top of page

Een interessant e-commerce aandeel

In dit artikel bespreken we het groeiende e-commerce bedrijf Sea Limited. Sea Limited, opgericht in 2009, heeft zich in vrij korte tijd ontwikkeld tot een van de belangrijkste spelers binnen de e-commerce sector, met een focus op Zuidoost-Azië en Taiwan. Het bedrijf is echter ook wereldwijd actief, maar vooral in bovenstaande gebieden heeft Sea's een groot marktaandeel. Sea's Limited is grofweg onder te verdelen in drie segmenten: Digital Entertainment, E-commerce en financials.


In de hoek van digitaal entertainment vinden we Garena, de tak van Sea die zich bezighoudt met het ontwikkelen en publiceren van online en mobiele games. Garena heeft grote bekendheid verworven door het enorm populaire spel ‘Free Fire’, een mobiele battle royale game die wereldwijd door miljoenen spelers gespeeld wordt. Garena is niet alleen een ontwikkelaar van spellen maar functioneert ook als een platform voor andere gameontwikkelaars, waardoor diverse spellen hun weg vinden naar een internationaal publiek.


Op het gebied van e-commerce is Shopee het vlaggenschip van Sea Limited. Shopee is uitgegroeid tot een van de toonaangevende online marktplaatsen in Zuidoost-Azië en Taiwan, waar verkopers alles kunnen aanbieden van alledaagse huishoudelijke artikelen tot elektronica en kleding. Het platform is bijzonder populair vanwege zijn mobiele vriendelijkheid en sociale functies, zoals de mogelijkheid voor kopers om interactie te hebben met verkopers via livestreaming, wat een moderne, interactieve winkelervaring biedt.

De derde pijler van Sea Limited, SeaMoney, richt zich op digitale financiële diensten.


SeaMoney biedt tot slot een scala aan financiële producten, waaronder betalingsverwerking en kredietverleningsdiensten. Het is vooral gericht op consumenten en kleine ondernemingen die beperkte toegang hebben tot traditionele bankdiensten. Dit maakt financiële diensten toegankelijker en bevordert financiële inclusie in regio's waar conventionele bankoplossingen minder bereikbaar zijn.


De gecombineerde kracht van Garena, Shopee, en SeaMoney stelt Sea Limited in staat om een uniek ecosysteem te creëren waar gebruikers kunnen spelen, winkelen en gebruikmaken van financiële diensten op een enkel platform. Deze synergie versterkt niet alleen de marktpositie van Sea, maar bevordert ook cross-selling mogelijkheden en verhoogt de gebruikersbetrokkenheid. Het resultaat is een solide bedrijf dat voortdurend groeit en innoveert, klaar om zijn invloed uit te breiden in de snel evoluerende wereld van digitale technologieën.


Waarom is Sea Limited uniek?

Zonder enige twijfel is Sea Limited een van de meest dominante technologiebedrijven in Zuidoost-Azië. Als holdingmaatschappij beheert het zoals gezegd drie prominente bedrijven: Garena, Shopee en SeaMoney. Elk van deze bedrijven is overigens een marktleider binnen hun segment.


Garena heeft zich gevestigd als een vooraanstaande ontwikkelaar en uitgever van mobiele games. Volgens de data van data.ai, bezet 'Free Fire' de tweede plek wat betreft het aantal downloads en maandelijkse actieve gebruikers in de categorie mobiele games in 2023. SensorTower meldt bovendien dat 'Free Fire' het meest gedownloade mobiele spel wereldwijd was in het eerste kwartaal van dit jaar. Hier verdient het bedrijf natuurlijk enorm goed aan.


Shopee domineert daarnaast de e-commerce markt in Zuidoost-Azië met een geschat marktaandeel van 45,9%, bijna driemaal zoveel als de dichtstbijzijnde concurrent, Lazada. Net zoals Amazon heeft aangetoond in de e-commerce industrie, is omvang van groot belang.


In de e-commerce industrie is de grootte van een platform direct gerelateerd aan zijn vermogen om netwerkeffecten te creëren. Netwerkeffecten treden op wanneer de waarde van een product of dienst toeneemt naarmate er meer gebruikers van maken. Voor Shopee betekent dit dat hoe meer consumenten en verkopers het platform gebruiken, hoe aantrekkelijker het wordt voor nieuwe gebruikers om zich ook aan te melden. Dit is vergelijkbaar met wat Amazon heeft ervaren, waarbij hun uitgebreide klantenbasis en brede aanbod van producten het voor consumenten en verkopers bijna noodzakelijk maakten om het platform te gebruiken.


