top of page

Google aandelen stijgen nadat het een eigen chip introduceert eind 2024

In het kort:

  • Google stapt in de wereld van op maat gemaakte Arm-gebaseerde serverchips om cloud computing betaalbaarder te maken, met plannen om in 2024 dergelijke processoren beschikbaar te maken. Dit volgt op soortgelijke inspanningen van concurrenten als Alibaba, Amazon en Microsoft.

  • Het nieuwe initiatief wordt gepresenteerd als een inhaalslag, aangezien Amazon en Microsoft al jaren een vergelijkbare strategie toepassen in de competitieve markt voor cloudinfrastructuur. Google's cloudsegment groeit snel en vertegenwoordigt bijna 11% van de bedrijfsomzet, terwijl het bedrijf momenteel 7,5% van de cloudinfrastructuurmarkt in handen heeft.

  • De Axion Arm-chips zullen eerst worden gebruikt voor YouTube-advertentiewerklasten en hebben al interesse gewekt bij klanten zoals Snap. Met de belofte van tot 30% betere prestaties dan de snelste algemene Arm-gebaseerde virtuele machines in de cloud en 50% beter dan vergelijkbare x86 VM's, positioneert Google zich sterk tegenover zijn rivalen.


Google's recente aankondiging op de Cloud Next conferentie in Las Vegas markeert een significante stap in de verdere evolutie van cloud computing. Het bedrijf is van plan om zijn eigen Arm-gebaseerde serverchip, Axion, later in 2024 beschikbaar te maken, wat de belofte inhoudt van goedkopere en efficiëntere cloud computing oplossingen. Deze beweging, hoewel beschouwd als een inhaalslag ten opzichte van concurrenten zoals Amazon en Microsoft, illustreert Google's ambitie om zijn aandeel in de lucratieve markt voor cloudinfrastructuur uit te breiden.


Amazon Web Services leidde deze trend met de introductie van zijn Graviton Arm-chip in 2018, die breed is geadopteerd door bedrijven zoals Datadog en Snowflake vanwege de kostenefficiëntie en prestatievoordelen. Arm-gebaseerde processoren zijn aantrekkelijk geworden voor organisaties die cloud computing kosten willen drukken, vooral in economisch onzekere tijden, met claims van tot 40% betere prijs-prestatieverhouding in vergelijking met traditionele x86 servermodellen.


Google's besluit om YouTube-advertentiewerklasten op de Axion Arm-chips te draaien, naast het interesse van klanten zoals Snap, onderstreept het potentieel van deze technologie om de efficiëntie van cloudservices te verbeteren. De belofte van 30% betere prestaties dan de snelste algemene Arm-gebaseerde virtuele machines en 50% beter dan vergelijkbare x86 VM's, suggereert een aanzienlijke vooruitgang in de prestaties en energie-efficiëntie, wat cruciaal kan zijn voor de vermindering van koolstofemissies.


Echter, de transitie naar Arm-gebaseerde servers is niet alleen een technische upgrade; het is ook een strategische zet in de intens competitieve cloudmarkt. Met slechts 7,5% van de markt in handen in 2022, volgens Gartner, moet Google innovatieve manieren vinden om zich te onderscheiden en zijn marktaandeel te vergroten tegenover de dominante spelers Amazon en Microsoft, die samen ongeveer 62% van de markt beheersen.


Deze stap naar op maat gemaakte Arm-gebaseerde chips illustreert ook een bredere trend in de technologie-industrie naar meer gespecialiseerde en efficiënte computingoplossingen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page