top of page

Reddingsboei of Anker? Stratasys' Plan om Wankelende Desktop Metal te Kopen

Kort gezegd:

  • De aankoop van Desktop Metal door Stratasys kan een fout zijn, volgens sommige analisten maar juist iets goeds volgens anderen. We nemen beide kanten door

  • De samensmelting van Stratasys en Desktop Metal wordt gepresenteerd als een mijlpaal die waarde kan creëren door synergie en diversificatie voor beide partijen te faciliteren.

  • De 3D-printmarkt kan een toepbelegging worden, mits er een "killer toepassing" wordt ontdekt.

In 2021 waarschuwde ik regelmatig voor een bepaald aandeel. Het zat toen in een verkeerde fase van de hypecycle. En nu, in 2023, lijkt die waarschuwing uit te komen. Stratasys is van plan om Desktop Metal over te nemen voor $1.80 per aandeel.. dat is 94% onder de prijs van 2021, maar volgens analist Brian Drab van William Blair zou dit weleens een misstap kunnen zijn.Een van de problemen met deze fusie is een "gebrek aan transparantie" rondom de drijfveren van Desktop Metal's omzetgroei en de samenstelling van hun productportfolio. Drab wijst er ook op dat de financiële situatie van DM "minder aantrekkelijk" is, inclusief een operationeel verlies van $233 miljoen in 2022.


“De algemene traject van de kernactiviteiten bij Desktop Metal (DM) ten opzichte van de verwachtingen maakt ons voorzichtig ten aanzien van het vermogen van het management om toekomstige groei in het bedrijf te voorspellen," schrijft Drab. Hij zegt dus eigenlijk dat het moeilijk is om precies te zien hoe goed Desktop Metal het doet en waar ze hun geld vandaan halen. Desktop Metal verloor vorig jaar veel geld, dus hij maakt zich zorgen dat ze misschien niet zo goed groeien als Stratasys hoopt.


De deal is niet bepaald een "eenvoudige transactie". Het wordt namelijk gecompliceerd door Nano Dimension's bod van $18 per aandeel op Stratasys. Hij verwacht dat de aandeelhouders van Desktop Metal (DM) waarschijnlijk de deal zullen goedkeuren, aangezien het management en insiders ongeveer een derde van de DM-aandelen bezitten.


In tegenstelling tot de mening van Drab, ziet analist James Ricchiuti van Needham wel voordelen in de DM/SSYS-deal. Hij ziet het als een consolidatie van enkele spelers in de 3D-printindustrie - iets waar investeerders al lang om vragen.


"We zijn van mening dat de extra 3D-printmogelijkheden van DM, in combinatie met de kracht van SSYS op het gebied van hardware, materialen en software en de brede toegang tot de markt, het gecombineerde bedrijf in staat zal stellen een breder scala aan mogelijkheden in de productie aan te pakken," schrijft Ricchiuti, die een koopbeoordeling en een koersdoel van $19 op SSYS heeft. Op dit moment is het aandeel 14 dollar waard.


Zoals bij elke potentiële overname, is er altijd enige onzekerheid en risico. En voor beleggers is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle feiten voordat ze een beslissing nemen.


Wat betreft de 3D-printindustrie als geheel, zie ik enorme kansen. Maar, zoals met veel technologieën, is het wachten op een "killer toepassing", een toepassing die het nut en de waarde van de technologie naar de voorgrond brengt, zoals bijvoorbeeld chatGPT of de iPhone dat deden.


De samensmelting van industriële 3D-printreuzen Stratasys en Desktop Metal zou dus wel eens de nodige waarde kunnen creëren. De combinatie van deze twee bedrijven zou de groeitrajecten aanzienlijk kunnen versnellen en een uniek geschaalde industriële additieve productiemaatschappij kunnen creëren.


De verwachte financiële voordelen zijn ook significant. De combinatie zou naar schatting een kans bieden om ongeveer $50 miljoen aan jaarlijkse kostensynergieën en ongeveer $50 miljoen aan jaarlijkse omzetsynergieën over de hele onderneming tegen 2025 te realiseren. In andere woorden: De samenvoeging van de twee bedrijven zou ook kunnen helpen om geld te besparen en meer omzet te genereren. Dus, het kan zijn dat 3D-printen een goede investering wordt in de toekomst. We moeten afwachten en zien wat er gebeurt!

Laat altijd een like achter als je een artikel tof vindt! Dan maken we meer ervan!


21 - 25 Juni gaan we met de community naar Spanje! Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar dus wees er snel bij! Lees hier meer informatie! Je mag ook een partner meenemen!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..