top of page

Palantir overtreft alle verwachtingen maar hoe zit de waardering in elkaar?

Lang verhaal, kort.

  • Palantir-aandelen stijgen na beter-dan-verwachte Q1-resultaten en structurele winstgevendheid

  • Omzet: $525 miljoen, boven verwachting van $506 miljoen

  • Aangepaste winst per aandeel: 5 cent, hoger dan verwachte 4 cent

Gisteren schreven we al dat Palantir mogelijk op het punt stond om te exploderen. Palantir-aandelen stegen maandag met maar liefst 28% na sluitingstijd, nadat het bedrijf beter-dan-verwachte resultaten voor het eerste kwartaal rapporteerde en aangaf tot het einde van het jaar winstgevend te blijven.De omzet van Palantir steeg met 18% ten opzichte van vorig jaar, en de Amerikaanse commerciële omzet groeide met 26%. Het softwarebedrijf, bekend om zijn werk met de overheid, meldde dat het aantal Amerikaanse commerciële klanten met 50% steeg ten opzichte van vorig jaar, van 103 naar 155. Dat is hoopgevend voor de toekomst van Palantir.

  • Tweede opeenvolgende kwartaal met positief netto-inkomen op GAAP-basis: $17 miljoen

In een brief aan aandeelhouders zei CEO Alex Karp dat het bedrijf verwacht elk kwartaal tot het einde van het jaar winstgevend te blijven. Vorig kwartaal rapporteerde Palantir voor het eerst een positief netto winst van $31 miljoen. Karp noemde dit een "belangrijk moment" voor het bedrijf en zijn supporters. Met supporters bedoelt hij uiteraard aandeelhouders.


Palantir verwacht in het tweede kwartaal een omzet tussen $528 miljoen en $532 miljoen te rapporteren, en tussen $2,19 miljard en $2,24 miljard voor het hele jaar. Dat sugereert zo'n 17% omzet groei.


Karp zei ook dat de vraag naar Palantirs nieuwe AI-platform "ongekend" is. Het AI-platform stelt commerciële en overheidssectoren in staat om grote taalmodellen te gebruiken op basis van hun eigen privé datasets en zal deze maand beschikbaar zijn voor "geselecteerde klanten".Palantirs software is ontworpen met menselijke betrokkenheid en toezicht in het achterhoofd, vanwege de "echte" risico's die AI met zich meebrengt. In een militaire context zal AI bijvoorbeeld niet zelfstandig gerichte acties kunnen uitvoeren gezien het mensenlevens betreft. "Het apparaat moet ondergeschikt blijven aan zijn schepper," aldus Karp.


Wat mij betreft laat Palantir zien dat ze onderliggend erg winstgevend zijn door in deze lastige omstandigheden toch een winst te boeken en durven committeren op winsten over het hele jaar door! Ik zit wel te overwegen om aandelen te kopen maar vind het nog altijd te duur en een te complexe business om te doorgronden.

Als je een aantal scenario's bedenkt zoals bijvoorbeeld een conservatieve schatting dat Palantir zijn omzet met 18% blijft groeien & een mogelijke winst marge van 15% dan kom ik uit op een te hoge waardering om meteen in te stappen. Als je het wat minder conservatief inschat dan zou het een interessant aandeel kunnen zijn. Ik ben er nog niet uit!We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden! Download de app als je geen advertenties wil!
Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..