top of page

Deze opvallende cijfers helpen Palantir aandelen flink omhoog

In het kort:

  • Palantir Technologies rapporteert een aanzienlijke groei: de omzet in het vierde kwartaal steeg met 20% tot $608,4 miljoen, met een netto-winst van $93,4 miljoen.

  • CEO Alex Karp benadrukt de groeiende vraag naar grote taalmodellen in de VS, met bijna 600 pilots voor hun Artificial Intelligence Platform in 2023.

  • Het Amerikaanse commerciële klantenbestand van Palantir groeide met 55%, van 143 naar 221 klanten, waarbij de commerciële inkomsten in de VS met 70% stegen.


Palantir heeft gisteren indrukwekkende cijfers gepresenteerd die de groeiende kracht van het bedrijf in de technologiemarkt onderstrepen. Met een aanzienlijke omzetstijging van 20% in het vierde kwartaal tot $608,4 miljoen, en een netto winst van $93,4 miljoen. Deze winstgevendheid markeert het vijfde opeenvolgende kwartaal van GAAP-winst voor het bedrijf. Wat vooral opvalt is de aanzienlijke toename van hun jaarlijkse omzetverwachting voor 2024, die nu tussen $2,65 en $2,67 miljard ligt.


De aangepaste operationele marge van Palantir breidde uit tot 34% in het vierde kwartaal. Deze groei in marge is mede te danken aan het efficiënte beheer van kosten en uitgaven, wat resulteerde in een GAAP-winst van $66 miljoen, een stijging van 65% ten opzichte van het vorige kwartaal.


In het vierde kwartaal genereerde het bedrijf $301 miljoen aan kasstroom uit bedrijfsactiviteiten en $305 miljoen aan aangepaste vrije kasstroom. Met een totale kaspositie van $3,7 miljard en een ongebruikte krediet van $500 miljoen, blijft Palantir goed gepositioneerd om te investeren in verdere groei en innovatie.De Kracht van Kunstmatige Intelligentie

Een interessant aspect van Palantir's recente successen is de focus op hun Artificial Intelligence Platform (AIP). Volgens CEO Alex Karp heeft het bedrijf bijna 600 pilots met deze technologie uitgevoerd in 2023, een exponentiële groei vergeleken met minder dan 100 in 2022. Deze toename benadrukt de onstilbare honger naar geavanceerde AI-oplossingen in de Verenigde Staten, een trend die naar verwachting zal voortzetten.


Een ander opmerkelijk punt dat opvalt in de kwartaalcijfers is de explosieve groei van Palantir's klantenbestand in de Amerikaanse commerciële sector. Het bedrijf meldt een groei van 55% in hun klantenbestand, van 143 naar 221 klanten, met een indrukwekkende toename van 70% in commerciële inkomsten in de VS. Deze cijfers laten Palantir's groeiende relevantie en invloed buiten hun traditionele domein van defensie en inlichtingen zien.


De commerciële sector heeft meer dan $1 miljard aan omzet gegenereerd in de afgelopen 12 maanden, een significante mijlpaal.Analisten verwachtingen

Ondanks de indrukwekkende groeicijfers en de succesvolle uitbreiding die we zagen in de afgelopen cijfers blijft Palantir. te maken hebben met aanzienlijke scepsis van analisten op Wall Street. Deze terughoudendheid blijkt uit het feit dat slechts 26% van de 19 analisten die het aandeel volgen, het als een 'Koop' aanmerken. Dit gebrek aan enthousiasme wordt verder benadrukt door het koersdoel van $14,50 voor de komende 12 maanden, wat ruim lager ligt dan de huidige handelsprijs.


Sinds het begin van het jaar hebben ten minste drie analisten zich negatief uitgelaten over Palantir. Brent Thill van Jefferies heeft het aandeel gedowngraded van 'Houden' naar 'Onderpresteren', vanwege de overtuiging dat de hype rond de AI-mogelijkheden van het bedrijf overdreven is. RBC Capital analist Rishi Jaluria handhaaft zijn 'Verkopen' beoordeling met een opvallend lage doelprijs van $5, terwijl hij in augustus op CNBC Palantir bekritiseerde door te stellen dat het bedrijf geen echt onderscheidend generatief AI-bedrijf is. Brian White van Monness is sceptisch over Palantir's vermogen om het AI-succes van 2024 te herhalen, wijzend op waarderingsproblemen gezien de bijna 100% stijging van het aandeel in het afgelopen jaar.


Deze kritische beoordelingen en analyses van financiële experts suggereren dat, ondanks Palantir's recente successen, er nog steeds aanzienlijke uitdagingen en twijfels bestaan over de langetermijnwaarde en het groeipotentieel van het bedrijf in een steeds competitievere technologiemarkt.Conclusie

Palantir heeft een goed jaar achter de rug, gekenmerkt door sterke groeicijfers en een aanzienlijke expansie in zowel de publieke als de commerciële sector. Met een mooie omzetgroei van 20% in het vierde kwartaal en een netto-winst van $93,4 miljoen, heeft het bedrijf zijn positie in de technologiemarkt verstevigd. De groeiende vraag naar geavanceerde AI-oplossingen, zoals geïllustreerd door de bijna 600 pilots van hun Artificial Intelligence Platform in 2023, toont de toenemende relevantie van Palantir's technologie in diverse sectoren.


Bijzonder noemenswaardig is de explosieve toename van hun Amerikaanse commerciële klantenbestand, dat met 55% groeide naar 221 klanten, en een stijging van 70% in commerciële inkomsten in de VS. Deze cijfers weerspiegelen Palantir's succes in het diversifiëren van zijn klantenbasis en het uitbreiden van zijn invloed buiten de traditionele defensie- en inlichtingensector. Dit is iets wat positief is om te zien, en hoogstwaarschijnlijk de grootste drijfveer voor de directe koersreactie van ruim 17% stijging in de nabeurs.


Met een projectie van de jaarlijkse omzet tussen $2,65 en $2,67 miljard voor 2024, positioneert Palantir zich als een van de voorlopers in de snel evoluerende wereld van kunstmatige intelligentie. Dit belooft niet alleen voortdurende groei voor het bedrijf maar onderstreept ook het groeiende belang van AI-technologieën in de moderne economie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!