top of page

Dit zijn de meest geshorte aandelen en sectoren op dit moment

In het kort:

  • Exxon Mobil heeft Tesla vervangen als het meest geshorte large-cap aandeel in de VS, volgens het laatste rapport van Hazeltree.

  • In Europa behoudt LVMH de eerste plaats als meest geshorte aandeel, gevolgd door Capgemini en Kering.

  • De lijst van meest geshorte aandelen wordt bepaald op basis van het percentage fondsen in verschillende categorieën die een bepaald aandeel verkopen.


In oktober nam Exxon Mobil het stokje over van Tesla als het meest geshorte large-cap aandeel in de Verenigde Staten, volgens een recent rapport van Hazeltree. Dit markeert het einde van Tesla's vier maanden durende nummer 1 plek op de lijst. Tegelijkertijd behield LVMH zijn positie als het meest geshorte aandeel in Europa, gevolgd door Capgemini en Kering. In Azië


VS: ExxonMobil leidt de weg


Large-cap aandelen VS

Exxon Mobil, de oliegigant, klom naar de hoogste positie in de lijst van meest geshorte large-cap aandelen in de VS, met een indrukwekkende "Crowdedness Score" van 99.


Dit betekent dat het aandeel door het hoogste percentage fondsen in de door Hazeltree gevolgde fondsen werd verkocht. Tesla (97), staat, na vier maanden op de eerste plaats, nu op de tweede positie. Tesla wordt gevolgd door Apple (94) op de derde plaats.

Andere opmerkelijke namen in de lijst zijn Charter Communications (91), Broadcom (91) en Rivian Automotive (86).Mid-cap aandelen VS

In de mid-cap categorie domineren de aandelen: SOFI Technologies (99), American Airlines (92) en Lucid (92).


Over de hele top 10 meest geshorte aandelen in de mid-cap zien we meerdere bedrijven in de reis-sector, van Choice Hotels Internationals, Norwegian Cruise Lines (85) tot bijvoorbeeld American Airlines (92). Dit kan de aanhoudende onzekerheid omtrent de doorstart van de reissector na de Covid pandemie vertalen.Small-cap aandelen VS

De aandelen Sunrun Inc (99), Sunnova Energy (95) en Pebblebrook Hotel (94) voeren de lijst aan in de small-cap categorie. Bij deze small-caps valt op dat zonnepaneel producenten een prominentere plek innemen in de lijst.


Dit komt deels aangezien het korte termijn vertrouwen op het vlak van winstgevendheid en de afzetmarkt van zonnepanelen door verzadiging van de markt gematigd is onder beleggers.


Lees ook: Wat kunnen we verwachten van Enphase Energy?

EMEA: LVMH houdt stand


Large caps aandelen EMEA

In Europa handhaafde LVMH (99), het Franse luxeconglomeraat, zijn positie als het meest geshorte large-cap aandeel voor de tweede opeenvolgende maand. Capgemini SE (83) en Kering (83) volgden respectievelijk op de tweede en derde plaats.


LVMH is een Frans luxeconglomeraat dat eigenaar is van verschillende merken in de sectoren wijn en sterke drank, mode en lederwaren, parfums en cosmetica, horloges en sieraden en andere activiteiten.


Capgemini is een Frans multinationaal bedrijf dat zich richt op consulting, technologie en digitale transformatie.


Kering is een ander Frans luxeconglomeraat dat eigenaar is van verschillende merken in de sectoren mode en lederwaren, sieraden en horloges en sport- en lifestylemerken.Mid-cap aandelen EMEA

Binnen de mid-cap categorie leidde het Zweedse Fastighets AB, gevolgd door het Spaanse Grifols SA en het Franse Alstom SA. Elk met een respectievelijke score van 99,94 en 94.


Fastighets is een Zweeds bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en het beheer van commercieel vastgoed. Grifols is een Spaans bedrijf dat zich richt op de productie van plasma-afgeleide medicijnen en transfusiegeneeskunde. Alstom is een Frans bedrijf dat zich richt op de productie van treinen, trams en andere transportoplossingen.Small-cap aandelen EMEA

Opmerkelijke namen die hoog staan in de small-cap categorie zijn NEL, Silver Lake en SES Imagotag. NEL is een Noors bedrijf dat zich richt op de productie van waterstof-elektrolyseurs en de ontwikkeling van waterstofoplossingen voor de energie- en transportsector.


Silver Lake is een Amerikaans private equity bedrijf dat zich richt op het investeren in technologiebedrijven en het leveren van strategisch advies en operationele ondersteuning.


SES Imagotag is een Frans bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van digitale oplossingen voor de detailhandel, zoals elektronische prijskaartjes en digitale schaplabels.


Lees ook: Hierdoor dalen Plug Power Aandelen met 37% vandaag

Meest geshorte aandelen in de APAC regio


Large-cap aandelen APAC

Binnen de large-cap categorie blijken Advantest, Nitori Holdings en Nidec Corp de meest geshorte securities te zijn, met een opmerkelijke "Crowdedness Score" van 99, 95 en 95.