We verwachten dat Sea Limited dit effect ook gaat ervaren de komende jaren. Shopee heeft in het eerste kwartaal van het jaar een indrukwekkende groei laten zien, met een bruto handelsvolume (GMV) van $23,6 miljard, een recordhoogte voor het bedrijf. Deze opmerkelijke groeicijfers van de afgelopen twee kwartalen overtroffen ruimschoots de verwachtingen, waardoor Shopee's marktaandeel naar verwachting gaat uitkomen ruim boven de 50%.


SeaMoney (de financiële tak) breidt haar marktaandeel ook flink uit. Via de Shopee-app biedt SeaMoney diverse financiële diensten aan, waaronder een digitale portemonnee (ShopeePay), koop nu betaal later-diensten (SPayLater) en financieringsmogelijkheden (SPinjam). Buiten Shopee om biedt SeaMoney ook digitale bankoplossingen en leendiensten aan, zoals SeaBank en MariBank.


En naarmate Shopee groeit, biedt het bedrijf ook kansen voor cross-selling van SeaMoney-producten. Uit de kwartaalcijfers van het eerste kwartaal blijkt dat SeaMoney een omzet behaalde van $499 miljoen, wat een stijging van 21% op jaarbasis betekent. Hoewel de groei van dit segment enigszins vertraagt, blijft SeaMoney wel nieuwe records neerzetten elk kwartaal, wat wijst op een sterke vraag naar de financiële producten van SeaMoney.


Opvallend is overigens dat 40% van SeaMoney's leningen buiten het Shopee-platform werden verstrekt. Dit percentage was hoger dan verwacht, wat aangeeft dat de buiten-Shopee activiteiten sterk presteren. Het management benadrukte ook dat er nog ruimte is om de penetratie buiten Shopee te verbeteren.


Belangrijker nog, SeaMoney heeft, ongeacht of het binnen of buiten het Shopee-platform opereert, nog heel veel groei voor de boeg. De adoptie van fintech in Zuidoost-Azië is namelijk nog laag maar groeit wel heel snel, wat op lange termijn een enorme stimulans zou moeten zijn voor SeaMoney. Deze trend biedt SeaMoney aanzienlijke kansen om haar marktaandeel uit te breiden en te profiteren van de toenemende digitalisering van financiële diensten in de regio. We verwachten daarom dat dit segment over enkele jaren een nog belangrijke rol speelt binnen Sea Limited.

Sea Limited is een all-in-one bedrijf

De combinatie van Garena, Shopee en SeaMoney vormt een krachtige competitief voordeel voor het bedrijf. Wat vooral belangrijk is, is dat de enorme omvang van dit conglomeraat het bedrijf krachtige netwerkeffecten en schaalvoordelen biedt die de onderneming beschermen tegen kleinere concurrenten. Het is voor nieuwe, kleinere spelers vrijwel onmogelijk om te gaan concurreren met Sea's. Bovendien stelt het Sea in staat zijn positie als marktleider in de loop van de tijd te handhaven en zelfs nog verder uit te breiden.


Een dominante marktpositie in Zuidoost-Azië betekent ook dat Sea optimaal gepositioneerd is om te profiteren van de snel groeiende digitale economie in de regio. Zoals je hieronder kunt zien, wordt verwacht dat de digitale economie van elk van de belangrijkste Zuidoost-Aziatische landen verder zal uitbreiden tot 2030. Deze seculiere trend, die e-commerce en fintech omvat, zal zeer waarschijnlijk positief uitpakken voor Sea.


Als we naar de totale resultaten kijken van het eerste kwartaal, krijgen we een duidelijk overzicht van waarom dit zo'n interessant groeiaandeel is. Het bedrijf blijft namelijk met dubbele cijfers groeien in elk segment. In het e-commerce segment steeg omzet naar 2,7 miljard dollar, een stijging van 32,9% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.


Sea's financiële segment (SeaMoney) laat ook een mooie groei zien. De uitstaande leningen stegen naar 3,3 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2024, wat een stijging van 5,1% betekent ten opzichte van het vorige kwartaal en 28,7% jaar-op-jaar.


Garena, het gaming segment, blijft ook mooi groeien met een omzet die steeg naar 512,1 miljoen dollar in kwartaal 1, een stijging van 12,2% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en 10,8% jaar-op-jaar.


Met een portfolio van bedrijven die elk markteiders zijn in hun respectieve sectoren, blijft Sea Limited zonder twijfel een hele sterke kracht in de tech-industrie van Zuidoost-Azië. De combinatie van technologie, netwerkeffecten en innovatieve financiële producten positioneert Sea ideaal om te blijven groeien in de snel evoluerende digitale economie van opkomende landen in Azië. De verwachting is dat de digitale economie in Zuidoost-Azië ook nog aanzienlijk zal blijven groeien, wat een positief vooruitzicht biedt voor Sea Limited om zijn leidende positie verder te versterken en uit te bouwen.

Comentários


Net binnen..