top of page

Insiders hebben veel aandelen gekocht in deze bedrijven

In het kort:

  • Een belangrijk op de beurs is wanneer insiders, zoals directeuren en bestuurders, met eigen geld aandelen van hun eigen bedrijf kopen.

  • Dit wordt gezien als een blijk van vertrouwen in de toekomstige groei en winstgevendheid van het bedrijf.

  • We richten ons in dit artikel op drie bedrijven waar insiders recentelijk fors in hebben geïnvesteerd.


Het kan moeilijk zijn om te zien welk aandeel het goed gaat doen. Er zijn immmers talloze factoren die de prijs van een aandeel beïnvloeden. Een van de meest interessante indicatoren die vaak door beleggers worden gevolgd, is insider buying - waar insiders zoals directeuren, bestuurders of belangrijke aandeelhouders, aandelen kopen in hun eigen bedrijven.


Wanneer deze insiders, die vaak diepgaande kennis van en inzicht in hun bedrijf hebben, ervoor kiezen om met hun eigen geld aandelen van hun bedrijf te kopen, wordt dit vaak geïnterpreteerd als een sterk signaal van vertrouwen in de toekomstige groei en winstgevendheid van het bedrijf. Zoals de legendarische belegger Peter Lynch ooit treffend zei: "Insiders might sell their shares for any number of reasons, but they buy them for only one: they think the price will rise."In dit artikel richten we onze aandacht op drie specifieke bedrijven waar insiders recentelijk aanzienlijke bedragen hebben geïnvesteerd.


Aandeel 1: Exxon Mobil

Bij Exxon Mobil, een oliereus, zagen we al meteen een aanzienlijke insider aankoop door directeur Jeffrey Ubben, die recentelijk maar liefst 65.000 aandelen kon bijschrijven in zijn eigen portefeuille. Deze transactie, die plaatsvond eind juli en begin augustus, overtrof aanzienlijk de insider aankopen van alle andere grote bedrijven dit kwartaal.


De timing van deze aankoop was overigens interessant, aangezien het samenviel met een cruciale periode voor Exxon Mobil. Het bedrijf is namelijk bezig met de voorbereidingen voor een grote overname van Pioneer Natural Resources. Deze strategische zet zou Exxon Mobil positioneren als de grootste schalieproducent in het Permian Basin, een belangrijk oliegebied in de Verenigde Staten. Deze aankoop van Jeffrey Uben laat dus zien dat hij veel vertrouwen in deze overname heeft.


Maar ook vanuit de waardering is deze aankoop goed te begrijpen. Met een PE-ratio van ongeveer 8, ligt het aandeel aanzienlijk onder het gemiddelde van de industrie, wat suggereert dat het mogelijk ondergewaardeerd is. Bovendien heeft het bedrijf een gezonde debt-to-equity ratio van 0,75, wat aangeeft dat het een relatief lage schuld heeft in verhouding tot zijn eigen vermogen.


Aandeel 2: Broadcom

Bij Broadcom, een groot tech-bedrijf, kochten twee bestuurders ook aanzienlijke hoeveelheden aandelen in het derde kwartaal. Ondanks speculaties dat Google Broadcom als primaire chipmaker zou laten vallen, hebben bestuurders Check Kian Low en Harry You flink geïnvesteerd in het bedrijf. Low's aankoop van 11.000 aandelen voor een gemiddelde prijs van $872 per aandeel op 6 september en You's aankoop van 1.000 aandelen voor een gemiddelde van $859 per aandeel op 15 september.


Deze steun van de insiders van Broadcom is niet alleen een teken van vertrouwen in het management en de strategische richting van het bedrijf, maar biedt ook een geruststellend signaal aan de markt en andere investeerders over de potentie van het bedrijf om te blijven groeien en innoveren in de toekomst. Het is dan ook logisch dat de koers na deze aankopen al met maar liefst 15% is gestegen.


Aandeel 3: NextEra Energy

NextEra Energy is een van de grootste energiebedrijven in Amerika en blijft interessant voor insiders. In het jaar 2023 alleen al hebben insiders van het bedrijf bijna $5 miljoen geïnvesteerd in de aankoop van aandelen van hun eigen bedrijf. Deze insider aankopen suggereren een sterk vertrouwen in de toekomst en het groeipotentieel van NextEra Energy. Daarnaast heeft NextEra Energy ook een sterke track record in het leveren van aandeelhouderswaarde, wat mede wordt ondersteund door de gestage groei van het dividend en de stijgende winsten.Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl