top of page

IPO ETF´s: Een interessante investering in een groeiende IPO markt?

In het kort:

  • Het Renaissance International IPO ETF (NYSEARCA: IPO) biedt beleggers toegang tot internationaal genoteerde, recente IPO's en is uniek in zijn focus op de internationale IPO-markt.

  • In 2024 zijn er tot nu toe 31 IPO's geweest, wat 25% meer is dan in dezelfde periode in 2023, met significante bijdragen van sectoren als financiën (30%) en technologie (29%).

  • Grote aankomende nieuwkomers op de IPO-markt zijn Reddit, die van plan is $750 miljoen op te halen, en Astera Labs, met een geschatte IPO van $500 miljoen.


De IPO-markt is altijd een interessante barometer voor het economische klimaat, een soort van financiële catwalk waarop de nieuwste en meest veelbelovende bedrijven hun debuut maken. Daarom wil ik vandaag kijken naar de Renaissance IPO ETF (NYSEARCA: IPO).


Deze unieke IPO ETF, welke beleggers blootstelling biedt aan een breed scala van internationaal genoteerde nieuwkomers, belooft met zijn recente prestaties en aantrekkende IPO markt, is wellicht een interessante optie te zijn voor beleggers met interesse in deze IPO markt, maar op zoek zijn naar een bredere spreiding hierbinnen. De top-holdings van deze IPO ETF zijn Coinbase, Kenvue, Nu Holdings, Roblox Corporation en Coupang.


De top holdings van deze ETF:


De aandelenkoers van IPO sinds de beursgang (10/2013-02/2024):


Diversificatie in de IPO markt

In een wereld waar diversificatie het toverwoord is, biedt de IPO ETF een welkome afwisseling van de conventionele beleggingsstrategieën. Met een gerichte blik op de internationale markt voor beursintroducties, onderscheidt dit ETF zich door de risico's van individuele aandelenbezit te minimaliseren en tegelijkertijd een optimale spreiding te garanderen. Hoewel het IPO ETF zelf niet zeer liquide is met een beperkt dagelijks handelsvolume, bieden veel van zijn componenten gelukkig een aanzienlijk hogere liquiditeit.


De opwarming van de IPO-markt in 2024, met 31 IPO's tot nu toe - een stijging van 25% ten opzichte van het voorgaande jaar - spreekt boekdelen over de hernieuwde dynamiek in deze markt. Hieronder heb ik versimpelt de huidige aandelen met de grootste allocatie (donkergroen) tot aandelen met een kleinere allocatie (lichtgroen) weergegeven.


De Belofte van Technologie en Financiën

Met een dominante aanwezigheid van financiële (25,69%) en technologische (39,14%) sectoren binnen het portfolio, weerspiegelt IPOS de veranderende tijden. De recente stijging illustreert niet alleen de kracht van het fonds, maar ook de groeiende appetijt van beleggers voor innovatieve en financieel robuuste bedrijven.


Hieronder is de verdeling in sectoren van deze ETF weergegeven:


Groeiende positieve sentiment in de IPO markt

Dit huidige betere sentiment wordt verder versterkt door de opvallende introducties van Reddit en Astera Labs, die respectievelijk $750 miljoen en $500 miljoen hopen op te halen, en de markt signaleren dat technologie nog steeds de koning is. Hieronder zie je duidelijk de explosieve stijging van dit fonds rond het einde van 2020, en de scherpe daling daarna.





Een Markt in Beweging

De IPO-markt is een erg volatiele arena van kansen en ook zeker uitdagingen. Met nieuwe spelers zoals Reddit en Astera Labs die het veld betreden, wordt de belofte van innovatie en groei hernieuwd. Deze bedrijven vertegenwoordigen niet alleen de aspiraties van een nieuwe generatie ondernemers, maar ook de evolutie van de markt zelf, die steeds meer gericht is op technologische vooruitgang en financiële dienstverlening.


De opkomst van de IPO-markt biedt een uniek venster op de toekomst van beleggen. Met een mix van risicobeheersing en strategische diversificatie, staat IPO wellicht aan de vooravond van wat een buitengewoon lucratieve periode in de financiële markten kan zijn. Belangrijk om mee te nemen is de eerder genoemde volatiliteit van de IPO-markt, iets wat duidelijk terug te zien is in de koers van IPO. Het gevaar van teveel verwachtingen tijdens een IPO ligt dan ook vaak op de loer, helemaal in deze tijden waarin alles wat met nieuw is en met Tech te maken heeft, automatisch goud waard lijk te zijn.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

1 opmerking

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page