top of page

Dit is het simpele advies van Charlie Munger voor een gelukkig leven

In het kort:

  • Charlie Munger is op 99-jarige leeftijd overleden. In een van zijn laatste interviews gaf hij het belangrijkste advies voor een gelukkig leven.

  • Munger en Buffett vormden samen bijna een halve eeuw een iconisch duo in de financiële wereld.

  • Zelfs met zijn grote succes, bleef Munger nuchter en eenvoudig in zijn manier van leven.


Het overlijden van Charlie Munger vorige week op 99-jarige leeftijd brengt een einde aan een tijdperk van wijsheid en succes. In zijn laatste interview met CNBC's Becky Quick, dat bedoeld was voor zijn 100e verjaardag in januari, deelde Munger het advies dat volgens hem aan de basis stond van zijn lange (en gelukkige) leven: Vermijd 'gekte' ten koste van alles.


Munger, die bijna 45 jaar lang de zakelijke partner en beste vriend was van Warren Buffett, heeft samen met Buffett een enorm succesvolle samenwerking gehad. Met een geschat vermogen van $2,3 miljard volgens Forbes, en Buffett met een geschat vermogen van $120 miljard, hebben beiden heren om op zijn zachts te zeggen een indrukwekkend financieel succes weten te behalen.


Toen hem gevraagd werd naar de belangrijke les tot een lang en succesvol leven, gaf Munger toe dat hij het geheim eigenlijk helemaal niet kende, maar hij voegde er wel nog aan toe dat hij de grote 'rampen' in zijn leven had vermeden door erg voorzichtig te zijn. Dit houdt vooral in dat Munger duidelijke risico's (zowel op zakelijk als persoonlijk vlak) probeerde te vermijden. "Gekte is veel genormaliseerder dan je denkt," zei Munger. "Het is gemakkelijk om in gekte te vervallen. Vermijd het gewoon."


Maar wat bedoelde Munger dan precies met gekte? Om een antwoord op deze vraag te geven, refereerde Munger aan een bekende uitspraak van Buffett: "Er zijn drie manieren waarop een persoon failliet kan gaan: liquor, ladies, leverage." Met leverage bedoelde Buffett het lenen van geld om te beleggen. Munger vertelde dat Berkshire Hathaway gemakkelijk twee keer zoveel waard zou zijn als ze leverage hadden gebruikt. Maar het zou natuurlijk ook een stuk riskanter zijn geweest, en terwijl Munger en Buffett beide flinke verliezen konden dragen, waren ze toch terughoudend voor de kleinere aandeelhouders van Berkshire.


Voor andere definities van gekte verduidelijkte Munger zijn standpunt hierover: Hij vertelde dat als iets zoveel mensen in diepe problemen kan brengen, het verstandig is om er ver van weg te blijven. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld roken en alcohol, waarbij hij opmerkte dat in zijn eigen familie veel alcoholisten waren.


Hij vervolgde met vertellen dat zijn strategie in het leven was altijd om alle standaard manieren van falen te vermijden. "Leer mij de verkeerde manier om poker te spelen en ik zal het vermijden. Leer mij de verkeerde manier om iets anders te doen, en ik zal het ook vermijden. En natuurlijk heb ik zoveel vermeden, omdat ik ook erg voorzichtig ben."


Twee kleine slechte gewoontes kon hij echter nooit opgeven: het eten van pindarotjes en het drinken van Coca-Cola. "Ik weet zeker dat Coca-Cola mijn leven een beetje gaat verkorten," zei hij. "Maar het kan me helemaal niets schelen." En dat is toch wel een hele mooie afsluiter in de stijl van Mungers persoonlijkheid.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!