Advantest is een Japans bedrijf dat zich richt op de productie van halfgeleider testapparatuur en systemen voor de halfgeleiderindustrie.


Nitori Holdings is een Japans bedrijf dat zich richt op de detailhandel in meubels en huishoudelijke artikelen, met een focus op het aanbieden van betaalbare en kwalitatief hoogwaardige producten.


Nidec Corp is een Japans bedrijf dat zich richt op de productie van elektromotoren en andere elektronische apparaten, zoals harde schijven en optische schijfstations. Het bedrijf is actief in verschillende sectoren, waaronder de auto-industrie, de gezondheidszorg en de consumentenelektronica.Mid-cap aandelen APAC

In de Mid-cap Categorie staan Rakuten Group, Yaskawa Elec Group en Daifuku Co in de Schijnwerpers. Rakuten Group valt hier het meeste op, die van een crowdedness-score van 90 in september steeg naar een indrukwekkende score van 99.


Rakuten Group is een Japans bedrijf dat zich richt op e-commerce, fintech, digitale content en communicatie, met een breed scala aan online en offline diensten, waaronder e-commerce, reizen, digitale inhoud, fintech, communicatie en professionele sporten.


Yaskawa Elec Group is een Japans bedrijf dat zich richt op de productie van industriële robots, motoren en omvormers, en andere elektronische apparaten.


Daifuku Co is een Japans bedrijf dat zich richt op de productie van materiaal verwerksystemen, waaronder geautomatiseerde opslag- en ophaalsystemen, transportbanden en sorteerapparatuur.Small-cap aandelen APAC

In de small-cap categorie bevonden Lotte Energy Materials Corp, Flat Grass Group, en Money Forward zich in de schijnwerpers als de meest geshorte securities, elk met een score van 99.Beleggersdynamiek

Hoewel Tesla bijvoorbeeld hoog in de lijst geshorte aandelen staat heeft het aandeel dit jaar toch een indrukwekkende stijging van 76% in zijn aandelenprijs gezien. Het is dan uiteraard ook niet gezegd dat alle aandelen in deze lijst met een daling staat te wachten.


Dit heeft veel te maken met de marktwerking, waarbij grote aandelen qua marktwaarde ook een hoger aantal short posities uit heeft staan. Wel is het goed om soms te kijken naar deze cijfers aangezien het in sommige gevallen een beter beeld kan schetsen van het huidige sentiment rond een specifiek aandeel.


De marktdynamiek wordt verder gekenmerkt door het feit dat short selling niet altijd een bearish visie op een bepaald aandeel weerspiegelt; het kan ook worden gebruikt als een hedge tegen andere posities in een portefeuille.


Herkomst van deze data

Hazeltree, een onderzoekskantoor, brengt maandelijks een rapport uit over de meest geshorte aandelen, gebaseerd op de posities van ongeveer 700 fondsen. De rangschikking wordt bepaald door het percentage fondsen in verschillende categorieën die een specifiek aandeel verkopen.


Het rapport van Hazeltree richt zich op de markten in de VS en Europa, met specifieke verdeling tussen grote, middelgrote en kleine marktkapitalisaties. Een vergelijkbare analyse voor de Aziatische markten ontbreekt helaas nog.


Lees ook: De beste vastgoedfondsen in 2023

Conclusie

We zien een opvallende daling in de aandelen van hernieuwbare energie en elektrische voertuigen gedurende de afgelopen maanden. Van halfgeleiders, mobiliteit tot zonnepaneel producenten, allemaal zijn ze terug te vinden in de lijsten met meest geshorte aandelen. Dit schetst in een interessant beeld rondom de winstgevendheid van de globale energietransitie, aangezien het vertrouwen onder fondsen nog niet hoog lijkt als we kijken naar de openstaande short posities.


Rivian bijvoorbeeld, heeft ongeveer 35% van zijn waarde verloren sinds medio juli, terwijl Lucid zelfs een daling van ongeveer 49% heeft ervaren over dezelfde periode. Zonne-energiebedrijven, zoals Sunrun en Sunnova, zijn meer dan 50% gedaald sinds medio juli. Deze neerwaartse trend in de sector lijkt invloed te hebben op hun positie in de lijst van meest geshorte aandelen.


De recente verschuivingen in de lijst van meest geshorte aandelen weerspiegelen de voortdurende dynamiek op de markten. Het rapport, samengesteld door Hazeltree, biedt een interessante kijk op short selling-activiteiten en brengt zowel fysieke als swap-transacties in kaart.


Het is interessant om te zien wat voor verschuivingen er zich voordoen binnen deze lijst, aangezien het in sommige gevallen accuraat veranderingen in het huidige marktsentiment van een aandeel kan weerspiegelen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nlMeld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..