieuwe Taiwan dollars ($6.1 miljard), de snelste groei sinds november 2022, dankzij de aanhoudende AI-groei.

  • De omzet over het eerste kwartaal steeg met 16.5% jaar-op-jaar tot 592.6 miljard nieuwe Taiwan dollars ($18.54 miljard).

  • Dit is boven de marktverwachtingen en aan de bovenkant van de eigen voorspellingen van TSMC.

In de schijnwerpers van de huidige technologische vooruitgang staat Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), de grootste contractfabrikant van halfgeleiders ter wereld, wiens recente financiële prestaties de industrie hebben versteld doen staan. De onderneming, die zich in het epicentrum van de AI-revolutie bevindt, heeft in maart een verbluffende omzetgroei van 34.3% jaar-op-jaar gerapporteerd, wat resulteert in een omzet van 195.2 miljard nieuwe Taiwan dollars ($6.1 miljard). Deze indrukwekkende groei, de snelste sinds november 2022, benadrukt maar weer TSMC's rol in de productie van geavanceerde chips voor giganten zoals Apple en Nvidia, die op hun beurt de ruggengraat vormen van de hedendaagse AI-toepassingen.


De uitblinkende financiële resultaten zijn een product van de voortdurende vraag naar AI-applicaties, een trend die TSMC heeft geholpen om de geleidelijke afname van de pandemie-gerelateerde vraag te compenseren en de aandelenkoers naar recordhoogten te stuwen. Met een marktkapitalisatie van $662 miljard, blijft TSMC een enorme kracht in de Aziatische tech-industrie.



De concurrentie voorbij

Terwijl de AI-golf voortduurt, ondervindt TSMC toenemende concurrentie van rivalen zoals AMD en Intel, die respectievelijk hun eigen geavanceerde AI-chips hebben gelanceerd. Desalniettemin blijft TSMC de voorkeursfabrikant voor een reeks startups die aan AI-chips werken, dankzij zijn geavanceerde productiecapaciteiten en uitgebreide expertise in het veld. Het vertrouwen van investeerders in TSMC's vermogen om aan de leiding te blijven in de AI-markt blijkt uit de bijna 40% stijging van het aandeel dit jaar, met een verwachte omzetstijging van 23.7% in 2024 na een dip in 2023.


Met het oog op de toekomst heeft TSMC geen specifieke financiële richtlijnen gegeven in hun laatste omzetverklaring, maar we wachten voor nu op de kwartaalcijfers van 18 april, waar verdere inzichten over de huidige kwartaal- en jaardoelstellingen zullen worden onthuld. Deze aankomende onthullingen zijn cruciaal voor zowel beleggers als marktanalisten om de duurzaamheid van TSMC's groei in het licht van de bloeiende

AI-markt, maar ook de toenemende concurrentiedruk te beoordelen.



TSMC's ongeëvenaarde prestaties in het eerste kwartaal van 2024 en de strategische positie binnen de AI-industrie tonen niet alleen de veerkracht en innovatiekracht van het bedrijf, maar ook de bredere potentie van de halfgeleidersector om te blijven groeien in een steeds meer door technologie gedreven wereld.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page