top of page

Het verschil tussen VWRL & VWCE ETFs

Lang verhaal kort:

  • VWRL is een distribuerende ETF, terwijl VWCE een accumulerende ETF is

  • Beide ETF's hebben dezelfde onderliggende aandelen, kosten en Ierse vestiging

  • Dividendbelasting verschilt voor Nederlanders en Belgen, waardoor VWCE voordeliger kan zijn voor Belgen


Als je in de wereld van ETFs bent gedoken, heb je misschien gehoord van VWRL en VWCE. Beide zijn ETF's (Exchange Traded Funds) die vrijwel identiek zijn, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Laten we eens kijken wat deze verschillen zijn en welke van de twee het beste bij jou past.

Het grootste verschil tussen VWRL en VWCE is de manier waarop ze met dividend omgaan. VWRL keert het dividend uit aan de belegger, terwijl VWCE het dividend direct herinvesteert in de ETF. Dit betekent dat je bij VWCE geen dividend op je rekening ontvangt, maar dat de koers van de ETF sneller stijgt.

Wat betreft de overeenkomsten zijn beide ETF's opgebouwd uit dezelfde bedrijven, hebben ze dezelfde lopende kosten van 0,22% en zijn ze gevestigd in Ierland om onnodige belastingen te vermijden. Beide ETF's investeren in een mix van mid- en large-cap bedrijven verspreid over de hele wereld, met een focus op de Verenigde Staten.

Een belangrijk punt om te overwegen is het verschil in dividendbelasting tussen Nederlanders en Belgen. Nederland heeft een belastingverdrag met Ierland waardoor Nederlanders 0% dividendbelasting betalen over dividenden uit Ierland. Dit betekent dat er voor Nederlanders geen verschil is in belasting tussen VWRL en VWCE.

Voor Belgen ligt dit echter anders. Zij betalen wel een vorm van dividendbelasting en kiezen daarom liever voor VWCE, waar het dividend direct wordt herbelegd en ze geen belasting in België betalen.

Een ander voordeel van VWCE is dat het dividend automatisch wordt herbelegd, zodat je hier zelf niets meer aan hoeft te doen. Voor sommige beleggers kan dit een aantrekkelijk aspect zijn, aangezien ze niet zelf van het ontvangen dividend nieuwe ETF's hoeven aan te schaffen. De keuze tussen VWRL en VWCE hangt uiteindelijk af van je persoonlijke voorkeur en situatie. Als Nederlander maakt het niet veel uit welke van de twee je kiest, terwijl Belgen over het algemeen beter af zijn met VWCE. Het is belangrijk om te onderzoeken welke optie het beste bij jouw beleggingsstrategie en fiscale situatie past voordat je een beslissing neemt.


We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden! Download de app als je geen advertenties wil!