top of page

Shopify aandelen stijgen explosief: verrassingswinst en megadeal met Flexport

Bijgewerkt op: 5 mei 2023

Kort gezegd:

 • Shopify ontslaat 20% van zijn personeel en verkoopt logistieke divisie aan Flexport

 • De omzet heeft verwachtingen flink overtroffen en steeg zo'n 25% En het bedrijf maakt weer onverwacht winst

 • Het bedrijf wil zich meer richten op zijn kernactiviteiten en profiteren van AI.

Shopify heeft een mooie eerste kwartaal achter de rug en maakt onverwachts winst. Gisteren veroorzaakte het bedrijf al flink wat ophef door de tijd van de cijfers te veranderen en te hinten naar massaontslagen. Daarnaast maakte het bedrijf bekend dat het zijn logistieke afdeling verkoopt aan Flexport. Als onderdeel van de transactie krijgt Shopify een aandelenbelang van 13% in Flexport, naast het bestaande belang. Flexport wordt de voorkeurslogistiek partner van Shopify.


Het aandeel Shopify stijgt met 18% vóór de opening van de beurs op donderdag. In het eerste kwartaal boekte het bedrijf een aangepaste winst van 1 cent per aandeel, beter dan de verwachte 4 cent verlies. De omzet steeg met 25% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar tot $1,5 miljard.


Shopify, heeft ook aangekondigd dat het 20% van zijn personeel zal ontslaan. Shopify wil zich meer richten op zijn kernactiviteiten, namelijk het aanbieden van e-commerce software voor online retailers. Het bedrijf denkt zich zo te kunnen richten op de mogelijkheden van AI en de logistieke kant aan flexport overlaten. Ze dekken zich ondertussen door 13% stemrecht te verkrijgen in Flexport. De getroffen werknemers zullen een ontslagvergoeding van minimaal 16 weken ontvangen, plus een extra week voor elk jaar dat ze bij Shopify hebben gewerkt. Ze zullen ook medisch verzekerd zijn tot die tijd. Een luxe in de VS.


Shopify kocht de logistieke startup Deliverr voor meer dan $2 miljard. Door nu de logistieke divisie te verkopen aan Flexport, laat het zien dat ze zich toch hebben verkeken hierop. Sommige beleggers zagen dit als een foutje van de CEO gezien dit een low margin business was waar de kracht van Shopify niet ligt. Tegelijkertijd is het ook goed om snel en behendig weer je fouten te herstellen. Flexport is een tech-gedreven wereldwijd logistiek platform dat al meer dan $2 miljard aan financiering heeft opgehaald bij investeerders zoals Andreessen Horowitz en SoftBank. Het bedrijf is nog niet beursgenoteerd maar ik houd ze scherp in de gaten.


Financiële hoogtepunten van dit kwartaal

 • Bruto handelsvolume ("GMV") steeg met 15% tot $49,6 miljard.

 • Totale omzet steeg met 25% tot $1,5 miljard.

 • Omzet uit Merchant Solutions steeg met 31% tot $1,1 miljard.

 • Bruto betalingsvolume ("GPV") groeide tot $27,5 miljard.

 • Omzet uit abonnementsoplossingen steeg met 11% tot $382 miljoen.

 • Maandelijkse terugkerende omzet ("MRR") per 31 maart 2023 steeg met 10% tot $116 miljoen.

 • Brutowinst steeg met 12% tot $717 miljoen.

 • Operationeel verlies bedroeg $193 miljoen of 13% van de omzet.

 • Aangepast operationeel verlies bedroeg $31 miljoen of 2% van de omzet.

 • Kapitaaluitgaven bedroegen $14 miljoen in vergelijking met $16 miljoen in het eerste kwartaal van 2022.

 • Vrije kasstroom bedroeg $86 miljoen of 6% van de omzet.

 • Shopify had $4,9 miljard aan contanten en verhandelbare effecten per 31 maart 2023 en een nettokaspositie van $3,9 miljard na overweging van de uitstaande converteerbare obligaties.

 • Shopify Capital verstrekte in het eerste kwartaal van 2023 $477 miljoen aan ondernemers kredieten en leningen en had op 31 maart 2023 ongeveer $629 miljoen uitstaan.

"We gaan een decennium van hoge snelheid en enorme verandering tegemoet," zei Lütke, CEO van Shopify.

"We hebben snelheid, wendbaarheid en veel innovatie nodig. Technologische vooruitgang buigt altijd naar eenvoud, en ondernemers slagen beter als we vereenvoudigen. Maar nu bevinden we ons aan de vooravond van het AI-tijdperk en de nieuwe mogelijkheden die daardoor worden ontsloten, zijn ongekend. Shopify heeft het voorrecht om tot de bedrijven te behoren met de beste kansen om AI te gebruiken om onze klanten te helpen. Een copiloot voor ondernemers is nu mogelijk. Onze belangrijkste missie vereist van ons om het beste te bouwen dat nu mogelijk is, en dat is nu volledig veranderd."


Andere hoogtepunten:

 • Shopify verwelkomde populaire merken zoals Keen, 7 for All Mankind, Seiko en Herschel Supply op het platform.

 • Commerce Components by Shopify (CCS) gelanceerd, een moderne, samenstelbare stack voor enterprise retail.

 • Nieuwe prijzen aangekondigd voor Basic, Shopify en Advanced plannen op 23 januari 2023.

 • Met behulp van OpenAI's ChatGPT API lanceerde Shopify een nieuwe AI-shopping-assistent op de Shop-app.

 • Samenwerking met Intuit om hun voorkeurspartner te worden voor het migreren van nieuwe retailers die een Point-of-Sale-oplossing nodig hebben.

 • Pinterest gelanceerd als advertentiekanaal voor Shopify Audiences.

 • Partnerschapsovereenkomsten getekend met systeemintegrators IBM Consulting en Cognizant.

Concluderend kun je zeggen: Shopify heeft onverwacht winst gemaakt en een flink hogere omzet stijging gezien dan de verwachting in het eerste kwartaal, wat heeft geleid tot een flinke stijging van het aandeel en een mooie stijging in mijn portefeuille! Ze zijn druk aan de weg aan het timmeren om één van de grootste bedrijven ter wereld te worden!
We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden!

3 opmerkingen

3 Comments


Koennl
Koennl
May 04, 2023

Los van de mooie omzetgroei denk ik dat investeerders vooral opgelucht zijn dat de geldslurpende fullfilment tak van de hand is gedaan

Like

Ik las een 0,05 winst per aandeel IPV 0,01?

Like
Rabi Safi
Rabi Safi
May 04, 2023
Replying to

Dit waren de verwachtingen.

Like

Net binnen..