top of page

Nvidia krijgt serieuze concurrentie nadat dit bedrijf krachtige chip onhult

In het kort:

  • Intel introduceert Gaudi 3: Intel heeft dinsdag haar nieuwste AI-chip, Gaudi 3, onthuld. Dit markeert een belangrijke stap in haar poging om marktaandeel te winnen van Nvidia, dat momenteel 80% van de AI-chipmarkt in handen heeft.

  • Gaudi 3 presteert beter: Volgens Intel is de Gaudi 3 meer dan tweemaal zo energie-efficiënt en kan het AI-modellen anderhalf keer sneller draaien dan Nvidia's H100 GPU. Intel mikt op energiezuinigheid en snelheid om een voorsprong te krijgen.

  • Strijd om de datacenter AI-markt: Met de AI-markt in opkomst, en bedrijven die op zoek zijn naar kosteneffectieve opties, poogt Intel een significant deel van deze groeiende markt te veroveren. Dit alles terwijl Nvidia's aandelen door de AI-boom het afgelopen jaar meer dan verdrievoudigd zijn.


Intel heeft officieel haar entree gemaakt in de snelgroeiende markt voor kunstmatige intelligentiechips met de lancering van de Gaudi 3. Dit nieuwste aanbod is gericht op het betwisten van Nvidia's dominante positie, die momenteel 80% van deze lucratieve sector beslaat. Intel's Gaudi 3, die zich onderscheidt door zijn energie-efficiëntie en snelheid, belooft AI-modellen sneller en met minder energieverbruik te draaien dan de toonaangevende H100 GPU van Nvidia. Het gaat wel iets duurder zijn want Nvidia heeft al een krachtiger chip tegen een hogere prijs en dit is wat Intel over de prijs te melden heeft:


“We do expect it to be highly competitive with Nvidia’s latest chips”, zegt Das Kamhout, vice president van Xeon software voor Intel

Gaudi 3 wordt geleverd in verschillende configuraties, waaronder een bundel van acht chips op één moederbord, of als een kaart die in bestaande systemen kan worden geplaatst. Deze veelzijdigheid maakt het aantrekkelijk voor een breed scala aan gebruikers, van datacenters tot bedrijven die hun infrastructuur willen optimaliseren voor AI-toepassingen. Intel heeft Gaudi 3 getest met prominente modellen zoals Meta's open-source Llama en het door Abu Dhabi gesteunde Falcon, waardoor het geschikt is voor een reeks toepassingen, waaronder beeldgeneratie en spraakherkenning.


De betreding van Intel op de AI-chipmarkt komt op een moment dat de vraag naar datacenter-capaciteiten explodeert. Cloudproviders en bedrijven zijn gretig op zoek naar alternatieven voor Nvidia's dure GPU's, een behoefte die Intel hoopt te vervullen met haar Gaudi 3 chips. Daarnaast heeft Intel aangekondigd dat bedrijven zoals Dell, HP, en Supermicro systemen zullen bouwen met de nieuwe chips, die naar verwachting in het derde kwartaal beschikbaar zullen zijn voor klanten.


Opmerkelijk is dat Intel zich niet alleen richt op hardware-innovatie maar ook op het creëren van een open software-ecosysteem. Dit in tegenstelling tot Nvidia's benadering met haar CUDA-software. Door samen te werken met giganten als Google, Qualcomm, en Arm, streeft Intel naar de ontwikkeling van open software die gebruikers meer flexibiliteit biedt en het gemakkelijker maakt om van chipleverancier te wisselen. Intel zegt klanten een keuze te bieden om makkelijker te switchen terwijl Nvidia ze in haar ecosysteem insluit.


“We are working with the software ecosystem to build open reference software, as well as building blocks that allow you to stitch together a solution that you need, rather than be forced into buying a solution,” Sachin Katti, senior vice president voor Intel

De strijd om de AI-chipmarkt belooft intens te worden, met AMD die ook zijn aanwezigheid versterkt en Nvidia die zijn B100 en B200 GPU's als de opvolgers van de H100 aankondigt. Intel's focus op energie-efficiëntie, snelheid, en open software kan echter een gamechanger zijn, zowel voor de marktdynamiek als voor de adoptie van AI-technologieën door bedrijven wereldwijd.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page