top of page

Hoe open je een beleggingsrekening?

In deze column, zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je een beleggingsrekening opent. Er zitten geen affiliatie links of samenwerkingen met partijen, enkel handige informatie als je net wil beginnen!


Een beleggingsrekening is een speciaal soort bankrekening waar je geld op kunt storten om te beleggen in aandelen, crypto, obligaties, fondsen, ETF's en andere financiële instrumenten.


Het verschil met een gewone spaarrekening hoef ik denk ik niet uit te leggen maaaaar.. is dat je met een beleggingsrekening meer rendement kunt behalen, maar ook meer risico loopt. Je kunt namelijk geld verdienen als de koersen stijgen, maar ook geld verliezen als ze dalen. Dit komt omdat je er geen geld op spaart maar aandelen of andere assets koopt die in waarde kunnen dalen en stijgen.


Om een beleggingsrekening te openen, heb je een aantal dingen nodig:


 • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)

 • Een bankrekening bij een Nederlandse bank

 • Een e-mailadres en een telefoonnummer

 • Een online broker of bank die beleggingsrekeningen aanbiedt


Een online broker of bank is een bedrijf dat je toegang geeft tot de beurs en je helpt met het kopen en verkopen van beleggingen. Er zijn veel verschillende online brokers en banken in Nederland, zoals BinckBank, DeGiro, ING, Rabobank en ABN AMRO. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, zoals kosten, service, aanbod en gebruiksgemak. Het is belangrijk om goed te vergelijken voordat je een keuze maakt. Persoonlijk maak ik gebruik van DeGiro maar ben niet 100% tevreden over. Voorlopig zie ik geen betere opties voor mij persoonlijk.


Om een beleggingsrekening te openen bij een online broker of bank, moet je meestal de volgende stappen volgen:


 1. Ga naar de website van de online broker of bank en klik op "Open een rekening" of iets dergelijks.

 2. Vul je persoonlijke gegevens in, zoals je naam, adres, geboortedatum en burgerservicenummer.

 3. Upload een kopie of foto van je identiteitsbewijs en verifieer je bankrekening door een klein bedrag over te maken of in te loggen met iDEAL.

 4. Kies het type beleggingsrekening dat je wilt openen. Er zijn verschillende soorten beleggingsrekeningen, zoals individueel, gezamenlijk, zakelijk of pensioen. Afhankelijk van het type rekening moet je misschien extra informatie of documenten verstrekken.

 5. Beantwoord een aantal vragen over je kennis, ervaring en doelstellingen met betrekking tot beleggen. Dit is om te bepalen of beleggen geschikt is voor jou en om je te beschermen tegen onnodige risico's.

 6. Accepteer de algemene voorwaarden en de risicowaarschuwingen van de online broker of bank.

 7. Gefeliciteerd! Je hebt nu een beleggingsrekening geopend.


Nu kun je geld overmaken naar je beleggingsrekening en beginnen met beleggen. Maar hoe kies je de juiste beleggingen? Dat is een hele kunst op zich. Je moet rekening houden met verschillende factoren, zoals je risicoprofiel, je beleggingshorizon, je rendementsverwachting en je spreiding. Gelukkig zijn er veel bronnen die je kunnen helpen bij het maken van slimme beleggingsbeslissingen, zoals boeken, podcasts, blogs, cursussen en adviezen.


Ik hoop dat deze column je heeft geholpen om te begrijpen hoe je een beleggingsrekening kunt openen. Beleggen kan een leuke en lonende activiteit zijn, maar ook een uitdagende en riskante. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint en dat je alleen geld belegt dat je kunt missen. En vergeet niet: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst!


Veel succes en plezier met beleggen!


LEES OOK: