top of page

Dit verdient Mark Rutte als NAVO-Baas en waarom hij geen belasting betaalt

In het kort:

  • Nieuw salaris van Mark Rutte: Als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO gaat Mark Rutte 317.491,08 euro bruto per jaar verdienen, wat aanzienlijk meer is dan zijn huidige salaris als premier.

  • Belastingvoordelen: Rutte hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over zijn NAVO-salaris, wat een groot financieel voordeel oplevert.

  • Extra voordelen: Naast zijn salaris krijgt Rutte diverse secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een ambtswoning in Brussel en belastingvrije aankopen.


Mark Rutte's nieuwe vergoeding als NAVO-Baas

Met zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO krijgt demissionair premier Mark Rutte niet alleen een prestigieuze nieuwe functie, maar ook een aanzienlijke loonsverhoging. Vanaf 1 oktober zal Rutte de Noor Jens Stoltenberg opvolgen voor een termijn van minimaal vier jaar. Dit levert hem een salaris op dat significant hoger ligt dan zijn huidige vergoeding als premier van Nederland.


Salarisdetails

Volgens de gegevens die de NAVO heeft gepubliceerd, verdient de secretaris-generaal momenteel 26.457,59 euro per maand, wat neerkomt op een jaarlijks bruto salaris van 317.491,08 euro. Dit is een grote stijging vergeleken met zijn huidige salaris als premier, dat 189.210 euro bruto per jaar bedraagt inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.


Pensioenbijdrage

Van zijn nieuwe salaris draagt Rutte 8% af aan een pensioenpot, een percentage dat door de NAVO wordt aangevuld met een extra 12% van zijn maandelijkse salaris. Ondanks deze aftrek blijft zijn netto-inkomen aanzienlijk hoger dan wat hij als premier verdiende.


Belastingvoordeel

Een opvallend financieel voordeel van de NAVO-positie is dat Rutte geen inkomstenbelasting hoeft te betalen over zijn salaris. Dit belastingvoordeel, dat al sinds 1951 van kracht is binnen de militaire alliantie, geldt voor alle medewerkers, ongeacht in welk land zij wonen.


Secundaire Arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris en het belastingvoordeel geniet Rutte ook van diverse secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo krijgt hij een ambtswoning in Brussel ter waarde van circa 12 miljoen euro, volledig onderhouden en bemand door de NAVO. Bovendien heeft hij toegang tot dienstauto's en chauffeurs en kan hij belastingvrij goederen importeren of aankopen in Brussel.


Vertrekpremie

Indien Rutte besluit zijn functie voortijdig neer te leggen, heeft hij recht op een vertrekpremie ter waarde van één jaarsalaris, wat neerkomt op maximaal 317.491,08 euro. Dit benadrukt nogmaals de financiële voordelen die gepaard gaan met de functie van secretaris-generaal van de NAVO.


Mark Rutte’s overgang naar de NAVO betekent dus niet alleen een stap omhoog op de internationale politieke ladder, maar ook een aanzienlijke verbetering van zijn financiële situatie, mede dankzij het belastingvrije salaris en de royale secundaire arbeidsvoorwaarden die bij de functie horen.

1 opmerking

1 Kommentar


Ik snap dat niet, dat die bobo's geen belasting hoeven te betalen. Practice what you preach. De gewone man betaalt belasting over belasting, zelfs als er iemand overlijdt moet je belasting betalen als erfgenaam.

Gefällt mir

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!