top of page

Gaan we in 2025 een beurscrash krijgen?

In het kort:

  • Analist Barry Bannister waarschuwt: 'De S&P 500 nadert gevaarlijke euforie, en een correctie in 2025 lijkt onvermijdelijk.'

  • Geschiedenis leert ons dat markten altijd herstellen na crashes – geduldige beleggers met een lange termijn visie komen als winnaars uit de bus.

  • Blijf kalm en gefocust op de fundamenten van sterke bedrijven; angst verkoopt, maar de markt groeit op de lange termijn.


De Amerikaanse aandelenmarkt is in een staat van euforie zoals we die in decennia niet hebben gezien. Record na record wordt gebroken en beleggers lijken niet te stoppen in hun zoektocht naar meer en meer rendement. Maar terwijl de koersen de hemel in schieten, zijn er ook experts die waarschuwen dat deze feestelijke stemming niet zonder risico’s is. Analist Barry Bannister van zakenbank Stifel luidt de noodklok: de aandelenmarkt bevindt zich in een staat van manie, met waarderingen die het hoogste punt in bijna 80 jaar hebben bereikt. Zijn boodschap is simpel, maar ontnuchterend: na de eindejaarsrally van 2024 zou 2025 wel eens een harde reality check kunnen brengen.


Het recente record van de S&P 500-index, die bijna de 6.000 punten aantikt, heeft beleggers in extase gebracht. Dit lijkt vooral te worden gedreven door een combinatie van positieve economische signalen en politieke ontwikkelingen, zoals de verrassende verkiezingsoverwinning van Donald Trump, die de markten afgelopen woensdag een flinke zet gaf. De Dow Jones sprong met meer dan 1.500 punten omhoog, en de Nasdaq Composite won bijna 3 procent. Maar zoals Bannister stelt: “De markt prijst momenteel een bijna perfect scenario in.” Met andere woorden, er wordt gerekend op een zachte landing van de Amerikaanse economie, extra overheidsuitgaven en een nieuw fiscaal stimuleringspakket vanuit China. Maar wat als dit allemaal niet gaat gebeuren?


Bannister verwacht dat de S&P 500-index de magische grens van 6.000 punten zal passeren, maar hij waarschuwt dat dit niveau niet houdbaar is. “Het winstrendement * van de index ligt in de buurt van 3 procent, het laagste niveau sinds de grote crashes van 2008 en 2020,” zegt hij. Dit duidt op een extreem hoge waardering, wat betekent dat de aandelenprijs veel sneller stijgt dan de werkelijke winsten. En als de geschiedenis ons iets heeft geleerd, is het dat markten niet eeuwig kunnen groeien zonder correctie.


Het winstrendement is een ratio die het rendement van een aandeel of index uitdrukt in verhouding tot de winsten die het genereert. Het wordt berekend door de winst per aandeel (of de totale winst van de index) te delen door de huidige aandelenprijs en het resultaat als percentage uit te drukken. Dit is eigenlijk het omgekeerde van de koers-winstverhouding.


Het punt dat Bannister maakt, wordt treffend geïllustreerd door een citaat van Sir John Templeton, een van de meest invloedrijke beleggers van de 20e eeuw: “Bullmarkten worden geboren met pessimisme, groeien met scepsis, rijpen met optimisme en sterven met euforie.” Volgens Bannister bevinden we ons nu in dat laatste stadium: de euforie. De waarderingen zijn historisch hoog, en de tekenen van oververhitting worden steeds zichtbaarder. Wanneer markten zich in deze fase bevinden, is het vaak een kwestie van tijd voordat er iets barst en beleggers wakker worden met een kater.

Oké, het klinkt dus alsof Bannister opzich wel een goed punt maakt. Moeten we hier dan van schrikken of zelfs onze aandelen gaan verkopen? Het is begrijpelijk dat dit soort geluiden de aandacht trekken en beleggers zenuwachtig maken. Grote crashes en de verhalen van beleggers die alles kwijtraakten, blijven levendige herinneringen in het collectieve geheugen van de financiële wereld. Maar het is ook belangrijk om een stap terug te doen en te kijken naar de bredere context. Want, hoewel markten altijd heen en weer gaan, toont de data aan dat de doemdenkers op de lange termijn vaak ongelijk hebben.


Sinds de oprichting van de S&P 500 in 1957 heeft de index talloze correcties en zelfs enkele grote crashes doorgemaakt, van de beruchte beurscrash van 1987 tot de dotcom-bubbel in 2000 en de financiële crisis van 2008. Wat elke grote correctie gemeen heeft, is dat de markt uiteindelijk herstelde en nieuwe hoogtes bereikte. Beleggers die koelbloedig bleven en vasthielden aan hun lange termijn visie, zijn keer op keer beloond. Volgens data van het financiële onderzoeksbureau Morningstar herstelt de S&P 500 gemiddeld binnen 13 tot 18 maanden van een correctie van 10% of meer.

Zelfs de grootste dalingen, zoals die van de wereldwijde financiële crisis in 2008 waarbij de S&P 500 meer dan 50% van zijn waarde verloor, werden gevolgd door een indrukwekkend herstel. Vanaf maart 2009 steeg de S&P 500 met meer dan 400% tot aan het begin van de COVID-19-pandemie in 2020.


Een van de meest krachtige argumenten tegen doemdenken is het bewezen voordeel van tijd in de markt, boven het proberen te timen van de markt. Een studie van JPMorgan toonde aan dat beleggers die enkele van de beste handelsdagen in een decennium misten, een aanzienlijk lager rendement behaalden dan degenen die gewoon in de markt bleven, ongeacht de schommelingen. Gemiddeld groeiden investeringen in de S&P 500 over de afgelopen 30 jaar met ongeveer 10% per jaar, ondanks alle correcties en crisissen.

De psychologie van de belegger speelt daarnaast ook een grote rol in het succes of falen op de lange termijn. Angst zorgt ervoor dat beleggers in paniek verkopen tijdens een daling, terwijl hebzucht hen ertoe aanzet om op de top te kopen. Maar beleggers die deze emoties kunnen beheersen en zich focussen op de lange termijn, winnen vaak. Zoals de beroemde belegger Warren Buffett zegt: “Wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn.” Dit advies heeft beleggers al decennia lang geholpen om marktschommelingen te doorstaan en te profiteren van de oplevingen die volgen.


En hoewel de waarschuwingen van Bannister niet genegeerd moeten worden en een correctie in 2025 ook zeker niet uitgesloten is, betekent dit niet dat beleggers massaal moeten uitstappen. De geschiedenis leert ons dat de markt groeit op de lange termijn, ondanks tussenliggende periodes van overwaardering en correctie. Het belangrijkste is om gefocust te blijven op de fundamenten van sterke bedrijven en kalm te blijven in turbulente tijden.


Doemdenkers hebben hun plaats in de financiële wereld en kunnen zelfs waardevol zijn om af en toe een nuchtere kijk te behouden. Maar wie zich laat leiden door angst en verzuimt om het grotere plaatje te zien, zal uiteindelijk merken dat de markt, ondanks alle stormen, blijft groeien. En zo blijkt keer op keer dat de beleggers die met geduld en een lange termijn visie de stormen doorstaan, degenen zijn die aan het eind van de rit als winnaars uit de bus komen.

Comments


Net binnen..